S-a ridicat cortina Festivalului Internaţional Shakespeare, vineri seară, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, în prezenţa iubitorilor de artă, dar şi a criticilor internaţionali, aducând strălucirea Constelaţiei „Hamlet“ în Cetatea Banilor.
A bătut oficial gongul care a marcat deschiderea Festivalului Internaţional Shakespeare. Evenimentul a fost deschis de directorul Naţionalului craiovean, Mircea Cornişteanu. A vorbit apoi András István Demeter, consilierul personal al ministrului culturii, care a anunţat că ministrul va fi prezent în ultima zi a Festivalului Shakespeare (4 mai). Seria discursurilor s-a încheiat cu cel al directorului fondator al festivalului, Emil Boroghină, care a citit şi mesajul transmis de maestrul Radu Beligan, preşedintele de onoare al festivalului, care nu a putut participa la eveniment.
Au sclipit apoi în Constelaţia „Hamlet“ actorii Teatrului Municipal „O.K.“ din Vilnius, Lituania, în regia lui Oskaras Korsunovas.
„În «Hamlet», Oskaras Korsunovas face cele mai puţine compromisuri. Adevărurile sunt rostite clar; este o abordare dură, explicită, sângeroasă. Nu există nici o urmă de sentimentalism, slăbiciune sau îndoială. Regizorul ştie exact de ce a ales «Hamlet» şi de ce acesta reprezintă alter ego-ul său. Este eul lui Korsunovas, viaţa lui, adăpostul iubirii sale pierdute şi teatrul său, dar reprezintă şi toate eşecurile sale, care sfârşesc mereu într-un triumf al marelui teatru, al tensiunii constante, al căutării, al sensibilităţii de a spune adevărul şi al curajului de a spune «sunt orb, ca şi voi, pentru că nu ştiu ce fac şi cum să fac»… «Hamlet» nu este o reprezentaţie istorică prin care se reînvie spiritul epocilor vechi. Faimoasa piesă a lui Shakespeare ar trebui să ne ajute să descoperim şi să exprime spiritul prezentului, mentalităţile generaţiei regizorului, pe care acesta o descrie ca pe generaţia care trăieşte mai degrabă într-o iluzie erotică decât în lumea reală, o generaţie bine înrădăcinată în prezent, care este întotdeauna satisfăcută de propriile realizări şi idei“, menţiona Daiva Sabaseviciene. Publicul craiovean a fost martorul unei reprezentaţii de excepţie, ovaţionată la scenă deschisă minute în şir, care a permis reflectarea imaginii spectatorului în oglinda lui Shakespeare.
Sub auspiciile geniului Shakespeare
Universul hamletian a reînviat în fiecare colţişor al Teatrului Naţional, care a găzduit în foaier expoziţii de carte, de artă plastică, de filatelie, toate având acelaşi izvor de inspiraţie. A venit apoi şi vremea distincţiilor. Regizorul Silviu Purcărete a fost premiat în absenţă, din cauza tulburării traficului aerian, prezenţa sa la marea manifestare teatrală neputând fi posibilă.
George Banu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru AICT/IATC şi preşedinte al juriului, a elogiat parcursul marelui regizor, „cel care a traversat multe decenii de teatru cu Shakespeare, cel care s-a hrănit din Shakespeare şi l-a acompaniat pe Shakespeare“.
Mircea Cornişteanu, directorul Naţionalului, a primit cu onoare premiile care vor ajunge la marele regizor, care va poposi pe meleaguri craiovene pentru a pune în scenă o nouă reprezentaţie Shakespeare: „Sunt onorat să fiu «cărăuşul» acestor trofee, care până în 2012 vor ajunge la Silviu Purcărete, când va veni să facă un nou spectacol la Craiova, o coproducţie a reţelei Festivalurilor Shakespeare, care se va juca aici, şi apoi la celelalte festivaluri. Va fi o punere în scenă a unei piese a lui Shakespeare mai puţin lucrate“.
Zile şi seri speciale
Sâmbătă, 24 aprilie, iubitorii teatrului au revenit în lumea lui Shakespeare alături de marele regizor Robert Wilson. În cadrul întâlnirii-spectacol cu exemplificări din „Hamlet – un monolog“, publicul a asistat la crearea unui univers unic şi special graţie proiecţiei înregistrării spectacolului marelui om de teatru de la Alley Theatre din Statele Unite. Ziua s-a încheiat cu lansarea volumului „Robert Wilson“ de Maria Shevtsova.