Bronsitele, bolile de plamini, atacurile de cord si cancerul pulmonar sint riscurile la care se expune de bunavoie un fumator. Si totusi, fumatul este un obicei foarte popular in tara noastra. Daca in Anglia si Statele Unite, in fiecare an, mai mult de 50.000 de oameni renunta la tutun , la noi din ce in ce mai multi tineri se apuca de fumat.
Procentul cel mai mare de fumatori se inregistreaza in rindul tinerilor cu virste cuprinse intre 25 si 30 de ani, urmat, la o mica diferenta, de tinerii intre 15 si 24 de ani. Sint insa cazuri in care copii cu virste mult mai mici sint dependenti de tutun. Medicii avertizeaza ca 90% din numarul cazurilor de cancer pulmonar sint cauzate de fumat. Tot dependenta de tutun provoaca si 25% dintre bolile coronariene, iar riscul de a suferi un atac de cord este de doua ori mai mare in cazul unui fumator. Cu cit este mai mica virsta la care un fumator se apuca de fumat, cu atit mai mare este riscul la care se supune. Cercetatorii spun ca tutunul provoaca mai multe decese decit accidentele de circulatie sau SIDA. Fumul de tigara nu ii afecteaza numai pe fumatori, ci si pe persoanele din jurul lor. Un fumator inhaleaza 15% din fumul unei tigari. Restul de 85% este inhalat de alte persoane, care devin fumatori pasivi. Acestia, in special femeile insarcinate si copiii, sint expusi la riscul imbolnavirii. In afara de efectele nocive asupra sanatatii, fumatul poate afecta pielea, provocind imbatrinirea prematura. Majoritatea tinerilor care se apuca de fumat cred ca acest obicei ii va face sa para mai maturi. Multi dintre adolescenti fumeaza pentru ca asa considera ca se vor integra mai bine in anturaj. „M-am apucat de fumat la 15 ani, pentru ca deja tot grupul meu de prieteni fuma. Am inceput si eu sa aprind cite o tigara din cind in cind, ca sa nu fiu altfel decit ceilalti si in scurt timp am ajuns sa fumez in fiecare zi. Multa vreme am avut impresia ca pot sa renunt cind vreau, dar cind am incercat sa ma las am vazut ca nu este asa usor“, a spus o tinara fumatoare. Multi dintre tineri sustin ca s-au apucat de fumat din curiozitate. De multe ori, aceasta curiozitate le este trezita de reclamele la tigari. In urma unui sondaj al Centrului National de Promovare a Sanatatii, 64% dintre copiii chestionati au raspuns ca vad foarte frecvent reclame la tigari pe posturile de televiziune.
Sfatul specialistilor: indepliniti-va alte capricii cu banii pe care i-ati fi dat pe tigari
Doi din trei fumatori doresc sa renunte la fumat, dar nu au vointa sau motivatia necesara. „Am incercat de multe ori sa ma las de fumat, dar nu reusesc. Rezist o saptamina, dar apoi, daca vad pe cineva fumind, chiar si la televizor, simt nevoia sa imi aprind o tigara“, a spus un fumator dupa mai multe tentative esuate de a renunta.Toti fumatorii sint de acord ca nu este usor sa renunti la fumat, insa nu este imposibil. Specialistii ii sfatuiesc pe cei care vor sa renunte la acest obicei sa tina seama de citeva sugestii: in primele saptamini evitati cit mai mult compania fumatorilor, ocupati-va cu alte activitati in momentele de pauza in care obisnuiati sa fumati, incepeti sa practicati un sport si stringeti banii pe care i-ati fi cheltuit pe tigari
intr-un fond special, din care sa va indepliniti mici capricii pe care pina acum nu vi le permiteati.