-5.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Stiri diverse

Camera de Comert organizeaza trei tirguri

Cea dea patra editie a Tirgului DOLJCONSTRUCT se va desfasura in perioada 12 – 16 aprilie in incinta Casei Tineretului din Craiova, deschiderea oficiala avind loc simbata, la ora 11.00. In aceeasi perioada si in aceeasi locatie, organizatorii – Camera de Comert si Industrie Oltenia si Fundatia pentru Tineret – au manageriat coparticiparea altor doua tirguri: CLIMATERM si MOBEX. Pina ieri isi anuntasera prezenta in standurile amenajate in spatiile tirgului 69 de firme, dintre care sase straine cu reprezentanta in Romania, restul fiind nationale. Numarul acestora poate creste, cei interesati putind sa soseasca la Craiova pina in seara zilei de 11 aprilie. Organizatorii au spus ca sint dezamagiti de faptul ca participantii nu si-au manifestat dorinta de a dialoga intr-un cadru organizat, ca de exemplu, o masa rotunda sau simpozioane pe diferite domenii de activitate. O alta problema este aceea a unei mai slabe participari fata de anii trecuti, in opinia organizatorilor, motivata de existenta altor tirguri similare, in alte orase din tara. Obiectivul acestor manifestari este acela de a pune fata in fata cererea si oferta si de a optimiza contactele de natura economica intre firmele participante, derularea unor posibile contracte putind avea ca efect aparitia unor noi locuri de munca intr-un oras in care rata somajului este foarte ridicata.

S-a deschis expozitia „Artizanii naturii“

Expozitia temporara „Artizanii naturii“, organizata de muzeograful Mirela Ridiche, a fost deschisa marti, 8 aprilie, la Sectia de stiintele naturii a Muzeului Olteniei. Pornind de la „mestesugurile“ practicate de unele animale (mamifere, pasari, insecte sociale) pina la formele ciudate si atractive ale altora (corali, scoici exotice, arici si stele de mare etc.), expozitia evidentiaza mijloacele materiale, tehnice, artistice si de camuflare folosite de aceste vietuitoare pentru a-si asigura succesul in competitia naturala, a afirmat Mirela Ridiche la vernisaj. Directorul muzeului, Mihai Dutescu, a apreciat expozitia ca fiind un prilej de a afla ca selectia naturala a facut din anumite animale „arhitecti“ eficienti, capabili sa modeleze elemente din natura inconjuratoare, pe masura fortelor si necesitatilor fiecaruia. La vernisaj au participat studenti, personalitati din spatiul cultural oltenesc si reprezentanti ai administratiei publice locale.

Premiera filmului documentar File de istorie, file de credinta

Premiera filmului documentar File de istorie, file de credinta, o productie a Studioului Daciafilm Bucuresti, are loc astazi, la Sala de festivitati a Mitropoliei Olteniei, din Craiova, strada Mitropolit Firmilian. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Cultura si Arta Crestina si de Fundatia DACIAFILM a 7-a Arta. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si cu colaborarea Muzeului National de Istorie al Romaniei, Muzeului National de Arta al Romaniei si a altor institutii de istorie, arta si cultura din tara. Scenariul si regia filmului sint semnate de Alexandru Gaspar, laureat al festivalului international de film Ekofilm Praga.

Coordonate ale culturii muzicale in Oltenia

Recent, la Editura Reduta, a vazut lumina tiparului volumul ,,Coordonate ale culturii muzicale in Oltenia. Muzica de traditie bizantina“, semnata de parintele profesor universitar doctor Alexie Al. Buzera. Cele 290 de pagini ale cartii cuprind articole si studii ale eminentului autor, fiind structurate in trei mari capitole: Invatamintul psaltic, Izvoare ale muzicii de traditie bizantina, Psalti mai de seama: profesori, compozitori si copisti. Majoritatea studiilor au fost publicate de-a lungul timpului in revistele Mitropolia Olteniei si Analele Universitatii din Craiova – seria Teologie. Volumul este o remarcabila contributie in domeniul culturii muzicale din Oltenia, o cercetare istorica asupra scolilor de muzica psaltica, o oglinda fidela a unor chipuri de ierarhi, profesori, compozitori, psalti, peste care istoria nu-si poate asterne uitarea.

Delegatie de profesori din Uniunea Europeana in vizita la Scoala nr.12 „Decebal“

O delegatie de profesori din tari ale Uniunii Europene, adica din Spania, Franta si Italia, viziteaza astazi Craiova, in cadrul Proiectului Socrate, derulat de Scoala nr.12 „Decebal“ din Craiova. Profesorii din Uniunea Europeana vor asista la activitati didactice in cadrul Scolii „Decebal“, vor vizita zone de interes cultural si istoric din orasul nostru si vor fi primiti de catre oficialitatile Primariei Craiova.

A aparut Periodicul de spiritualitate, informare si atitudine al Arhiepiscopiei Craiovei

A aparut nr.3(11)/2003 al Periodicului de spiritualitate, informare si atitudine al Arhiepiscopiei Craiovei. Editorialul acestui numar, semnat de IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, este dedicat Episcopiei de Severin si Strehaia, care a fost infiintata prin hotaririle adoptate de Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Adunarea Nationala Bisericeasca, intrunite in sedintele de lucru din 4-6 martie. Din cuprins mentionam: Jitianu, manastirea cu slujire in pustia durerii omenesti, Inchinarea vietii lui Dumnezeu, slujind lumii, Propunerile de completare a textului viitoarei Constitutii Europene, facute in urma intilnirii dintre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si Hildegard Puwak, ministrul integrarii europene. De asemenea, continua seria de articole „Clerici Olteni in inchisorile comuniste, semnate de pofesor dr. Toma Radulescu, si cea a parintelui Nicolae Jinga, de meditatie si poezie crestina Ego vox clamantis in deserto.

Zece miliarde de lei pentru plata asistentilor personali

Bugetul local al municipiului Tirgu Jiu a suportat anul trecut salarii de aproape zece miliarde de lei pentru asistentii persoanelor cu handicap. Directia de Protectie Sociala primeste lunar opt-noua dosare in vederea angajarii, in timp ce doar cinci-sase contracte inceteaza in fiecare luna din diferite motive. La inceputul anului, in Tirgu Jiu erau inregistrati peste 300 de asistenti personali. Salariul pe care il primeste un asistent personal, conform legii, este egal cu venitul unui asistent social debutant, cu studii medii, adica aproximativ 3,5 milioane de lei. Bugetul local suporta lunar aproape un miliard de lei pentru plata asistentilor care au in grija persoanele cu handicap. Incadrarea intr-o anumita categorie de handicap ce necesita protectie sociala este facuta de comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap.

Statiile CFR dintre Orsova si Caransebes au ramas fara curent electric

Statiile CFR de pe ruta Orsova-Caransebes au fost deconectate de la reteaua de alimentare cu energie electrica din cauza datoriilor acumulate de SNCFR catre compania ELECTRICA. Reprezentantii statiei CFR Caransebes spun ca a fost afectat doar iluminatul statiilor, dar nu si instalatiile de asigurare a circulatiei trenurilor de persoane. Trenurile de marfa au fost oprite pe linie, pentru a acorda prioritate celor de pasageri. Singura statie CFR care a ramas conectata la reteaua de alimentare cu energie electrica a fost Teregova, unde impiegatul de serviciu nu a permis accesul angajatilor ELECTRICA, in lipsa reprezentantilor Regionalei CFR Timisoara. De citeva zile, si Sectia de Reparatii L7, apartinind statiei CFR Drobeta Turnu Severin, a ramas fara energie electrica, angajatii fiind nevoiti sa gaseasca diferite solutii pentru a transmite situatiile operative catre Regionala CFR Craiova.

Avocatul poporului doreste sa colaboreze cu scoala

Avocatul poporului a constatat ca o categorie a populatiei (copiii si tinerii) nu cunoaste in suficienta masura mijloacele legale pe care le are la dispozitie pentru apararea drepturilor sale si nici rolul institutiei, ca aparator al drepturilor si libertatilor fundamentale, asa cum sint prevazute in Constitutie. Aceasta stare de fapt a determinat Avocatul poporului sa trimita ieri, adrese in toate inspectoratele scolare din tara in scopul de a organiza, in unitatile de invatamint, actiuni pentru dezbaterea problemelor care pot sa contribuie la cunoasterea si aplicarea corecta a prevederilor legale privind drepturile copilului. Specialistii din cadrul institutiei sus-numite vor prezenta prelegeri referitoare la drepturile si obligatiile care revin copiilor, in calitate de cetateni ai Romaniei. Pentru organizarea unor astfel de actiuni, conducerea ISJ Dolj a desemnat ca persoana de contact pe inspectorul scolar Constantin Marcu.

90% din suprafetele agricole din Olt au fost arate

Campania agricola de primavara este in plina desfasurare in judetul Olt. Directorul adjunct al Directiei Agricole Olt, Maria Paval, a declarat ca lucrarile agricole prevazute in programul de primavara se desfasoara in conditii optime, in ciuda vremii nefavorabile de pina acum. Din cele peste 222.000 de hectare programate pentru araturi, au fost arate deja 193.000, ceea ce reprezinta 90 % din total.

Maria Paval a mai spus ca la paioase fertilizarea a fost realizata pe 80.000 de hectare, majoritatea la griu. De asemenea, actiunea de insamintare la legume a fost realizata pe 1.574 de hectare, dintr-un program total de 7.800, ovazul – pe 2.500 de hectare, ceea ce reprezinta 52% din total, iar floarea-soarelui-pe mai mult de 2.000 de hectare, adica pe 3 % din suprafata planificata.

56 de gratieri la PMS Craiova

56 de detinuti – barbati si femei – din Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova au fost gratiati la sfirsitul saptaminii trecute. Dupa o riguroasa selectie realizata de o comisie formata din judecator, procuror, ofiteri de politie, reprezentanti ai Serviciului de Asistenta Sociala al Tribunalului Craiova si cadre ale PMS si in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr.18/2003 – modificare a Legii 543 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor sanctiuni, gratiatii au fost alesi. Trecind cu succes de proba eliminatorie – care a constat in primul rind in incadrarea la pedepse sub cinci ani, nerecidivisti – si scapind de ochiul nimicitor al comisiei, simbata si duminica, toti cei 56 s-au liberat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS