14.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImbatrinirea portofoliului de credite poate afecta grav economia nationala

Imbatrinirea portofoliului de credite poate afecta grav economia nationala

Creditul bancar, una din pirghiile cu care se poate actiona in mod eficient asupra unei economii, a fost tratat in perioada scursa de la revolutie numai sub aspectul negativ al creditului neperformant.

S-a neglijat insa fenomenul de imbatrinire a creditelor, care poate avea aceleasi urmari negative asupra economiei. Imbatrinirea creditelor in sistemul bancar s-a manifestat in ultimii zece ani prin mentinerea si prelungirea succesiva a liniilor de credit din portofoliul bancilor, pentru care societatile comerciale au platit doar dobinzi, fara sa ramburseze nimic din creditul propriu-zis. Nici o problema, ar putea spune unii, atita timp cit creditele respective nu au inregistrat restante, iar dobinzile au fost platite la zi.

Acordarea de credite de catre o banca presupune existenta unei afaceri rentabile care se poate concretiza in deschiderea unei fabrici, in promovarea unui produs romanesc, in importul de produse care nu se pot realiza in tara, cu alte cuvinte in crearea de noi locuri de munca si implicit cresterea nivelului de trai al romanilor. Daca un credit a fost ramursat la scandenta stabilita initial inseamna ca afacerea a mers, s-au creat noi locuri de munca si afacerea se poate desfasura in continuare.

In conditiile in care liniile de credit sint prelungite an de an, bancile preferind sa ramina cu acelasi portofoliu de credite cu care au fost invatate si pe care il pot controla usor inseamna ca si afacerile sint aceleasi, iar creditarea altor afaceri care pot crea locuri de munca si profit este neglijata in detrimentul celor existente. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de imbatrinire a creditelor. Sta in puterea Bancii Nationale sa limiteze acest fenomen, putind iesi astfel la rampa alte activitati profitabile in economia nationala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS