9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024

Stiri din economie

Specialistii americani au intrat deja in cimpul petrolifer irakian

Sub protectia infanteristilor marini, inginerii americani au inceput modernizarea infrastructurii cimpului petrolifer irakian de la Rumaila, cu o capacitate de extractie de 1,7 milioane de barili pe zi. Americanii au inchis 135 din cele 190 de puturi din sudul Rumailei, pentru a putea analiza statutul tehnic al acestora. Sase uzine de separare a titeiului de gaz au fost deopotriva inchise. Saptamina viitoare, inginerii se vor deplasa la nord de Rumaila pentru a examina cele 290 de puturi din aceasta zona. Inginerii americani intentioneaza sa-si incheie activitatea in citeva luni, numai ca inspectiile stagneaza din cauza luptelor sporadice si a cantitatii mari de mine, potrivit armatei SUA.

Irakul are o datorie externa enorma

Datoria externa totala a Irakului era estimata in 1991 la peste 300 de miliarde de dolari si este de asteptat ca dupa incheierea ostilitatilor sa se declanseze o adevarata cursa intre statele care au de recuperat datoriile. Guvernul Romaniei nu a precizat valoarea exacta a datoriei Irakului fata de tara noastra si nici daca exista intelegeri clare de recuperare a ei.

Centrul Dimbovita va fi cel mai mare din Europa Rasariteana si din zona Balcanilor

Saptamina trecuta, la sediul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, a fost semnat contractul de parteneriat public privat privind proiectul de reconversie functionala a amplasamentului Muzeul National de Istorie, redefinit drept Centrul Dimbovita, si finalizarea constructiilor existente. Valoarea contractului este de circa 130 de milioane de dolari, investitie negarantata de Guvernul Romaniei. Viitorul Centru Dimbovita va cuprinde un hotel cu camere rezidentiale, cu birouri de afaceri, un centru comercial, o mare parcare. Acesta a fost apreciat ca fiind cel mai mare din Europa Rasariteana si din zona Balcanilor. Centrul Dimbovita va fi finalizat in circa trei ani, iar la el vor lucra doua-trei mii de muncitori romani, astfel incit aici sa fie realizat acest complex asa cum este preconizat, cu toate utilitatile si dotarile necesare.

Bulgaria a fost invitata de americani sa participe la reconstructia Irakului

„Bulgaria a primit invitatia oficiala din partea guvernului american de a-si anunta posibilitatile de participare la reconstructia Irakului“, a anuntat joi, in parlament, ministrul bulgar de externe, Solomon Pasi. „Aceasta este o buna posibilitate de a ne orienta eforturile spre edificarea unui Irak democratic si de a ajuta la bunastarea acestui popor“, a declarat ministrul Pasi. In cadrul unei intrevederi cu vicepremierul bulgar Nikolai Vasilev, ambasadorul american la Sofia, James Pardew, a mentionat ca Bulgaria se poate implica in activitatile postconflict prin livrari de produse de prima necesitate si poate participa la construirea si refacerea obiectivelor de infrastructura civila, la refacerea sistemelor de telecomunicatii si in domeniul ocrotirii sanatatii. Potrivit economistilor, pozitia Bulgariei privind criza irakiana garanteaza acestui stat prioritatea fata de ceilalti creditori ai Bagdadului. In opinia vicepremierului Vasilev, Bulgaria este singurul stat care are un acord cu Irakul privind reglementarea datoriei si chiar i s-a rambursat, in 1990, o transa din aceasta.

Pretul petrolului creste

Pretul petrolului a continuat sa creasca ieri-dimineata pe pietele asiatice, din cauza temerilor ca razboiul din Irak se va prelungi, afirma specialistii pietei din regiune. Pretul petrolului brut de referinta cu livrare in mai a crescut cu 14 centi, ajungind la 30,30 dolari barilul, fata de 30,16 dolari barilul vineri seara la New York. Incertitudinile care tin de evolutia razboiului sint cele care influenteaza piata, pe fondul rezistentei intimpinate de aliati, apreciaza un specialist in energie, adaugind ca aceasta situatie ar urma sa mentina pretul petrolului la peste 30 de dolari. Umbra unui razboi care ar putea dura mai mult decit era prevazut afecteaza perspectivele unei reveniri a economiei mondiale.

Cu bani romanesti se incurajeaza exporturile in Rusia

La sfirsitul saptaminii trecute, banca de export import a Romaniei – Eximbank – va acorda VneshtorgBank, in baza unui acord, o linie de creditare de zece milioane de dolari pentru stimularea exporturilor romanesti in Federatia Rusa. VneshtorgBank (Banca de Comert Exterior din Federatia Rusa) va finanta, prin intermediul liniei de credit, 85% din valoarea fiecarui contract pe care il incheie un importator rus cu un exportator roman. Pentru a putea beneficia de un credit din aceasta linie de finantare, una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un importator rus este sa achite la banca minimum 15% din valoarea contractului incheiat cu exportatorul roman, inainte de plata primei livrari. Contractul dintre un importator rus si un exportator roman trebuie sa priveasca furnizarea de bunuri romanesti, inclusiv serviciile adiacente, si va fi exprimat in dolari. Suma minima acordata de VneshtorgBank va fi de 100.000 de dolari, perioada de creditare fiind cuprinsa intre o luna si 36 de luni. Acordul semnat intre cele doua banci este valabil pina la epuizarea liniei de credit de zece milioane de dolari, care este garantata cu o polita de asigurare emisa in numele si contul statului roman.

Taxe de ecologie la Ruse

Autoritatile de la Ruse vor introduce, in decurs de o luna, taxe de ecologie la trecerea podului de peste Dunare de la Giurgiu-Ruse si la terminalul RO-RO, scrie cotidianul bulgar Standart. Tirurile si autobuzele vor plati cate 30 de leva (aproximativ 15 euro), microbuzele – 20 de leva, iar autoturismele – zece leva. Fiecare pasager va plati o taxa de doi leva. Statul bulgar nu a prevazut fonduri in scopuri ecologice pentru punctele de trecere a frontierei, iar punctele sint poluate de traficul international de autovehicule si se afla intr-o stare foarte grava, si-au motivat decizia luata autoritatile de la Ruse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS