Kenneth Katzman este specialist in problemele Orientului Mijlociu si lucreaza in cadrul Diviziei afaceri externe, aparare si comert din cadrul Serviciului de cercetari al Congresului american. Acest raport – din care va vom prezenta largi extrase – a fost difuzat doar cu o zi inainte de atacul terorist asupra SUA si contine o serie de date care, din perspectiva acestui moment, apar ca tot atitea indicatii asupra viitoarelor linii de actiune pe care le va adopta coalitia mondiala anti-terorista. De mentionat un singur amanunt: pe lista „tarilor care sponsorizeaza miscarile teroriste internationale“ figureaza si Coreea de Nord si Cuba, dar acestea nu sint incluse in prezenta analiza. Desigur, documentul ne-a fost difuzat drept „baza de analiza pentru decidentii politici“ si, din toate punctele de vedere, preluarea de catre ziarul nostru a acestui material are si aceasta menire. Dar si de a va informa in exclusivitate. In editiile viitoare ale ziarului, vom prelua din acest raport prezentarea in detaliu a marilor miscari teroriste internationale.
Tarile din Orientul Apropiat care sponsorizeaza miscarea terorista
IRAN
Documentul „Caracteristicile teroriste“ in editia 2000 (editat de Departamentul de Stat al SUA- n.r.) caracterizeaza din nou Iranul drept „cel mai activ“ stat care sponsorizeaza terorismul international. Cu toate acestea, Raportul (asa cum a fost cazul si pentru documentul precedent, din 1999) atribuie sprijinul dat de catre Iran miscarilor teroriste, mai degraba unor institutii specifice – Garzile Revolutionare si Ministerul Informatiilor si Securitatii – decit guvernului iranian in intregul sau. Analiza sugereaza ca Departamentul de Stat crede ca presedintele Mohamad Khatami si aliatii sai chiar doresc sa depaseasca stadiul reputatiei Iranului de „stat terorist“, pentru a putea reduce din izolarea internationala in care se afla Iranul… Cu toate ca, din momentul in care Khatami si-a preluat functia in august 1997, nu au mai existat atentate teroriste majore legate de Iran, SUA nu au constatat public nici un fel de diminuare a sprijinului material iranian pentru acele grupari teroriste care se opun procesului de pace israelo-palestinian. Documentul realizat de Departamentul de Stat noteaza ca Iranul a incurajat Hezbollahul si grupurile teroriste palestiniene sa escaladeze atacurile impotriva Israelului in contextul miscarilor de revolta palestiniene. Iranul a mai fost acuzat si de catre guvernele din regiune de a fi sponsorizat asasinarea unor lideri religiosi antisiiti din Tadjikistan si Pakistan si de a fi sprijinit opozitia islamica musulmana siita in tarile din Golful Persic si din Irak. Oficialii americani recunosc insa ca Iranul si-a imbunatatit foarte mult relatiile cu tarile vecine din Golf si ca spijinul pe care l-a acordat miscarilor de opozitie din zona s-a diminuat foarte tare. Iranul a incetat si atacurile indreptate impotriva unor disidenti de renume aflati in strainatate, atit de des intilnite in perioada predecesorilor lui Khatami…Departamentul Justitiei crede ca Iranul este amestecat in atentatul din Arabia Saudita, din iunie 1996, in care au fost ucisi 19 aviatori americani. Nici un iranian nu s-a aflat printre cei condamnati, dar acuzatiile arata rolul pe care l-au avut membri ai serviciului de securitate iranian in inspirarea si conducerea complotului care a fost dus la indeplinire de membrii Hezbollahului saudit. 11 dintre cele 14 persoane condamnate se afla in custodie in Arabia Saudita si aceasta tara afirma ca vor fi judecate pe plan local, si nu extradate in SUA. Multi experti cred ca SUA si Arabia Saudita s-au ferit sa forteze acest caz impotriva Iranului – pe plan juridic sau diplomatic – pentru a nu submina pozitia lui Khatami (ales dupa acest incident) sau pentru a nu reduce sansele unor relatii mai bune cu Iranul.
Siria
Documentul din 2000 al Departamentului de Stat este mai critic decit editia din 1999, care se apropiase de promisiunea de a scoate Siria de pe lista statelor teroriste in cazul in care semna un acord de pace cu Israelul. Aceasta ar putea fi un semn ca sperantele SUA au scazut in privinta faptului ca presedintele Basha al-Assad va fi mai flexibil in domeniul politicii externe decit tatal sau. Departe de a mai lauda Siria pentru ca a restrins activitatea unor grupari teroriste, asa cum fusese cazul in rapoartele precedente, raportul pe 2000 afirma ca Siria a permis miscarii Hamas sa-si deschida un nou birou la Damas, in martie 2000. Raportul mai adauga ca Siria nu a facut nimic pentru a impiedica Hezbollahul sau alte grupari teroriste, operind in Siria sau in teritorii aflate sub control sau influenta siriana, de a lansa atacuri antiisraeliene. Siria a continuat sa permita Iranului sa reaprovizioneze Hezbollahul prin intermediul Aeroportului din Damasc si a permis unor oaspeti oficiali iranieni sa aiba intilniri cu membri ai unor miscari teroriste opuse procesului de pace, care sint bazate in Siria. In plus, in mod public, s-a opus sugestiilor ca Hezbollah sa fie dezarmat de catre trupe de mentinere a pacii ale ONU, dupa ce militiile capturasera o serie de pozitii in zona lasata libera de Israel dupa retragerea din mai 2000.
Documentul elaborat de Departamentul de Stat arata ca Siria respecta in general angajamentul luat fata de Turcia de a nu sprijini miscarea PKK. Unii cred ca aceasta pozitie a Siriei fata de PKK este datorata amenintarii potentiale ca Turcia sa nu-si foloseasca fortele armate impotriva Siriei, si nu unei dorinte reale de a termina relatiile cu PKK. O alta interpretare este ca Siria doreste sa mentina recenta imbunatatire a relatiilor sale cu Turcia. De asemenea, documentul precizeaza ca Siria pare sa fi mentinut angajamentul sau de lunga durata de a interzice atacurile pornite de pe teritoriul sirian sau impotriva unor tinte din lumea occidentala.
LIBIA
…Presedintele Bush a afirmat ca SUA isi vor mentine sanctiunile unilaterale impotriva acestei tari si se vor opune ridicarii permanente a sanctiunilor ONU impotriva Libiei pina cind:
(1) Libia va accepta responsabilitatea pentru atentatul impotriva avionului Pan Am, care, la 21 decembrie 1988, a ucis cei 259 de pasageri si 11 persoane la sol;
(2) accepta compensatii pentru familiile victimelor;
(3) renunta la sprijinirea terorismului;
(4) da publicitatii toate datele asupra acestui complot.
Dupa ce autorii acestui atentat au fost judecati, nici un oficial american nu a sugerat ca, in viitorul apropiat, Libia va fi luata in considerare pentru a fi scoasa de pe lista tarilor teroriste. Raportul pe anul 2000 a fost mai critic decit cel din anul precedent, aratind ca este neclar daca distantarea Libiei de „trecutul sau terorist“ inseamna o schimbare reala a politicii sale. Pentru a-si imbunatati imaginea pe plan international, Libia a incercat sa medieze si sa puna capat conflictelor intre Eritreea si Etiopia si intre Sudan si Congo. Cu toate acestea, unii cred ca, mai degraba decit incercarea de a aduce pacea, Libia doreste acum sa-si extinda influenta in Africa, iar unele persoane din cadrul Congresului si Administratiei afirma ca Libia continua sa inarmeze grupari rebele in Africa, asa cum este Frontul revolutionar unit din Sierra Leone.
SUDAN
Este o tara care pare sa fie aproape de a fi scoasa de pe lista sponsorilor terorismului, in ciuda criticilor din Congres si din alte sfere privind continuarea razboiului cu crestinii si cu alte grupuri rebele din sud. Departamentul de Stat afirma ca poarta discutii cu Sudanul, acestea avind ca obiectiv sa scoata complet aceasta tara „din circuitul terorismului si de pe lista statelor teroriste“. Imediat dupa ce a fost plasat pe aceasta lista, Sudanul a manifestat o dorinta vizibila de a asigura comunitatea internationala privind opozitia sa fata de terorism. In august 1994, Sudanul l-a predat Frantei pe teroristul Carlos. In decembrie 1999, presedintele sudanez Umar Hassan al-Bashir, un lider militar, l-a scos din viata politica pe Hassan al-Turabi, figura centrala a miscarii islamice din aceasta tara. Turabi a fost arestat in februarie 2001 si se afla in arest la domiciliu din luna mai 2001. Turabi era principala legatura din Sudan a unor miscari islamice majore, inclusiv Al Qaida, Abu Nidal, Hamas, Al Jida, Hezzbolah. Pina la finele anului 2000, Sudanul semnase 12 conventii internationale impotriva terorismului.
IRAK
Conflictul dintre SUA si Irak privind ambitiile regionale ale Irakului si modul in care aceasta tara a indeplinit prevederile continute in acordul de incetare a focului incheiat dupa Razboiul din Golf vor face, probabil, ca Irakul sa se afle pe lista tarilor teroriste atita timp cit va trai Sadam Hussein. Se arata ca Irakul continua sa planifice si sa sponsorizeze terorismul international, cu toate ca principalele activitati sint indreptate impotriva opozitiei irakiene sau a organismelor care doresc sa implementeze sanctiuni internationale importiva acestei tari. Se crede ca, in octombrie 1998, agenti irakieni au planuit sa atace redactia iraniana de la Praga a radioului Europa Libera, dar incidentul nu a avut loc. Iranul a organizat o incercare ratata de asasinat impotriva fostului presedinte Bush, in timpul vizitei pe care acesta a facut-o in Kuweit in aprilie 1993, ceea ce a provocat un atac american cu rachete impotriva sediului serviciului de informatii irakian. Incepind cu 1991, a organizat atacuri sporadice impotriva lucratorilor din serviciile internationale umanitare care lucreaza in zona kurda din perimetrul de nord controlat de Irak.
Irakul, care are legaturi istorice traditionale cu Yasser Arafat, a acordat un anumit sprijin grupurilor palestiniene care se opun procesului de pace si gazduieste pe teritoriul sau organizatia Abu Nidal, Frontul Abu Abbas de eliberarea Palestinei si alte grupuri mai mici. Ca o pirghie pentru relatiile sale cu Iranul, Irakul continua sa gazduiasca si sa ofere arme pentru Armata Nationala de Eliberare care isi are bazele chiar linga frontiera cu Iranul.