Peste 100 de craioveni, copii şi adulţi, şi-au reunit ieri forţele pentru a da o mână de ajutor la dezvoltarea plămânului verde al planetei. Aceştia au plantat aproximativ 2.500 de puieţi de plop şi stejar roşu în Pădurea Dâlga, din Dolj.
Şirul iniţiativelor bune dedicate Lunii Pădurii continuă. Pentru a conştientiza populaţia cu privire la necesitatea protejării ecosistemului forestier, ieri, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj a organizat o amplă acţiune de plantat copaci în Pădurea Dâlga. „Suntem în Luna Pădurii, eveniment marcat pe plan mondial, care se desfăşoară în intervalul 15 martie-15 aprilie, şi este deja o tradiţie ca în această perioadă să defăşurăm acţiuni de conştientizare, sensibilizare şi educare, de protecţie şi plantare a pădurilor“, a declarat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul APM Dolj.
Astfel, în prima parte a zilei de ieri s-au plantat câteva mii de copaci. „S-au plantat aproximativ 2.500 de puieţi, dintre care 800 de stejar roşu şi aproximativ 1.500 de plop american. Ne bucurăm că ni se alătură şi elevii deoarece ei sunt cei care ar trebui să înţeleagă că este nevoie de o mare ecologizare“, a declarat ing. Ilie Silvestru Nuţă, şeful Ocolului Segarcea, Direcţia Silvică Craiova.
„Ajutăm societatea şi, în acelaşi timp, ne integrăm“
La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane, micuţii de la Palatul Copiilor, elevi de la Şcoala Specială „Beethoven“, persoane private de libertate de la Penitenciarul Pelendava Craiova şi de la Penitenciarul de Minori, precum şi angajaţi ai APM Dolj, ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) şi ai Direcţiei Silvice Craiova. Aceştia nu au pus numai umărul, ci şi sufletul la împădurirea a aproximativ două hectare de pădure (0,12 ha completare cu stejar şi 1,8 hectare împădurire cu plop). „Ajutăm la acţiunea de plantare pentru că în felul ăsta ajutăm societatea şi, în acelaşi timp, ne integrăm“, a spus Silviu Petre Meluţ, unul dintre cei care s-au implicat în această acţiune, pe a cărui faţă se putea citi mândria că poate face ceva util. „Ajutăm la împădurire. Ne place, plantăm copaci şi mai ieşim la aer liber“, a adăugat Dragoş Daniel Oprea. De altfel, persoanele private de libertate care au participat la acţiune au făcut-o voluntar. „Prezenţa lor aici se bazează pe voluntariat. Prin astfel de acţiuni facilităm integrarea persoanelor private de libertate“, a declarat subinspectorul Leonard Voicilă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Pelendava Craiova.
Acţiunea a urmărit şi responsabilizarea copiilor şi adolescenţilor
Acţiunea a avut însă şi un scop educativ. „Am vrut să începem educaţia ecologică de pe băncile şcolii şi să punem în aplicare şi moto-ul «Nu deficient, ci eficient»“, a spus Corina Gheorghe, profesor la Centrul Şcolar „Beethoven“, coordonatorul proiectului „Încălzirea Globală“. Scop educativ a avut şi pentru persoanele private de libertate de la Penitenciarul de Minori care au venit la acţiunea de împădurire cu două mesaje clare: „Stop despăduririi!“ şi „Noi vrem să prindem rădăcini“.
Acţiunea de ieri a făcut parte dintr-un lung şir de acţiuni asemănătoare de plantare şi ecologizare a pădurilor şi apelor din Dolj.