6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalJihad în învăţământ

Jihad în învăţământ

Câţiva dintre managerii unităţilor de învăţământ demişi au adus ieri acuze grave membrilor Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

„Nu pot să-mi las copiii să crească educaţi de Lelioara, Cotescu şi Bercea, pe numele cărora există zeci de plângeri penale. Prefer să îmi dau demisia din funcţia de cetăţean al României“, au spus într-un glas managerii unităţilor de învăţământ demişi în urma calificativelor „nesatisfăcătoare“.

Directorii „nesatisfăcători“ acuză

Directorii demişi din judeţul Dolj acuză în continuare ISJ Dolj de „destituire abuzivă“. Aceştia susţin că directorii care le-au ocupat scaunele de conducere au declanşat teroarea în şcoli, timorând elevii şi profesorii. Nici reprezentanţii sindicatelor din învăţământul doljean nu scapă basma curată, aceştia fiind grav acuzaţi. „S-a declanşat un jihad împotriva profesorilor din şcoli şi a noastră, a foştilor directori. Pentru procesul de restructurare sunt vizaţi dascăli care nu ascultă vocea celor de la Inspectoratul Şcolar sau vocea PSD. Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, Constantin Lungulescu, ar fi trebuit să ia apărarea directorilor demişi, însă nu a făcut altceva decât să-şi urmărească propriile interese. Întârzia la orele de curs, îi numea pe elevi vagabonzi şi ciumpalaci. Mai grav este comportamentul acestuia cu elevii, pe care îi înjură şi cu care se comportă într-un mod barbar. În schimb, îşi construieşte două vile, are două-trei apartamente, toate, oare, dintr-un salariu de dascăl? Cerem domnului preşedintele executiv al Federaţiei «Spiru Haret», Marius Nistor, destituirea lui Lungulescu“, a spus Mihai Dragu, fostul manager al Liceului Teoretic „Henri Coandă“ din Craiova. Acuzaţiile împotriva membrilor Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj nu se opresc însă aici. De exemplu Corina Prica, fostă directoare a Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“, a povestit că evaluarea i-a fost făcută în timpul concediului de odihnă, în mod abuziv, timp de patru ore fiind supusă unui adevărat atac menit să o desfiinţeze: „Ne fac să credem că trăim în Uniunea Sovietică, nu în Uniunea Europeană. Am fost chemată la inspectoratul şcolar într-o zi de joi, alături de alţi zeci de colegi manageri. Oamenii intrau timoraţi în sala unde se aflau membrii Consiliului de Administraţie şi ieşeau desfiguraţi, spunând că nu au rezistat presiunilor şi şi-au dat demisiile. Conform fişei de evaluare, într-o şcoală normală, un dascăl poate obţine cu uşurinţă 60, 70 de puncte. Noi am fost trataţi în bătaie de joc, cu toate că am susţinut concurs pentru aceste funcţii şi am fost numiţi în urma unui ordin de ministru. Nu poţi schimba un director în timpul mandatului şi, mai mult decât atât, să numeşti simultan un director în două unităţi de învăţământ. De exemplu, directorul adjunct de la Electroputere a fost instalat şi pe postul de director la Colegiul Naţional Economic «Gheorghe Chiţu»“. Acuzaţiile nu se opresc însă aici, managerii „nesatisfăcători“ susţinând că până şi examenul de titularizare din acest an a fost supus regulilor noului staff al ISJ Dolj, „obţinând note mari doar cei care trebuie“, până şi comisiile de recorectare sunt acuzate de corupţie…

Foştii manageri ai Şcolii nr. 32 şi Şcolii Secu aduc noi acuzaţii

Şi Mirela Şdreală, fostul manager al Şcolii nr. 32 din Craiova, se consideră nedreptăţită, destituită abuziv, deşi ocupase funcţia în urma unui concurs. A mărturisit însă că a stat departe de politică, încercând să-şi facă meseria cât mai bine, fără alt fel de implicaţii. „Am obţinut în urma concursului susţinut pentru funcţia de director punctaj maxim, am obţinut diplome, rezultate deosebite cu şcoala. În ciuda performanţelor mele şi ale elevilor mei, cei din conducerea inspectoratului şcolar m-au contactat telefonic în urmă cu câteva zile, transmiţându-mi să nu mă mai agăţ de scaunul de conducere“, a spus Mirela Şdreală. Şi fosta directoare de la Şcoala Secu, o unitate de învăţământ cu 185 de elevi, se consideră „bătaia de joc“ a reprezentanţilor învăţământului doljean: „Am pus suflet în anii în care am condus această şcoală!Apoi, la evaluare, mi s-a spus în faţă: vă daţi demisia sau vă căutăm nod în papură?“.

Preşedintele sindicatului din învăţământ se apără şi trimite demişii la analize

Constantin Lungulescu neagă acuzaţiile, menţionând că nu are nici o legătură cu demisiile foştilor directori. „Am 30 de ani de vechime în muncă la catedră, ani în care mulţi părinţi au apelat la serviciile mele de dascăl şi în particular. Am sacrificat câte o după-amiază pentru muncă, nu am stat prin restaurante şi baruri la băut. În ceea ce priveşte declaraţia mea de avere, am un apartament de la părinţii mei şi încă unul pe care mi l-am cumpărat din munca mea. Am cumpărat un teren la preţ mic acum câţiva ani, pentru că aşa erau preţurile, pe care l-am vândut mai scump, aşa cum face toată lumea. Terenul era în zona Metro. În acest fel am început lucrarea la o casă, care nici măcar nu e finalizată. Cea de-a doua vilă la care colegii mei din învăţământ fac referire este a soacrei mele, care a cumpărat-o după ce şi-a vândut apartamentul. În plus, nu văd rostul acestor acuzaţii mizere. Nu am nici o legătură cu demiterile directorilor şi, în plus, aceste acuzaţii vin de la oameni care se pare că au nevoie de  analize medicale amănunţite. Este curios de aflat ce fel de certificat medical are domnul Dragu, care este recomandarea dată de medic pentru ca acesta să beneficieze de concediu? Poate aceste aberaţii vin de la oamenii care nu au credibilitate… “, a precizat Constantin Lungulescu.

Lelioara este înaintea „legii“

Dacă, până acum, Lelioara Nicola a tăiat şi a spânzurat fără să aibă nevoie de avizul cuiva, de data aceasta, anticipând noua lege a educaţiei, care nu a intrat încă în vigoare, a trimis deja consiliilor locale următoarea solicitare: „Pentru organizarea reţelei şcolare şi pentru buna desfăşurare a activităţii unităţilor de învăţământ din judeţ, ISJ Dolj vă solicită avizul consultativ al consiliului local privind conducerea unităţilor şcolare care îşi desfăşoară activitatea în raza dumneavoastră teritorială. Propunerile vor fi comunicate până pe 23.09.2009“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

57 COMENTARII