8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMoravuri balcanice

Moravuri balcanice

Doua evenimente s-au produs la sfirsitul saptaminii trecute in zona opozitiei extraparlamentare. Intii, ceea ce era de asteptat: Emil Constantinescu si-a facut un partid. Chiar daca a dezmintit categoric de mai multe ori ca va face asa ceva. Era chiar scirbit de romani. Unde mai pui ca in vara 2000 a anuntat solemn ca nu se va mai amesteca in viata politica. Nu ar fi prima lui minciuna. Omul nu mai distinge adevarul de contrariul sau. Minte nonsalant, crezind ca nimeni nu ia seama la ce spune. Uita cu prea mare usurinta lamentabila sa prezenta la Cotroceni. Cum se face ca uita si altele, multe si incurcate. Actiunea populara, nu e un secret pentru nimeni, este o trambulina pentru aducerea in cursa a ex-presedintelui de trista memorie. Limbajul populist al manifestului sau nu e o noutate. L-am intilnit si in Contractul cu Romania, una dintre minciunile cele mai grosolane aruncate pe piata politica in ultimii 13 ani. Lumea s-a inselat, a votat; rezultatele s-au vazut. Un presedinte incapabil, prea slab, prea atent la fustele din jur si la linguselile supusilor. In megalomania sa nestapinita, facuse o obsesie: se vedea ca un nou Havel, fara sa aiba nimic din moralitatea disidentului ceh. Dimpotriva. Unde mai pui ca ii astepta moartea, cum le-a marturisit citorva apropiati in diferite ocazii, ca sa ii ia locul in spiritualitatea si politica Europei!!! Oricum, Romania nu ii mai ajungea. In vara 2000, Constantinescu devenise, paradoxal, mult prea mic pentru tara asta. A inteles chestia si s-a retras rusinat. Credeam ca se va lasa uitat intr-un colt al istoriei. Nu, omul vrea iar o scena de pe care sa debiteze vorbaria lui fara sens. El ne propune un partid nou, dar cu oameni trecuti prin multe partide. El insusi a fost in PCR, in PNTCD si acum in AP. Octavian Bot, ex-FSN, PAC, PL93, PNL, UFD acum AP; Decebal Traian Remes, ex-PNTCD, ex-PNL, acum AP etc. In aceeasi situatie sint Vlad Rosca, George Serban etc. Acestea sint figurile noi propuse. In frunte se afla chiar noul „Emil Constantinescu“ de care, bineinteles, nu a auzit nimeni.

Sa fie oare o coincidenta tentativa de puci de la PNTCD cu lansarea Actiunii populare? Citiva nemultumiti ca au fost trecuti in banca a doua au pirit in scris pe Ciorbea & Co la Bruxelles, la PPE (Partidul Popular European). Cum ca PNTCD merge prost, ca Victor Ciorbea nu reprezinta etc. etc. O fi! Scrisoarea pierduta a fost – ca sa zicem asa – „anonima, dar semnata“. Moravurile balcanice in plina glorie. Joi seara, conducerea PNTCD a sanctionat vinovatii. Vineri dimineata, o mina de tineri infierbintati condusi chiar de impricinati a luat cu asalt cladirea partidului, fortind portile. A intervenit politia. Este o lansare pentru Actiunea populara? Daca da e cum nu se poate mai reusita si mai limpede ca stil politic. Duminica, liderii PNTCD au ratificat sanctiunile date veneticilor. Scenariul s-a repetat aproape identic. Inghesuiala, oftaturi, bodyguarzi, politie. De ce vrea Constantinescu sa isi anexeze PNTCD? Un partid unde este extrem de impopular, urmare, citez, „a tradarii din 2000“. Nu e prea complicat de aflat. Primul scenariu al ex-presedintelui ahtiat de putere a fost sa reuneasca sub sceptrul sau toata opozitia. Nu a reusit. Credibilitatea lui e la zero si nimeni din PNL si PD nu a vrut sa si-l alature. Au esuat si tentativele de a aduna opozitia extraparlamentara, bineinteles, tot sub comanda sa. PNTCD, UFD, PPC, alte grupari l-au refuzat. Atunci s-a hotarit sa isi infiinteze propria grupare, cu resturi din alte partide. Actiunea populara trebuie sa fie „aspiratorul“ care sa inghita PNTCD si PPC ca sa il relanseze pe Constantinescu.

Mai este o ratiune, nu chiar secreta. Crestin-democratia are un viitor in Romania. O data intrati in UE, va trebui sa existe un partener politic la Bucuresti de culoare crestin-democrata. Cine prinde acest culoar se poate gindi linistit la zile mai bune. Odata si odata, social-democratii vor pierde puterea, electoratul se va intoarce de la stinga spre centru-dreapta. Atunci, crestin-democratii autohtoni vor putea sa cistige alegerile. Pentru aceasta situatie, din viitor, undeva in 2008, s-a declansat asaltul huliganic la care am fost martori saptamina trecuta. In spatele scenei, cine se afla? Nu e un secret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS