6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024

Adio, debranşare!

Din primăvara anului viitor, va fi interzisă debranşarea de la sistemul central de încălzire a apartamentelor aflate în zonele unitare stabilite de Primăria Craiova.

După ce i-a înhămat pe români la plata repartitoarelor şi a „exploatării“ acestora, autorităţile au găsit o nouă metodă de a-i face pe locatari platnici pe viaţă: interdicţia de debranşare de la sistemul de încălzire. Studiul pentru determinarea zonelor unitare de încălzire din Bănie a fost finalizat. Specialiştii au identificat 104 zone unitare de încălzire arondate punctelor termice şi 43 arondate centralelor termice. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în cele 147 de areale determinate sunt interzise debranşările de la reţeaua termică a Craiovei. Au fost plasate în afara zonelor unitare condominiile în care procentul apartamentelor deconectate la această oră este mai mare sau egal cu 25. „Zonele unitare de încălzire sunt deservite exclusiv de sistemul centralizat. Ca atare, aici nu vor fi permise debranşările. La stabilirea acestor zone s-a ţinut cont de numărul de debranşări din fiecare condominiu dintr-un areal deservit de o centrală sau de un punct termic“, a spus Iulia Mladin, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Potrivit legislaţiei în vigoare, numai prin aplicarea acestei strategii, autorităţile locale, prin serviciul public de alimentare cu energie termică, vor mai putea atrage fonduri pentru creşterea eficienţei energetice a sistemului local de încălzire. În altă ordine de idei, statul vrea să bage bani în procesul de producere, transport şi utilizare a energiei acolo unde există şi consumatori, altfel investiţiile devenind păguboase. Autorităţile susţin că strategia de stabilire a zonelor unitare de încălzire este impusă de cadrul legislativ în domeniu. „În conformitate cu Legea nr. 325/2006, Legea serviciului public de alimentare cu energie termică, cu Ordinul nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică şi al Regulamentului serviciului public de alimentare cu energie termică al municipiului Craiova aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Craiova, autorităţile administraţiei publice locale au atribuţia de a stabili zonele unitare de încălzire pe baza studiilor de fezabilitate privind dezvoltarea regională, aprobate prin hotărâre a consiliului local“, se arată pe portalul administraţiei din Bănie.

Mincinoşii!

În încercarea de a-i convinge pe craioveni că acţiunea e în folosul lor, autorităţile mint cu neruşinare. Acestea susţin că intervenţiile necontrolate asupra sistemului central de încălzire ar duce la disfuncţionalităţi majore şi explică: „Amputarea necontrolată, în special a instalaţiilor interioare din condominii, are consecinţe grave în repartizarea debitelor în sistem – care iniţial fusese echilibrat hidraulic şi dimensionat pentru asigurarea parametrilor de confort în oricare spaţiu pe care-l deservea, duce la denaturarea costurilor cu energia pentru fiecare consumator şi utilizator, şi la funcţionarea nerentabilă a sursei de energie şi a staţiilor de transformare, acestea lucrând la încărcare redusă cu randamente scăzute şi cu perioade de recuperare a investiţiilor mult mărite – peste durata normată de utilizare a acestor echipamente“. Parol! În Craiova nu a fost echilibrată hidraulic nici o reţea, cel puţin acolo unde s-au instalat repartitoare şi era obligatoriu. „La nici una dintre scările de bloc în care au fost montate repartitoare nu s-a realizat echilibrarea hidraulică a reţelei de termoficare. Consecinţele sunt multiple, incluzând şi înregistrările eronate ale gigacalorimetrelor şi chiar defectarea acestora. Oamenii ne asaltează cu solicitări să-i ajutăm să renunţe la repartitoare, numai că noi nu suntem abilitaţi să intervenim“, declara, în noiembrie 2007, Tatian Tudorache, directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova. Iată, de fapt, ce provoacă multiplele consecinţe: faptul că nu a fost echilibrat sistemul.

Cu ce drept?

Craiovenii consideră acest demers o încălcare a proprietăţii şi a drepturilor omului. „Eu voiam să-mi pun centrală din această toamnă, dar la noi pe scară nu are nimeni centrală şi mi-au spus de la regie (de Termoficare – n.r.) că nu am voie să renunţ“, a spus Gelu Iancu, din Calea Bucureşti. „(…) rezultă că proprietatea nu mai există şi orice proprietar este o persoană oarecare şi poate fi evacuată în orice moment, sub orice aspect. În această situaţie, este încălcată Constituţia ţării şi chiar devine nulă în faţa Regiei de Termoficare, ba, mai mult, drepturile internaţionale ale omului sunt anulate sub orice aspect. În această situaţie, trebuie demarate proteste pentru anularea abuzurilor şi reintrarea în drepturi a oricărei persoane, la orice nivel. Eu voi înştiinţa UE despre aceste abuzuri şi este nevoie ca şi restul să facă la fel dacă mai doresc să aibă proprietate“, comentează DX pe site-ul www.gds.ro. „România a trecut la economia de piaţă. Cetăţeanul are dreptul să-şi aleagă produsele şi serviciile pe care le doreşte. Cu ce drept hotărăsc reprezentanţii primăriei şi ai Regiei de Termoficare cu ce să-şi încălzească proprietarii apartamentele? Cu ce drept hotărăsc aceşti indivizi ce să facă proprietarul în spaţiul lui de locuit? În statul de drept numit România mai există un stat comunist pentru cei care locuiesc la bloc? Pentru proprietarii care locuiesc la bloc nu sunt valabile Constituţia, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, legile economiei de piaţă, legile pentru protecţia consumatorului etc.? Unde sunt reprezentanţii instituţiilor care veghează ca legile să fie respectate?“, ne scrie alt cititor pe www.gds.ro.

Unde puteţi citi despre proiect

Craiovenii pot să verifice dacă locuiesc în afara zonei unitare sau în aceasta, adică dacă au sau nu dreptul să se debranşeze de la sistemul de încălzire, pe portalul primăriei, la adresa http://www.primariacraiova.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII