Direcţiile de sănătate publică nu mai au voie să ofere amănunte presei despre gripa nouă. Singura sursă de informare a populaţiei va rămâne Ministerul Sănătăţii, care a anunţat livrarea primelor doze de vaccin.
Ministerul Sănătăţii a interzis de ieri direcţiilor de sănătate publică (DSP) judeţene să mai ofere informaţii despre cazurile de gripă porcină. Astfel, toate datele legate de numărul îmbolnăvirilor şi închiderea unităţilor de învăţământ vor fi furnizate doar de către minister, după centralizarea datelor din întreaga ţară.
Nu se cunoaşte motivul pentru care a fost luată această decizie, dar se poate bănui, având în vedere că în ultimele zile datele oferite de instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii nu se prea potriveau cu cele furnizate de minister. În judeţul Dolj, de exemplu, conform comunicatelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în ultimele zece zile s-au închis trei unităţi de învăţământ: Şcoala nr. 2, Liceul „Traian Vuia“ şi Şcoala nr. 39, toate din Craiova. Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, aflăm însă că a fost închisă doar Şcoala nr. 39. Nici numărul bolnavilor nu corespunde. Spre exemplu, pe 19 noiembrie, în Dolj fuseseră diagnosticate 13 cazuri, potrivit DSP Dolj, şi 12, conform Ministerului Sănătăţii. În ziua următoare, DSP Dolj a anunţat şase cazuri, iar Ministerul Sănătăţii, cinci.
Ministerul anunţa pe 25 noiembrie, la ora 12.00, nouă cazuri de gripă nouă diagnosticate în Dolj în cele 24 de ore anterioare comunicării, în timp ce DSP Dolj anunţa 12 cazuri în acelaşi interval de timp. În ceea ce priveşte Şcoala nr. 39, aceasta a fost închisă, potrivit ministerului, pe 25 noiembrie, iar conform DSP Dolj, pe 24 noiembrie. Şi lista poate continua.
Primele vaccinuri au ajuns în teritoriu
Tot ieri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost livrate, către Direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (Bucureşti şi regiunea Moldova), primele 250.000 de doze de vaccin pandemic produse de Institutul „Cantacuzino“.
Până la sfârşitul săptămânii viitoare, vor fi livrate şi celelalte 1.090.000 doze de vaccin către restul judeţelor, transportul fiind realizat cu ajutorul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Conducerea DSP a declarat ieri că nu a fost informată deocamdată despre numărul de doze de vaccin pandemic ce urmează să fie repartizate judeţului Dolj. Vaccinul va ajunge mai întâi în spitale, la cadrele medicale, şi la personalul care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi.
Conform recomandărilor OMS şi CE, Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României, din care 5% din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35% din categoriile de populaţie cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii.
Potrivit MS, Institutul „Cantacuzino“, producătorul român al vaccinului pandemic, estimează să realizeze până la sfârşitul anului viitor un număr total de 10.000.000 de doze, în valoare de aproximativ 50.000.000 de lei. Vaccinarea nu este obligatorie.
13 cazuri în Dolj
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în judeţul Dolj au fost confirmate ieri 13 cazuri de gripă nouă şi nu s-a mai închis nici o şcoală.