Asociaţiile de proprietari şi Regia de termoficare Craiova fac primi paşii în proiectul de facturare individuală a energiei termice. Furnizorul de căldură a trecut la reinventarierea instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate individuală şi comună într-un condominiu.
Dacă până la facturarea individuală a consumatorilor de energie termică este cale lungă, pentru început, asociaţiile de proprietari şi RATf Craiova au făcut primele demersuri pentru reinventarierea instalaţiilor de încălzire de la blocuri. Furnizorul de căldură a constituit trei comisii din rândul angajaţilor care să măsoare ţevile, conductele şi caloriferele din fiecare apartament şi părţile comune ale fiecărui bloc.
„Pentru început invităm asociaţiile la sediu, pentru a le prezenta contractul-cadru şi convenţia. Apoi, o echipă a Regiei împreună cu reprezentanţi ai asociaţiei vor inventaria instalaţiile de încălzire din fiecare bloc. Adică ţevi, coloane şi corpuri de încălzire, ai căror proprietari îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru preluarea în facturare individuală. Locatarii nu sunt reticenţi faţă de demersurile noastre“, a precizat Tatian Tudorache, directorul RATf Craiova.
Scopul măsurătorilor este determinarea suprafeţei echivalente termic a unui corp de încălzire (mărime convenţională care caracterizează puterea termică a corpului de încălzire determinată de temperatura de intrare a agentului termic în corpul de încălzire, de temperatura de ieşire a agentului temic şi temperatura interioară a aerului din spaţiul încălzit).
Reinventarierea este necesară pentru că într-un apartament este posibil să se fi produs modificări asupra corpurilor de încălzire – tip, număr de elemente etc. – faţă de situaţia iniţială. Situaţie în care se va recalcula suprafaţa utilă care se ia în considerare la repartizarea cheltuielilor individuale pentru încălzire.
Inventar de voie
Asociaţia de proprietari Carpaţi din Craioviţa Nouă a inventariat prima instalaţiile de încălzire. Preşedintele solicitase cu ceva timp în urmă această inventariere deoarece avea probleme cu proprietarii care şi-au instalat centrale de apartament. Aceştia invocau tot felul de motive când venea vorba de facturarea energiei termice consumate pentru încălzirea părţilor comune dintr-un condominiu.
„Noi suntem o asociaţie mai mică, o singură scară. Dintre cele 40 de apartamente, 18 au montate centrale termice şi existau discuţii. Aşa că am solicitat Termoficării să măsoare toate instalaţiile. Au venit oamenii şi au făcut calculele necesare. Totul a fost bine. Am înţeles că suntem prima asociaţie din oraş care a făcut acest inventar“, a spus Ana Popescu, preşedinta Asociaţiei Carpaţi din Craioviţa Nouă.