Companiile mijlocii ar putea avea parte de mici înlesniri la plata impozitelor şi taxelor către stat, fără să fie vorba despre eşalonări sau amânări la plată, aşa cum prevede alt act normativ, ci pur şi simplu statul le-ar putea compensa datoriile.
Firmele care au datorii către stat de peste 250.000 de lei ar putea să beneficieze de compensări cu sume pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să le restituie companiilor.
„La nivelul ANAF se discută un proiect de act normativ prin care societăţile care înregistrează debite de peste 250.000 de lei către stat şi au de recuperat, în acelaşi timp, sume de la stat se pot compensa aceste datorii, dar numai dacă firmele au de recuperat sume de peste 250.000 de lei. Până acum exista o asemenea prevedere, dar numai pentru firmele care aveau şi de plată, şi de recuperat sume de peste 500.000 de lei. Se încearcă o coborâre a acestei sume la 250.000 de lei, pentru că multe firme se află în această situaţie“, a precizat recent directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu. Firmele doljene şi DGPF solicită ANAF ca într-un eventual act normativ să scadă până la 100.000 de lei suma la care se pot face compensările între datoriile firmei către stat şi ale finanţelor către societatea respectivă.
Firmele cer amânări la plată
Cele mai multe dintre companiile din categoria IMM-urilor se confruntă cu astfel de probleme şi ar avea nevoie de compensări. În plus, firmele care nu îşi permit să mai facă faţă ratelor bancare şi impozitelor ce trebuie plătite la termen sunt din ce în ce mai multe. Dacă în urmă cu câteva luni se numărau pe degete firmele care cereau amânarea la plată a datoriilor, acum numărul lor a crescut simţitor. Şeful Fiscului a informat, în urmă cu câteva zile, că 50 de companii din Dolj au cerut amânarea la plată pe o perioadă de şase luni a impozitelor datorate statului. „De regulă, firmele care cer amânare la plată sunt din categoria celor mijlocii, care au mulţi salariaţi“, a precizat Eugen Călinoiu.