6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Bruxelles s-a decis aminarea discutiei privind ridicarea obligativitatii vizelor pentru romani

La Bruxelles s-a decis aminarea discutiei privind ridicarea obligativitatii vizelor pentru romani

La sediul Consiliului UE, reprezentantul presedintiei belgiene a tinut o conferinta de presa pentru a prezenta subiectele care vor fi pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului de justitie si afaceri interne (JAI) din 27-28 septembrie. In ciuda promisiunilor repetate, entuziaste si ferme ale responsabililor cu problemele integrarii europene din Guvernul Romaniei, problema care ne intereseaza cu prioritate – ridicarea obligativitatii vizelor pentru romani – nici macar nu a fost inclusa pe ordinea de zi.

Raspunzind intrebarii adresate de ziarul nostru, reprezentantul presedintiei belgiene a UE a declarat: „De curind, am avut o intilnire pe acest subiect in cadrul Comitetului mixt deoarece, asa cum stiti, aceasta problema este analizata impreuna cu reprezentantii norvegieni si islandezi. Am discutat la nivel de ambasadori si s-a dovedit ca trei state membre au declarat ca mai au nevoie de timp pentru a analiza raportul pe acest subiect facut de comisie. Toata aceasta chestiune a fost repusa in discutie de acest raport, de altfel favorabil, realizat de comisie, dar unele tari spun acum ca „aceasta vine prea repede, avem nevoie de timp pentru a examina si aprofunda chestiunea“. In aceste conditii, am considerat util sa aminam o reuniune a Comitetului ministerial care sa ia o decizie in acest sens si trebuie sa luam in considerare ca este o problema care va necesita citeva luni“.

Clar. Fara ezitari sau posibilitati de interpretare. In aceste conditii, dorim sa reamintim ca surse foarte bine informate din Bruxelles ne declarau cu doua luni si jumatate in urma ca optimismul afisat de decidentii romani in probleme europene era complet nejustificat. De altfel, atunci ni s-a transmis informatia (care s-a dovedit perfect reala) privind neincluderea subiectului „Romania“ pe agenda de lucru a reuniunii JAI din septembrie. Intrebarea cea mai logica ar fi: de ce n-au stiut cei de la Bucuresti toate aceste lucruri? Cunoscind sursele de informare de care dispun circuitele noastre diplomatice multiple si foarte bine aprovizionate cu personal de la Bruxelles, chestiunea n-ar trebui sa mire pe nimeni. Pentru observatorii de la Bruxelles, ceea ce s-a petrecut nu constituie nici un fel de surpriza. Informatia circula liber de aproximativ trei saptamini, responsabilii europeni pentru relatiile cu Romania o difuzau ca un fapt cert si inevitabil… Dar este un eveniment negativ pentru toti romanii care, cu naivitatea generata de prea multa speranta acumulata, chiar au crezut in asigurarile care li s-au oferit pe banda rulanta. Pentru acest lucru, cine raspunde?

Din nou, din pacate, va trebui sa privim Europa de dupa colt, asteptind eventualitatea sa vrea si sa poata cineva sa se bata pentru interesele unor oameni privati fara motiv de un drept fundamental si mereu amagiti ca, foarte repede, se va trece de colt. Deocamdata, nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS