0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContractul cu CAS Dolj aduce medicii de la Ambulanta in pragul revoltei

Contractul cu CAS Dolj aduce medicii de la Ambulanta in pragul revoltei

Serviciul de Ambulanta a semnat ieri contractul-cadru pe 2003 cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Dolj, acceptind o finantare de doar 46 de miliarde de lei. Ca sa acopere costurile carburantilor si o parte a salariilor, directorul Antonie a semnat pentru majorarea tarifelor la interventii si a redus la jumatate sporurile angajatilor. Medicii sint in pragul unei revolte.

Serviciul de Ambulanta (SA) Dolj a incheiat ieri contractul-cadru pe 2003 cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In acest an, casa va deconta serviciile medicale ale salvarii in limitele unui buget de 46 de miliarde de lei. Negocierile dintre partile implicate au dus chiar la defalcarea pe trimestre a fondurilor alocate: cite 11,4 miliarde – pentru trimestrele I si III, 14,6 miliarde- pentru cel de-al doilea si doar 8,1 miliarde de lei pentru ultimul trimestru al acestui an, in speranta ca va interveni in ultimul ceas o rectificare bugetara.

Faptul ca s-a apelat la cirpeli bugetare de circumstanta il demonstreaza declaratiile lui Constantin Ecobici, directorul Directiei Sanitare, care a fost prezent la negocieri. „In conditiile in care Salvarea nu avea bani pentru plata carburantilor si a salariilor, fiecare avind o crestere de circa 30% fata de anul trecut, s-a gasit solutia cresterii costurilor serviciilor pe interventie. La carburanti, nu se putea face nici o majorare, deoarece preturile percepute pe kilometru, defalcate pe fiecare tip de interventie, au fost reglementate la nivel national. Noi am crescut costul interventei la urgenta de tip I de la 450.000 la 650.000, pentru cea de tip II, de la 350.000 la 420.000 lei, iar pentru transport, de la 220 la 250.000 de lei“, a spus Ecobici. Cu alte cuvinte, serviciile costa mai scump, dar CAS deconteaza tot in limita a 46 de miliarde de lei.

Planificarea contabila a CJAS infunda in datorii Ambulanta

Fireste, in conditiile unui numar de interventii egal cu cel de anul trecut, fondurile se vor epuiza mult mai repede, iar Salvarea va fi obligata sa depaseasca plafoanele. Motiv suficient pentru CJAS sa nu recunoasca si sa nu deconteze datoriile acumulate peste sumele prevazute in contractul-cadru. Asa s-a intimplat si la Spitalul de Urgenta Craiova si la cel din Filiasi, unde datorii de peste 100 de miliarde de lei catre furnizori nu sint recunoscute de CAS, pe motiv ca au depasit bugetul prevazut in contractul-cadru. Spitalele au motivat ca tocmai in acel contract exista un punct care prevede decontarea serviciilor medicale raportat la numarul de internari, justificate prin acte, insa Casa nu a tinut cont de aceste revendicari, motivind, la rindul ei, ca nu are bani sa suporte mai mult decit si-a planificat.

Constantin Ecobici mai spune ca CJAS incearca sa faca economii pe seama institutiilor sanitare, una dintre cele afectate fiind si Serviciul de Ambulanta: „Valoarea mai mare a fondurilor alocate pentru semestrul doi al anului 2003 (14,6 miliarde) a fost motivata prin faptul ca Serviciul de Ambulanta trebuie sa plateasca datorii la benzina pe anul trecut de 2,9 miliarde de lei, datorii care ar trebui platite in aceasta luna. Dar Ambulanta poate sa demonstreze prin acte ca a platit deja un miliard. Cum banii au destinatie speciala, daca se constata ca nu mai exista ca datorie, miliardul se va intoarce in bugetul CJAS, neputind fi folosit in alte scopuri. Suma este doar pe hirtie. In fapt, bugetul real alocat de CJAS este 44,5 miliarde, si nu de 46, asa cum scrie in contract“. In replica, directoarea economica de la CJAS Dolj, Cristina Moraru, a spus doar ca bugetul este foarte bine facut, din moment ce procesul-verbal a fost semnat de toate institutiile implicate: CJAS, DSP, Prefectura Dolj si Serviciul de Ambulanta.

Medicii de la Serviciul de Ambulanta sint din nou in pragul revoltei

Vestea semnarii contractului i-a nemultumit pe salariatii Serviciului de Ambulanta, care vad in acest acord un act de tradare de care se face vinovat propriul lor director, dr. Antonie Antonie. Colectivul de medici l-a acuzat pe acesta ca nu a stiut cum sa negocieze cu Casa pentru a obtine o finantare mai mare, din acest punct de vedere, Doljul beneficiind de cel mai mic buget din tara. Mai mult, cedind presiunilor casei, directorul s-a apucat sa reduca la jumatate sporurile personalului activ, care se deplaseaza la interventii (asistenti, medici, soferi), neafectind in schimb salariile angajatilor TESA si ale celor de la atelierul de reparatii. Angajatii spun ca primii care ar fi trebuit sa fie atinsi la salarii ar fi chiar cei din conducere, stiut fiind faptul ca directorul Antonie a fost la un pas sa fie demis de prefectul Mondea, din cauza prostului management. Anul trecut, Serviciul de Ambulanta a avut 76.000 de interventii, dintre care aproape 60.000 in Craiova. Celelalte interventii s-au inregistrat la cele 11 puncte de ambulanta din judet, in conditiile in care numarul de salariati din judet il depaseste cu mult pe cel din Craiova. Concluzia ar fi, spun medicii, ca numarul de solicitari rezolvate in teritoriu nu prea indeplineste criteriul eficientei. Deficientele manageriale sint, in opinia medicilor, vizibile si in momentul de fata. In parcul auto, jumatate dintre ambu_lantele care functioneaza pe benzina au fost trase pe dreapta, pentru ca nu exista combustibil, iar o parte dintre masinile care fac teren nu au statie de emisie-receptie. Ratia de zece litri de benzina alocata unei masini este insuficienta.

Mai mult, medicii spun ca dupa epuizarea plafoanelor ar putea sa nu mai raspunda la interventii, pentru ca, oricum, nu-i plateste nimeni daca nu se incadreaza in buget.

„M-am saturat sa dau explicatii de fiecare data cind medicii se declara nemultumiti. Toti angajatii Serviciului de Ambulanta trebuie sa suporte restrictii din cauza lipsei de fonduri, nu numai medicii, carora nu trebuie sa li se atinga nici macar un fir de par. In ceea ce priveste contractul, am obtinut cit s-a putut, in limita fondurilor alocate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate“, a declarat dr. Antonie Antonie, in legatura cu acuzatiile aduse la adresa lui de catre subordonati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS