11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţii „pe bară“ la Văleni

Investiţii „pe bară“ la Văleni

Deşi administraţia locală a comunei Văleni a iniţiat o serie de proiecte pentru modernizarea localităţii, de mai bine de doi ani, investiţiile, fie ele cu fonduri europene sau guvernamentale, bat pasul pe loc. Primarul localităţii, Matei Brăgaru, este nemulţumit că investiţiile demarate cu ceva timp în urmă, proiecte cu care primăria a cheltuit o grămadă de bani pentru cofinanţare, nu pot fi continuate din lipsă de fonduri. În această situaţie se află o grădiniţă cu trei grupe, modernizarea reţelei de alimentare cu apă din satul Piepteşti, terenul de minifotbal, dar şi proiectul de betonare a unor drumuri comunale.

„Nu se mai poate construi“

În 2008, între şcoala şi liceul din Văleni a început construcţia unei grădiniţe, proiect aprobat în mandatul de guvernământ al PNL. Construcţia imobilului a început în 2008. S-au ridicat zidurile până la jumătate, iar în primăvara anului 2009, investiţa a stagnat, din lipsă de fonduri. „900.000 de lei este costul total al investiţiei. Fondurile au fost alocate de Ministerul Educaţiei, însă au fost prea puţine. Iniţial, au fost aprobate 200.000 de lei, dar în februarie 2009, proiectul a stagnat. Zidurile sunt la jumătate. Nu se mai poate construi nimic. Au trecut deja două ierni peste ele. Nu mai sunt bune, nu se mai poate construi peste… trebuie date jos“, a explicat primarul Matei Brăgaru.

Înlocuirea conductei din Piepteşti, o investiţie peste care s-a aşezat uitarea

Nici reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din satul Piepteşti nu a putut fi dusă la bun sfârşit. Derulat cu fonduri guvernamentale, proiectul depus de administraţia locală în baza Ordonanţei nr. 7, cu un cost total de 650.000 de lei, a beneficiat doar de o sumă infimă din fondurile care trebuia alocate. „Am primit doar 59.000 de lei din 650.000 de lei, cât face tot proiectul. Începuserăm în 2008 lucrările. Am alocat din bugetul nostru 150.000 de lei pentru cofinanţare. Am forat un puţ, iar de atunci, nimic. Investiţia nu a mai putut fi dusă la sfârşit. În aprilie 2009, lucrările au fost sistate“, a spus nemulţumit primarul din Văleni.
Reţeaua de alimentare din satul Piepteşti trebuia să se întindă pe un tronson de 3,2 kilometri.

Baza sportivă, un vis neîmplinit

Şirul investiţiilor începute şi date uitării de mai-marii care dau cu pixul în structurile centrale din Capitală a continuat cu alte investiţii la Văleni. De această dată, a fost vorba de baza sportivă, nivel doi – teren de minifotbal. Proiectul, care trebuia să se deruleze tot cu bani alocaţi de guvern, a stagnat în urmă cu un an. „Voiam să înfiinţăm un teren de minifotbal în sat, la Văleni. Investiţia se ridica la 6,8 miliarde de lei vechi, din care, partea noastră, 1,3 miliarde – cofinanţare, bani achitaţi integral. Guvernul nu ne-a dat decât 4.900 de lei. Am început noi să construim clădirea vestiarelor, însă nu am mai putut continua. Banii pentru acest proiect nu au mai fost alocaţi nici în ziua de astăzi“, a mai spus edilul localităţii.
De asemenea, primarul Brăgaru este nemulţumit şi de faptul că alt proiect depus pe Măsura 322 nu a primit finanţare. Este vorba de betonarea drumurilor comunale între satele Tirişneag şi Mandra. „Proiectul se referă la betonarea mai multor drumuri. A fost depus în 2008, şi când am fost să ne interesăm ne-au spus: «Proiect eligibil, dar fără finanţare». Cum mai vine şi asta nu ştiu“, spune primarul.

Brutăria din Văleni – bucuria primarului

În ciuda tuturor impedimentelor, dar şi a lipsei fondurilor, edilul din Văleni spune că are şi un vis împlinit. Este vorba de o brutărie nouă, care va fi inaugurată în scurt timp. Proiectul înfiinţării acesteia a beneficiat de fonduri PHARE. Construcţia acesteia a costat 220.000 de euro. „Visul împlinit al Primăriei Văleni şi al liceului din localitate este construirea acestei brutării proprii, conform normelor europene. Dorim ca acest corn din programul «Cornul şi laptele» să fie livrat copiilor din brutăria proprie, atât pentru Şcoala din Văleni, cât şi pentru şcolile din localităţile învecinate. Sperăm ca în viitorul apropiat, copii de la Şcoala de Arte şi Meserii-panificaţie să fie angajaţi la brutăria din comună, astfel încât pâinea satului să fie oferită din brutăria proprie“, a mai spus primarul.
La brutăria de la Văleni vor fi create aproximativ 20 de locuri de muncă.

GdO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS