0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAS Dolj stoarce sanatatea din asigurati

CAS Dolj stoarce sanatatea din asigurati

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj face legea in sistemul sanitar. Medicii de familie, farmacistii si directorii de spitale duc adevarate lupte pentru a obtine drepturile banesti cuvenite. In timp ce sanatatea doljeana se scufunda in datorii, institutia stoarce cit poate de mult din fondurile alocate furnizorilor de servicii medicale, astfel incit la sfirsitul anului conducerea „sa iasa bine“ in fata sefilor de la Bucuresti. Tot din exces de zel, CAS a purtat adevarate razboaie cu partenerii contractuali. Tracasat de refuzul Casei de a incheia contract cu el, unul dintre medicii de familie a decedat in urma unui infarct.
Ultima gaselnita: daca vor sa incheie contracte, medicii trebuie sa contribuie si la cheltuielile CAS, aducind de acasa topuri de hirtie, bibliorafturi si dosare.

Baza de date cu asiguratii intra la apa dupa cum cere bugetul

Dr. Dalida Mosorescu, vicepresedintele filialei Dolj a Societatii de Medicina Generala, este unul dintre medicii de familie doljeni care a trebuit sa se lupte cu CAS Dolj pentru a obtine macar un buget echivalent cu cel de anul trecut:

„Impreuna cu alti 188 de medici am semnat contractul la care am anexat si obiectiunile noastre alaturi de cele ale Casei. In urma cu citeva zile, CAS ne-a chemat din nou la negocieri. Dupa mai multe ore de discutii cu directoarea adjuncta Mariana Stefan si cu juristul Carmen Segarceanu, in urma carora am ajuns la un acord, directorul general, Elena Dumitrascu, a declarat transant ca nu semneaza nimic si ne-a silit sa renuntam la toate obiectiunile formulate sub amenintarea ca va rezilia contractul cu noi. Pina la urma, a trebuit sa semnam contractul asa cum a vrut ea. Numai ca, in loc de 11,5 milioane de lei, cit ar fi trebuit sa primesc pentru 1.400 de persoane inscrise pe lista, mi

s-a intocmit factura in valoare de 7,6 milioane de lei, pe motiv ca nu toti inscrisii sint si asigurati. Si ca sa mai faca economii, celor aproximativ 300 de neasigurati inscrisi CAS a adaugat 100 din rindul celor asigurati, fara sa tina cont de argumente. Un exemplu este cazul lui Aurel Zapcioiu, un pensionar caruia CAS nu a vrut sa-i recunoasca dreptul de persoana asigurata nici dupa ce am depus cuponul de pensie al acestuia, pe motiv ca batrinul nu figureaza in baza lor de date. Ce vina am eu ca salariatii CAS nu si-au pus la punct baza de date? Abia dupa ce s-a primit un comunicat de la CNAS, prin care au fost instiintati ca pina pe 30 iunie se face plata la numarul de inscrisi, reprezentantii CAS au acceptat sa-mi dea si restul de bani“.

64 de medici de familie, eliminati dintr-o trasatura de condei

Daca in cazul prezentat se poate spune ca angajatii CAS au dovedit exces de zel in aplicarea unei reglementari inexistente, sa vedem in continuare cum pot fi scosi din sistem 64 de medici de familie, avind la dispozitie o ordonanta de urgenta si o armata de juristi pe post de interpreti.

In luna februarie, CAS Dolj a refuzat sa incheie contracte cu 64 de medici de familie pe motiv ca nu au sustinut examenul de specializare. Prevalindu-se astfel de prevederile OUG nr.58/2001, aprobata prin Legea nr.41/2002, potrivit carora numai medicii de medicina de familie care au obtinut specializarea pot incheia contracte cu Casa de Asigurari, CAS Dolj s-a grabit sa se debaraseze de toti medicii de familie fara specializare – unii dintre ei aproape de virsta pensionarii, altii cu vechime in meserie – pentru a afla apoi ca ordonanta facea referire doar la medicii de medicina generala intrati acum in sistem.

„Jurista Segarceanu mi-a spus ca nu pot incheia contract cu Casa pentru ca nu am grad profesional. I-am explicat ca ordonanta respectiva facea referire doar la medicii care intra acum in sistem, dar nu a vrut sa auda.

M-am dus la registratura institutiei si am depus o cerere prin care solicitam sa mi se dea raspunsul in scris. Nu am primit raspuns nici in ziua de astazi, cu toate ca intra in obligatia Casei sa dea curs solicitarii in termen de 30 de zile“, a declarat dr. Veronica Sfetcu, medic de familie.

La scurt timp, filiala Dolj a Societatii Nationale a Medicilor de Familie a cerut lamuriri Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in legatura cu aceasta problema si a aflat ca, intr-adevar, OUG nr.58 facea referire doar la medicii de medicina generala intrati acum in sistem.

CAS Dolj a revenit asupra deciziei abia dupa ce a primit raspuns scris de la CNAS. Pe 27 februarie, cei 64 de medici carora li se refuzase dreptul de a incheia contracte au fost chemati la CAS pentru a li se da vestea buna.

„Ordonanta cu pricina se batea cap in cap cu un act normativ care prevedea eliberarea de acreditari anuale medicilor de familie. Cei 64 aveau acreditare, dar nu se incadrau in prevederile ordonantei, in sensul ca nu aveau examenul de specializare. I-am anuntat ca am aminat incheierea contractului cu ei, pina la clarificarea situatiei“, a spus Daniela Gheorghe, seful biroului de relatii publice.

Cu alte cuvinte, in loc sa ceara lamuriri suplimentare de la CNAS, in legatura cu situatia celor 64 de medici, CAS Dolj le trinteste usa in nas si abia dupa ce oamenii fac scandal, se gindeste sa trimita totusi o adresa la Bucuresti.

Unul dintre medicii refuzati de CAS a facut infarct si a murit

Asteptarea pentru semnarea contractului s-a dovedit o adevarata tortura pentru medici. Dupa opt-noua ore petrecute in picioare pe holurile instutitiei, unii au cedat nervos.

„Am asteptat pe hol in picioare inghesuiti ca niste animale. Este o lipsa totala de respect. Ne vine rau acolo. Si cind ne ducem la ei cu situatiile, noi stam pe la usi ore intregi, iar ei stau linistiti inauntru si maninca sau isi fac treburile lor. Ne trateaza cu o scirba deplina. Cind in sfirsit au binevoit sa ma primeasca pentru semnarea contractului, dupa toata incurcatura pe care au facut-o, i-am intrebat daca era dreptul meu sa inchei acest contract sau mi s-a facut o favoare. Am iesit de acolo cu un gust amar, gindindu-ma la medicii care izbucnisera in lacrimi dupa ce obtinusera contractul“, a spus dr. Veronica Sfetcu.

A doua zi dupa semnarea contractului, dr. Gheorghe Smeu, medicul de familie de la Virvoru de Jos, a murit in urma unui stop cardiac.

„A stat linga mine pe hol, asteptind sa fie chemat inauntru pentru semnarea contractului. Era bolnav de inima si nu i-a oferit nimeni un scaun. A stat acolo rezemat de perete de la primele ore ale diminetii pina seara tirziu, cind a semnat contractul chiar inaintea mea. Era trist, nu vorbea cu nimeni. Il cunosteam toti pentru ca era de mult timp in breasla. Stiam ca este bolnav de inima si ca a suferit un soc in momentul in care Casa il anuntase initial ca nu are dreptul sa incheie contract cu el“, a mai spus dr. Sfetcu.

Faptul ca CAS Dolj spoliaza medicii si bugetele spitalelor a fost confirmat de surse din Consiliul de Administratie al institutiei, care au afirmat ca, in conditiile in care unitatile sanitare doljene sint in pragul falimentului din cauza datoriilor, Casa de Asigurari a reportat anul trecut circa doua sute de miliarde de lei catre bugetul central. Ba, in ultimul timp, la negocierile pentru semnarea contractului, medicii au fost obligati sa aduca de acasa un biblioraft, un top cu 500 de coli xerox si un dosar, ca tot cheltuieste CAS o groaza de bani pe produsele de papetarie pentru a mai pune un pic umarul la inasprirea birocratiei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS