6.2 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024

Flash

Telefonul fara fir

O infractiune mai putin obisnuita i-a lasat fara cuvinte pe locuitorii din doua sate doljene. Cablul telefonic dintre Sarbatoarea si Leamna de Sus a fost taiat simbata noapte, fiind sustrasa o portiune de aproape doua sute de metri. Sesizati de angajatii ROMTELECOM, agentii Postului de politie din Bucovat au demarat cercetarile in vederea depistarii autorilor ineditului furt. Agentul sef Marin Epuran spune ca hotii au actionat la adapostul intunericului, doborind cablul de pe stilpii de sustinere intr-o zona aflata in cimp. Politistii din Bucovat nu detin deocamdata nici o informatie privind identitatea infractorilor, dar se pare ca vor face perchezitii in gospodariile romilor, dat fiind ca exista un precedent, care a avut loc in urma cu mai bine de un an pe raza satului Mofleni. „Tiganii au furat atunci o bucata buna din cablul telefonic, sa-l topeasca. Cablul are miezul din cupru, de-asta l-au furat“, a mai precizat Epuran.

Incendiu la o moara din Maruntei -Olt

Un puternic incendiu a izbucnit la o moara din satul Balanesti, comuna Maruntei -Olt, simbata, 22 februarie. Au ars acoperisul pe o suprafata de 200 mp, planseul intermediar dintre etaje, toate elementele combustibile din componenta utilajelor de morarit, aproximativ sapte tone de cereale si 1,5 tone de produse de morarit. Pompierii slatineni au intervenit cu trei autospeciale si au reusit sa stinga flacarile dupa aproape doua ore de lupta cu focul. In urma cercetarilor efectuate in colaborare cu organele de politie, s-a stabilit ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit.

A scapat ca prin minune dupa ce s-a prabusit masina peste el

Un barbat din Dabuleni a ajuns duminica seara la spital in urma unui accident mai putin obisnuit. In timp ce incerca sa inlocuiasca una dintre rotile autoturismului personal, marca ARO, Aurel Ghera, de 50 de ani, a fost prins sub masina dupa ce cricul care sustinea masina a cedat. Barbatul ar fi fost practic strivit daca nu ar fi fost scos de sub masina de niste vecini care au asistat la cele intimplate. Aurel Ghera a fost transportat cu o salvare la Spitalul de Urgenta din Craiova, unde a fost internat cu diagnosticul contuzii multiple pe intreaga suprafata a corpului, contuzie toracica, fractura de bazin. Dr. Mugur Iures, medic primar ortoped, a declarat ca starea pacientului este destul de buna, avind in vedere cele intimplate, nefiind necesara o interventie chirurgicala. „Am vrut sa schimb niste cauciucuri. N-am respectat regulile de protectie a muncii si s-a prabusit masina pe mine. E o minune ca am scapat cu viata dupa un asemenea accident“, a spus Aurel Ghera.

Grenada in tomberon

O grenada de mina defensiva a fost gasita vineri intr-un tomberon de pe raza orasului Bals. Desi avea urme de rugina, grenada era in stare perfecta de functionare. La fata locului

s-au deplasat specialisti pirotehnisti din cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Olt pentru a cerceta zona si a descoperi daca mai existau si alte mijloace explozive. Grenada a fost ridicata si transportata la sediul Inspectoratului din Slatina, fiind distrusa.

Accident de circulatie

Un grav accident de circulatie a avut loc pe raza comunei Poiana Mare duminica, 23 februarie. Ion Cacareaza, din Calafat, aflindu-se la volanul unui autoturism Oltcit, nu a respectat limita legala de viteza si, pierzind controlul asupra directiei de mers, a parasit partea carosabila. Masina, in care se mai aflau doi pasageri, s-a izbit puternic de un copac. In urma impactului, au fost accidentati grav Nelu Bita din Calafat si Aurica Corcoveanu. Cei doi sint internati pentru ingrijiri medicale, fiind in afara oricarui pericol. Conducatorul auto, Ion Cacareaza, asupra caruia nu s-a gasit permisul de conducere, este cercetat de politie.

Lucrarile la Portul Corabia – intirziate din cauza vremii

Lucrarile de reabilitare a Portului Corabia au fost intirziate cu aproape o luna din cauza vremii nefavorabile. Cele doua firme care se ocupa de reabilitare sint din Grecia si Craiova si le-a fost predat amplasamentul portului inca din luna decembrie 2002. Acestea au primit la inceputul acestui an si un spatiu din partea Primariei Corabia pentru a-si organiza santierul. Marian Pirlea, viceprimarul orasului, a spus ca lucrarile vor incepe atunci cind se va incalzi vremea. El a precizat ca, din acest motiv, lucrarile vor fi decalate, insa constructorul va trebui sa incerce sa recupereze timpul pierdut, deoarece termenul de finalizare a lucrarilor este, conform proiectului PHARE, de aproximativ doi ani. Reabilitarea portului costa 1,3 milioane de euro, din care mai mult de trei sferturi reprezinta fonduri PHARE, iar restul, fonduri din bugetul local, credite si sponsorizari. Portul Corabia a fost abandonat dupa anul 1989, iar reconstructia lui va insemna, in opinia edililor locali, revigorarea orasului prin crearea de locuri de munca si reinceperea functionarii ca port la Dunare, ceea ce ar putea insemna si atragerea de turisti. In acest sens, tot in zona portului vor fi amenajate un loc de agrement ultramodern si un motel cu 12 camere.

Producatorii au de recuperat 600 de milioane de lei de la SN Tutunul Romanesc

Producatoriidin Gorj nu si-au primit inca banii pe tutunul pe care l-au livrat anul trecut Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), reprezentata de Fabrica de Fermentatie a Tutunului Craiova. Conducerea Directiei pentru Agricultura Gorj a spus ca este vorba de 14 tone de tutun. Aceasta cantitate a ramas neplatita, din cauza blocarii conturilor SNTR, care inregistreaza datorii mari la bugetul de stat. In Gorj, tutunul este cultivat in zona de sud, pe o suprafata de 95 de hectare. Infiintarea si intretinerea unui hectar de tutun costa 15 milioane de lei, profitul fiind de 20 de milioane de lei in medie la fiecare hectar. Cultivatorii de tutun din Gorj se tem ca lipsa banilor va duce la intirzierea infiintarii culturilor.

A scazut munca la negru in Mehedinti

Munca la negru este in scadere in judetul Mehedinti. Asa apreciaza inspectorii de munca din judet, care au efectuat 50 de controale, in ultimele zile, in vederea depistarii angajatorilor care folosesc forta de munca fara forme legale. A fost depistata doar o persoana fara forme legale de angajare. „Persoana respectiva incepuse de numai citeva zile munca, astfel ca am sanctionat societatea respectiva numai cu un avertisment“, a spus Dumitru Ruican, inspector de munca la ITM Mehedinti.

Copiii cu nevoi speciale au vizionat „Harry Potter“

Asociatia Vasiliada, aflata sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Craiovei, a organizat vineri o vizita la copiii cu nevoi speciale internati la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova. In cadrul acestei vizite, asistentii sociali ai asociatiei le-au oferit copiilor pachete cu fructe si au dialogat cu cei mici despre nevoile stringente pe care ei le au si despre starea lor de sanatate. Aceasta actiune a fost realizata in cadrul proiectului „Sa fim impreuna!“, derulat de asociatie din anul 2002, proiect care are in vedere ajutorarea copiilor cu nevoi speciale internati in spital. Simbata, copiii au vizionat filmul „Harry Potter“ la Cinematograful Modern din Craiova, cheltuielile fiind suportate de Asociatia Vasiliada.

Protocol de colaborare intre Fundatia „Cuvintul care Zideste“ si ISJ Dolj

Fundatia „Cuvintul care Zideste“, aflata sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Craiovei, in colaborare cu Mitropolia Olteniei, a semnat vineri un Protocol de colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, in vederea desfasurarii unor programe educative la Gradinita nr. 27 „Otilia Cazimir“ din Craiova. Derularea acestui proiect va incepe din 1 martie si presupune realizarea unui patronaj spiritual activ al Arhiepiscopiei Craiovei, din perspectiva valorilor crestin-ortodoxe, in cadrul programelor educative derulate in beneficiul copiilor de la aceasta gradinita.

Patronii din Tirgu Jiu cred ca orasul este trist, plictisitor si nedezvoltat

Reprezentantul Academiei Functionarilor Publici din Bonn s-a intilnit ieri cu autoritatile locale din Tirgu Jiu pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a municipiului. Seminarul este urmarea unei anchete sociologice, in cadrul careia au fost chestionati 500 de locuitori, agenti economici si organizatii neguvernamentale. Pe baza intrebarilor din chestionare, autoritatile locale au incercat sa stabileasca masurile care i-au nemultumit pe tirgujieni si care sint prioritatile pentru investitii. Josef Schiffer, reprezentantul Academiei Functionarilor Publici din Bonn, a precizat ca patronii din Tirgu Jiu cred ca orasul in care traiesc este trist, plictisitor si nedezvoltat economic. Seminarul se va desfasura pe parcursul a doua zile, iar conducerea orasului va decide care va fi strategia de dezvoltare a localitatii.

Dragobetele a declasat Valentine’s Day

Grupul Scolar „Anghel Saligny“ si Casa de Cultura „Traian Demetrescu“ din Craiova au sarbatorit ieri impreuna traditionala si romaneasca zi a dragostei- Dragobetele. Rival de temut al Valentine’s Day, Dragobetele- fiul Babei Dochia, potrivit legendei- are destula frumusete si bogatie de sensuri si obiceiuri pentru a fi sarbatorit asa cum se cuvine. Reprezentantii celor doua institutii

s-au hotarit sa ii dea Dragobetelui cel putin la fel de multa importanta ca sarbatorii importate de la americani. Manifestarea a debutat cu prezentarea sensurilor semantice ale Dragobetelui- realizata de muzeograful dr. Cornel Balosu, de la Sectia de etnografie a Muzeului Olteniei, si s-a incheiat cu o „sezatoare folclorica“, sub atenta indrumare a profesoarelor Felicia Stoenescu si Ana Petrescu. Evenimentul a avut loc in amfiteatrul Grupului Scolar „Anghel Saligny“.

Alimentare cu energie electrica in doua sate mehedintene

Citeva zeci de familii din nordul judetului Mehedinti, care stateau la lumina luminarii sau a lampii cu gaz, vor fi racordate in acest an la reteaua de alimentare cu energie electrica. 26 de gospodarii din zona Racita si alte citeva zeci din satul Bunoaica vor beneficia de curent electric, fondurile necesare urmind sa fie asigurate de Ministerul Lucrarilor Publice. Potrivit primarului comunei Ciresu, de care apartin cele doua sate, Doru Tirlui, incepind cu 1 martie, zona Racita-Pestera Topolnita va fi electrificata in intregime. Documentatia pentru electrificarea celor 26 de gospodarii din zona a fost facuta cu cinci ani in urma, dar abia acum au fost asigurate fondurile necesare. Tot in acest an, circuitul electric al satului Bunoaica va fi reabilitat in intregime. „In acest sat, alimentarea cu energie electrica este asigurata la jumatate din populatie, pe stilpi de lemn care au putrezit. Aceasta insemna un pericol pentru oameni, dar existau si pierderi de energie electrica“, a spus Doru Tirlui, primarul comunei Ciresu.

Cadouri pentru romii din Lapus

Asistentii sociali ai Biroului de Asistenta Sociala al Arhiepiscopiei Craiovei au oferit simbata 280 de pachete cu imbracaminte si incaltaminte, in valoare de peste sapte milioane lei, comunitatii de romi de la tirgul de baraci din marginea cartierului Lapus. Distribuirea pachetelor s-a facut cu sprijinul voluntarilor de la Asociatia Tinerilor si Studentilor Romi din Craiova. De aceste pachete au beneficiat copii, adulti si batrini cu posibilitati financiare reduse, acestia aflindu-se in evidenta Biroului de Asistenta Sociala al Arhiepiscopiei Craiovei din anul 2001. Pina in prezent, comunitatea de romi din aceasta zona a Craiovei, aflata intr-o situatie economica sub limita subzistentei, a beneficiat din partea Biroului de Asistenta Sociala atit de sprijin material si financiar, cit si de asistenta religioasa.

Incep testarile liceenilor pentru bacalaureat

Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Florea Gaina, spune ca, in perioadele 3- 7 martie, 5-9 mai si 12-16 mai, toti liceenii doljeni vor sustine teste la toate disciplinele de examen pentru a se adapta noului sistem grila al examenului de bacalaureat. In Dolj, subiectele vor fi elaborate de inspectorii scolari de specialitate, pentru toate disciplinele. Acestia trebuie sa tina seama ca subiectele sa aiba un coeficient de dificultate identic cu acela al subiectelor elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) din cadrul MEC, pentru liceenii din cele sapte judete- pilot care, in prezent, sint primii testati. Pentru judetele pilot, subiectele tip grila se transmit pe Internet si ele vor putea fi vazute de inspectorii scolari din toata tara. Ca noutate, la examenul de bacalaureat, ca si la testari, evaluarea nu va mai fi facuta de profesori de specialitate, ci de cadrele didactice supraveghetoare.

863 de miliarde de lei – valoarea licitatiilor electronice pe primele doua luni ale anului

Aproape 25.000 de licitatii electronice au fost finalizate in primele doua luni ale anului 2003, peste 19.000 fiind deschise saptaminal. Numai in prima parte a acestui an au fost primite 1.047 de cereri de inscriere in sistemul de licitatii electronice, dintre care 204 proveneau de la autoritati contractante. Licitatiile finalizate in aceste doua luni au atins 863 de miliarde de lei, cu o valoare economisita de peste 155 de miliarde de lei. Sistemul electronic de achizitii publice din Romania, lansat pe 4 martie 2002, este considerat un punct de referinta pentru aplicatii nu numai la nivel national, ci si international.

Schimbarea monedei de referinta se va face pe 3 martie

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ca introducerea euro ca moneda de referinta nu exclude referirea la cosul valutar utilizat pina in prezent, care include si dolarul. „Introducerea euro ca moneda de referinta vine intr-un moment in care Romania se indreapta catre UE“, a mai spus el, aratind ca lucrurile care trebuie studiate mai in amanunt sint legate de rata inflatiei. Din calculele facute la nivelul executivului, introducerea monedei de referinta euro nu va avea un impact negativ asupra procesului de dezinflatie care a inceput in anul 2000 si continua in prezent. Mihai Tanasescu a mai precizat ca bugetul de stat pentru anul 2003 ramine valabil asa cum a fost calculat, fara vreo „modificare abrupta“ survenita pe parcursul anului. Chiar daca o evaluare a bugetului pentru anul urmator va avea probabil in vedere ca moneda de referinta euro, masurile pe care BNR intentioneaza sa le ia nu vor avea implicatii in decursul anului 2003.

La 1 martie vor incepe negocierile legate de privatizarea BERD

Autoritatile romane vor incepe, la 1 martie, discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) cu privire la participarea acestor institutii la privatizarea Bancii Comerciale Romane, au declarat surse guvernamentale. Pachetele de actiuni pe care BERD si IFC le vor putea achizitiona la privatizarea BCR ar putea fi majorate, iar negocierile vor fi finalizate pina la sfirsitul lunii iunie. Actuala strategie de privatizare a Bancii Comerciale Romane prevede vinzarea intregului pachet de actiuni detinut de stat, din care, in prima etapa, cel putin 51,8% din capitalul social al BCR catre un investitor strategic. Un pachet de pina la 10% ar urma sa fie oferit, prin negociere directa, catre investitorii institutionali BERD si/sau IFC si cel mult 8% ar reveni salariatilor bancii. Autoritatea pentru Privatizare detine 69,8% din capitalul social al Bancii Comerciale Romane, in valoare de aproximativ 7.000 de miliarde de lei. Guvernul a decis, la inceputul anului, dupa doua incercari esuate de atragere a ofertelor pentru BCR din partea unui investitor strategic, ca procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane sa inceapa prin vinzarea unui pachet de actiuni catre BERD si IFC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS