7.8 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024

Flash

Inventarierea terenurilor agricole in Dolj s-a terminat. In baza ordinului Ministerului Agriculturii, operatiunea de inventariere a terenurilor agricole care apartin celor 52 de societati comerciale agricole, unitati de invatamint si cercetare s-a incheiat si in judetul Dolj. S-a stabilit si clasa de fertilitate a terenurilor pentru o suprafata de 131.000 de hectare. In zilele urmatoare, Oficiul Judetean de Cadastru Geodezie si Cartografie impreuna cu DGAIA si cu Oficiul Judetean de Agrochimie si Pedologie continua actiunea de masurare a terenurilor care urmeaza sa fie preluate de consiliile locale de la fostele IAS.

Iar a venit milionul. CEC – sucursala Dolj a primit 17 miliarde de lei reprezentind subventia acordata pentru fiecare hectar cultivat anul acesta cu porumb. Vor putea sa-si ridice banii cultivatorii din urmatoarele localitati: Craiova, Cotofenii din Dos, Secu, Botosesti Paia, Apele Vii, Teslui, Breasta, Caraula, Silistea Crucii, Dobresti, Podari, Almaj, Ghercesti, Bailesti, Galicea Mare, Bistret, Ciupercenii Noi, Gighera, Melinesti, Afumati si Bulzesti.

La Bradesti, oamenii mor in… decembrie. De la inceputul anului, la Bradesti au fost inregistrate 17 casatorii, trei nasteri si 56 de decese. Secretarul primariei, Adelina Grecu, spune ca dintr-o statistica personala a constatat ca in luna decembrie mor cei mai multi oameni din comuna. Cauza ar fi carnea de porc si vinul rosu…

Apa salcie. In catunele Moraresti, Pirligeni si Bradesti Fata, care apartin de comuna Bradesti, apa din fintini nu mai este potabila. Una dintre cauze ar fi vecinatatea cu sondele de extractie a titeiului. Oamenii se descurca cum pot; ba luind apa de la cantina sondelor care este racordata la conducta de Isvarna, ba consumind apa salcie din propriile fintini.

Gaz pentru Bradesti! La Bradesti, desi conducta de gaz metan trece la 150 de metri de sat, cei 5.118 locuitori se incalzesc tot cu lemne. Doar cele doua blocuri de locuinte pentru angajatii „Petrolului“ beneficiaza de gaz metan. Pentru ca locuitorii au facut destule sacrificii pentru sonde, petrolistii s-au aratat dispusi sa finanteze proiectul de introducere a gazului metan si in comuna cu conditia sa recupereze in timp banii de la populatie. In primavara anului viitor, daca nu se va intimpla ceva neprevazut, actiunea de introducere a gazului va demara.

Producatorii agricoli s-au asociat. Ingroziti de faptul ca s-a ajuns ca produsele agricole sa fie supuse unui adevarat embargo de monopolurile procesatorilor si angrosistilor, producatorii agricoli au hotarit, in sfirsit, sa se asocieze. Obligati sa vinda griul, floarea-soarelui, lina, porumbul si laptele la preturi din ce in ce mai mici, in timp ce produsele prelucrate sint din ce in ce mai scumpe, acestia au hotarit sa se uneasca in Liga asociatiilor producatorilor agricoli din Romania. Fata de politicile dezastruoase aplicate in agricultura, pina acum Liga isi propune sa faca fata presiunilor monopolurilor cu tentacule puternice in administratie.

Exportul de floarea-soarelui a fost interzis. Exportul semintelor de floarea-soarelui este interzis pentru o perioada de trei luni, iar importul va fi exceptat de la plata taxelor vamale. Hotarirea guvernului privind instituirea acestor masuri a fost publicata in Monitorul Oficial. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a propus recent executivului adoptarea unui act normativ privind sistarea, pentru o perioada determinata, a exportului de floarea-soarelui, pentru a facilita valorificarea productiei interne. Productia de floarea-soarelui din acest an este de circa 800.000 de tone, fata de 720.000 de tone in 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS