Ploile puternice au afectat zeci de gospodării din Gorj şi Mehedinţi şi au inundat mai multe străzi din Drobeta Turnu Severin.
La Frăteşti-Leleşti, judeţul Gorj, a plouat torenţial mai bine de o oră, iar apa care s-a scurs din amonte, de pe dealuri, a inundat 15 gospodării. Au fost afectate curţile oamenilor, în care apa trecea de glezne, dar şi beciurile. În unele gospodării, apa atingea şi peste 70 cm sau un metru adâncime. Sătenii au povestit că în ultima săptămână, angajaţii de la primărie, şi nu numai, au lucrat la sistemul de canalizare: „Apa de ploaie nu a mai avut unde să se scurgă. Unele guri de pod şi tuburi sunt înfundate. A plouat torenţial mai bine de o oră şi apa care a intrat în beci mi-a ajuns până la brâu. Este apă şi în cute şi ne este frică să nu ne intre în case“, a spus un sătean din Frăteşti, sâmbătă noapte.
„La două gospodării, apa a fost scoasă cu motopompa. Am trimis acolo pe cineva de la primărie şi un poliţist. A plouat torenţial. Am instituit la primărie comitetul pentru situaţii de urgenţă, pentru că ne aflăm sub incidenţa codului galben“, a declarat, sâmbătă seară, Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti. De asemenea, tot în satul Frăteşti au mai fost inundate zeci de grădini şi terenuri agricole.
Aceleaşi probleme au apărut şi în zona Novaci – Baia de Fier, acolo unde zeci de gospodării au fost inundate, apa intrând doar în curţi şi beciuri. Ploaia torenţială a afectat mai multe gospodării din Bengeşti Ciocadia şi Săcelu, acolo unde au intervenit pompierii cu două motopompe.
Locuinţe rămase în beznă
În mai multe sate din judeţul Gorj, zeci de familii au rămas fără energie electrică din cauza furtunii puternice. „Pentru câteva ore, pe timpul nopţii până spre dimineaţă, zeci de case din Pojogeni, o parte a comunei Arcani şi o parte a comunei Peştişani au rămas fără curent electric. Problema a fost remediată de echipele noastre de dimineaţă (duminică dimineaţă-n.r.)“, a spus Dan Popescu, purtătorul de cuvânt al CEZ Oltenia – Târgu Jiu.
Drum european, sub ape
Zeci de gospodării din Drobeta Turnu Severin au fost acoperite de ape în urma ploilor torenţiale din ultimele trei zile, iar subsolurile mai multor imobile au fost inundate. Străzile din municipiu au rămas mai multe zeci de minute impracticabile, iar în unele locuri asfaltul a cedat sub presiunea apelor.
Echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Drobeta, dar şi voluntari de la primărie au intervenit pentru a scoate apa din beciurile oamenilor cu ajutorul unor motopompe.
„A fost o cantitate foarte mare de apă, care a venit foarte repede şi foarte multe beciuri şi subsoluri din Severin au fost inundate. În câteva beciuri, apa a depăşit doi metri, dar împreună cu echipe de la Secom şi voluntari încercăm să facem faţă situaţiei“, a declarat Costin Năsărâmbă, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin.
Oficialii de la primărie nu au putut spune care este valoarea pagubelor. Drumul European 70, la intrare în oraş a fost inundat din cauza canalizărilor care nu au mai făcut faţă ploii, iar mai multe maşini au rămas în trafic.
„Am rămas pe loc pentru că mi-a intrat apă la motor. A trecut de roţi apa de pe stradă, nu am mai văzut aşa ceva niciodată în Severin. Nu ştiu ce s-a întâmplat. A plouat şi foarte mult, dar cred că nici canalizările nu au mai făcut faţă. Apa era până la genunchi“, a spus un şofer blocat în trafic.
Pompierii au intervenit în peste 20 de gospodării şi subsoluri din municipiu. Furtuna care a venit după ce ploaia s-a mai oprit a lăsat 30 de localităţi în beznă, mai multe fire de înaltă tensiune fiind rupte de crengile copacilor. Mai multe echipe de la CEZ au muncit sâmbătă noapte fără încetare pentru remedierea situaţiei.
Judeţul Mehedinţi este în continuare sub atenţionare de cod galben, meteorologii anunţând furtuni şi cantităţi însemnate de apă şi pentru următoarele două zile.