-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc: Descentralizarea este posibilă doar cu aportul Ministerului Finanţelor

Boc: Descentralizarea este posibilă doar cu aportul Ministerului Finanţelor

Descentralizarea administraţiei publice nu poate fi realizată fără sprijinul efectiv al Ministerului de Finanţe, care trebuie să discute soluţii privind resursele financiare, a declarat ieri premierul Emil Boc.

Avertismentul a fost lansat la reuniunea comitetului tehnic interministerial pentru descentralizare, în contextul în care Boc discuta despre rolul important al Ministerului Administraţiei în derularea programului de descentralizare.
„O componentă structurală importantă de reformă este şi coordonarea procesului de descentralizare la nivelul guvernului (de către Ministerul Administraţiei – n.r.), dar în parteneriat şi cot la cot cu Ministerul Finanţelor, care trebuie să înţeleagă că, dacă nu are altă abordare şi dacă nu va avea deschiderea necesară să discute soluţii care să vizeze şi resursele financiare, noi toţi cei de aici vorbim la masă degeaba. Fără resursele financiare aferente, atâtea câte sunt, transparent alocate şi în funcţie de competenţe, niciodată descentralizarea nu se va realiza“, a spus Boc, asigurând auditoriul că orice proiect privind transferul de atribuţii de la autoritatea centrală către comunitatea locală va include şi finanţarea necesară.
La aceste discuţii a asistat şi ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, care nu a reacţionat, continuând să studieze un set de hârtii aflate în faţa sa.

„Să nu repetăm experimentul CET-urilor!“

Amintind de experimentul trecerii CET-urilor la administraţiile locale, premierul a subliniat că atunci primăriile au rămas cu datoriile, lucru care trebuie evitat în viitor. „Când s-a abordat pompieristic subiectul (termocentralelor – n.r.), s-a descentralizat obligaţia de la nivel naţional la nivel local, iar primăriile au rămas cu datoriile, cu toată povara administrării unor CET-uri care, înainte de a fi restructurate, au fost transmise autorităţilor locale. Unii care au avut bani mai mulţi au reuşit, alţii care nu au avut bani au intrat în colaps. Cel care pierde este cetăţeanul cu factură la energia termică“, a declarat Boc, citat de NewsIn, afirmând că un asemenea „experiment trebuie evitat în totalitate pe viitor, în cadrul procesului de descentralizare“.
„Acest demers (al descentralizării – n.r.) nu trebuie să aibă parti-pris politic sau (să vizeze – n.r.) politizarea descentralizării. În administraţia locală sunt toate culorile. Noi trebuie să rezolvăm problemele oamenilor, indiferent de administraţiile care gestionează problemele comunităţii respective“, a mai spus el, precizând că secretarii de stat din ministere vor prelua sarcinile din procesul de descentralizare, urmând să fie organizate întâlniri săptămânale.

Indolenţa prefecţilor în derularea investiţiilor întârzie ieşirea din recesiune

Cerând autorităţilor locale să urgenteze procedurile de licitaţie pentru contractarea proiectelor de investiţii şi să nu mai amâne derularea programelor pentru care au fost deja semnate contracte de finanţare, Emil Boc a avertizat prefecţii că orice zi de „indolenţă“ întârzie ieşirea din recesiune.
În cadrul aceleiaşi videoconferinţe, şeful executivului a anunţat că autorităţile centrale vor efectua în această săptămână, la sediul Ministerului Administraţiei, o nouă analiză a stadiului de contractare a fondurilor europene.
Premierul Emil Boc a cerut şi derularea proiectelor de descentralizare, asigurând că orice decizie privind transferul de atribuţii către comunitatea locală va include şi finanţarea necesară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS