2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Blocul groazei

Sute de peturi goale, pungi, cartoane, resturi menajere, haine vechi, mormane de gunoi înconjoară blocul 6 vechi din Valea Roşie. Este mizeria pe care locatarii o aruncă direct pe fereastră, pe spaţiul de lângă clădire, deşi la cinci metri de bloc sunt amplasate două tomberoane.

S-ar putea spune că locatarii din blocul 6 vechi din Valea Roşie şi-au deschis propria groapă de gunoi, chiar sub ferestrele locuinţelor. Fiindcă gunoiul nu ajunge niciodată la tomberon, ci este aruncat pe fereastră în grădina blocului, pe domeniul public.
O dată la câteva luni, angajaţii RAADPFL Craiova şi cei ai Serviciului de Salubritate „deratizează“ zona populată de gândaci, şoareci şi şobolani. Blocul 6 vechi din Valea Roşie este un adevărat focar de infecţie. Proprietarii apartamentelor din blocurile alăturate sunt îngroziţi de comportamentul vecinilor.
„Majoritatea locatarilor sunt romi. Aruncă toată mizeria din casă pe geam. Şi cei de la Salubritate sunt îngroziţi. Au spus că nu au mai întâlnit aşa ceva în tot oraşul. Noi trebuie să suportăm tot rahatul lor. Mizerie pe zeci de metri, miros pestilenţial, câini. Nu îndrăzneşte nimeni să le zică nimic. Unei vecine care a îndrăznit să se ia de ei i-au spart geamul. Vine poliţia şi degeaba. Nu mai ştim pe cine să sesizăm“, se plânge un locatar de la blocul 3.
Oamenii vorbesc cu teamă, pentru că, atunci când le-au atras atenţia sau au făcut sesizări, au avut de suferit din cauza vecinilor certaţi cu civilizaţia.

„Acesta este comportamentul lor“

Blocul este unul dintre cele mai vechi din Craiova, un cămin de nefamilişti aflat într-o stare avansată de degradare. Interesant este că la parterul acestui bloc îşi desfăşoară activitatea câteva cabinete medicale, personalul şi pacienţii fiind terorizaţi de locatari. Pentru siguranţă, şi-au pus la intrare uşă metalică, la ferestre – grilaje, iar geamurile sparte au fost înlocuite cu placaj.
„Eu locuiesc în cartier. Medicul meu de familie are cabinetul în blocul 6. Într-o zi când am venit la control era cât pe ce să-mi cadă în cap o plasă cu gunoi. Şi doamnele doctor se plâng. Cheamă poliţia, dar degeaba“, a spus o pacientă.
Reprezentanţii asociaţiei, administratorul Sorin Stoica, spune că împotriva locatarilor din blocul 6 s-au luat toate măsurile posibile. Avertizări, discuţii, amenzi, sesizări către poliţie, dar nimic nu i-a determinat să adopte un comportament civilizat.
„Noi avem o femeie de serviciu angajată numai pentru acest bloc, iar o dată pe lună cei de la Salubritate ridică toată mizeria. Am fost amendaţi şi de cei de la Sanepid, dar degeaba. Acesta este comportamentul lor şi nu-i poţi îndrepta. Cât despre cabinetele medicale, nu ştiu ce să spun. Ele au contracte cu primăria, au îngrădit spaţiul de lângă bloc abuziv. Probabil că vecinii sunt deranjaţi, dar asociaţia nu-i poate controla“, a spus Sorin Stoica, administratorul Asociaţiei 12 Eroilor, la care este arondat blocul 6.

Blocul 6, spaima Salubrităţii

Situaţia blocului 6 din Valea Roşie este cunoscută autorităţilor. Directorul RAADPFL din cadrul Primăriei Craiova, Ion Petre, nu are o părere prea bună despre blocul 6.
„Ştiu cum stau lucrurilor în Valea Roşie. Spaţiul pe care se aruncă gunoiul este domeniul public. Noi trimitem periodic oameni care se ocupă de eliberarea zonei. Ştiu că au intrat şi în subsol. Aşa ceva nu am văzut într-o altă locaţie din oraş. În acest caz cred că trebuie să se implice şi asociaţia de locatari“, a declarat Ion Petre.
Serviciul de Salubritate îşi trimite la fiecare început de lună angajaţii să ridice gunoiul din preajma blocului 6.
„În zona blocului 6 din cartierul Valea Roşie, lucrători ai Serviciului Public de Salubritate Craiova efectuează lunar activitatea de salubrizare. Zona este monitorizată, iar în câteva zile se va acţiona în acest perimetru“, a declarat Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.
Direcţia de Sănătate Publică Dolj a renunţat să-i amendeze. Ultima sancţiune dată proprietarilor datează de acum doi ani.
„Acolo este o situaţie delicată. Locuiesc în acel bloc oameni fără venituri, nici nu ai pe cine să amendezi, pentru că amenzile nu le vom încasa niciodată. În aceste situaţii anunţăm primăria. Iar serviciile abilitate igienizează zona. Este singura soluţie“, a precizat Constantin Popescu, purtător de cuvânt al DSP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII