Doctoriţa Valentina Goga a fost reţinută ieri de poliţiştii şi procurorii doljeni, după ce a fost prinsă în flagrant, luând mită 500 de lei pentru a aproba un dosar de pensionare pe caz de boală.
Şpaga dată pentru obţinerea pensionării pe caz de boală nu mai este doar un zvon. De ieri, a devenit ceva concret, după ce un reprezentant al Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei de Pensii Dolj a fost prins luând mită, în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori.
Flagrant la cabinet
Cu câteva zile în urmă, un doljean bolnav de TBC s-a dus la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, unde a sesizat că, pentru a obţine pensionarea pe caz de boală, i se cere să dea şpagă. „Dom’le, eu sunt om sărac şi n-am bani să dau la doctor. Sunt bolnav şi ştiu că ar trebui să fiu pensionat pe drepte, nu cu şpagă, aşa că de ce să dau bani?“, i-a întrebat el pe poliţişti. Oamenii legii au devenit foarte atenţi, l-au întrebat cine şi câţi bani i-a cerut, apoi au pregătit cu grijă un flagrant, adunând cât mai multe informaţii despre medicul vizat.
Ieri-dimineaţă, bolnavul denunţător a mers la Policlinica Spitalului Municipal „Filantropia“ şi a bătut la uşa cabinetului doctoriţei Valentina Goga, şefa Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei de Pensii Dolj, deci persoana care trebuia să decidă dacă omul are sau nu dreptul de a se pensiona pe caz de boală. Bărbatul era „blindat“ cu aparatură de înregistrare audiovideo, primită de la poliţie. În plus, avea şi 500 de lei marcaţi cu o substanţă specială şi purtând inscripţia „MITĂ“, scrisă cu cerneală fluorescentă.
După ce a intrat, bolnavul i-a înmânat doctoriţei dosarul de pensionare, împreună cu şpaga, iar femeia i-a dat asigurări că va studia cu atenţie toate documentele primite.
Mita la vedere
Nici n-a ieşit bine din cabinet bărbatul, că pe uşă au pătruns procurorul şi poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. Au găsit-o pe doctoriţa Goga mânjită pe mâini cu vopsea fluorescentă (vizibilă doar folosind lampa cu raze ultraviolete) şi cu teancul de bani primit drept mită aşezat de-a dreptul pe birou, la vedere, ca şi când primirea unor bani pentru aprobarea unei pensionări pe caz de boală ar fi un fapt banal, de care nu ar trebui să se ferească.
Chestionată de oamenii legii, doctoriţa a încercat s-o scalde, susţinând că bolnavul îşi uitase banii la ea pe birou, dar ea intenţiona să-i returneze când se întorcea la control, data viitoare. Câteva ore mai târziu, însă, femeia a refuzat să dea orice fel de declaraţie cu privire la banii găsiţi asupra ei.
În baza probelor de la dosar, procurorul-anchetator din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Valentina Goga şi reţinerea ei pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. După o noapte în spatele gratiilor, în arestul IPJ Dolj, doctoriţa Goga va fi prezentată în cursul astăzi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Flagrant după flagrant
Şpaga pentru obţinerea pensionării pe caz de boală a devenit un fenomen. În primăvară, la Târgu Jiu, întreaga Comisie de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj, prezidată de medicul Radu Coiculescu, a fost condusă la poliţie, pentru o mită de 600 de lei. Cu două săptămâni în urmă, medicul oftalmolog Dana Vodislav, din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, a fost prinsă în flagrant în timp ce lua de la un bătrân suma de 1.000 de lei, în schimbul unei scrisori medicale de recomandare către Comisia de Expertiză Medicală a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj. Săptămâna trecută, şeful Serviciului de Expertiză Medicală Cluj a fost prins şi el când lua mită, tot pentru un dosar de pensionare.