Afectaţi dramatic de reglementările intrate în vigoare la 1 iulie, bolnavii trebuie acum să bage adânc mâna în buzunar pentru a-şi cumpăra medicamentele necesare supravieţuirii.
Noua listă de compensate aprobată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a impus coplata pentru mai multe categorii de bolnavi, principala modificare în ceea ce priveşte decontarea produselor farmaceutice constând în aceea că s-a trecut de la compensarea celui mai ieftin medicament generic la compensarea pe clasă terapeutică. Adică, la un medicament prescris, CNAS nu va mai compensa cel mai ieftin produs care conţine aceeaşi substanţă activă, ci va acoperi doar preţul celui mai ieftin leac dintr-o largă clasă terapeutică.
În aceste condiţii, pacienţii vor avea două opţiuni: fie vor plăti mult mai mult pentru medicamentele necesare, fie vor fi trecuţi pe tratamente ieftine, compensate de CNAS.
În clasa produselor compensate au fost introduse peste 700 de medicamente ieftine. Noua listă îi afectează mai ales pe pacienţii care sunt nevoiţi să rămână pe aceeaşi schemă de tratament şi care vor fi obligaţi la o coplată pentru medicamentele prescrise pe reţetă. Aceştia vor plăti în medie cu 40% mai mult pentru medicamente. De pe urma noilor schimbări au de suferit în special bolnavii cronic. În această situaţie sunt peste 5,5 milioane de români cu boli cronice. Patologiile cele mai afectate de măsura CNAS sunt cele cardiovasculare, psihice, neurologice, ulcerul şi reumatismul.
Pensionarii, cei mai afectaţi
De la intrarea în vigoare a noilor reglementări, pensionarii – majoritatea cu afecţiuni cardiace – s-au prezentat cu reţetele la farmacii, dar mulţi dintre ei au făcut cale întoarsă când au văzut cât au de plătit. „O să ne permitem să cumpărăm medicamente numai la bucată, pentru că altfel nu ştiu cum ne vom putea descurca odată ce toate preţurile au explodat“, a spus Marina Gligor, o pensionară.
Medicii cardiologi avertizează că este important ca bolnavul să nu întrerupă tratamentul şi îşi sfătuiesc pacienţii să accepte şi varianta medicamentelor ieftine impuse de noua grilă de compensare.
Conform noii liste, coplata se aplică şi în cazul bolnavilor de hepatită. Medicii specialişti afirmă însă că bolnavii nu vor plăti nimic. Conform unui protocol încheiat între Ministerul Sănătăţii şi firmele producătoare, coplata pacientului o suportă firmele de medicamente. Aşa a fost întotdeauna, iar pacientul nu trebuie să plătească. Pacienţii nu pot decât să spere că situaţia se va păstra chiar şi în condiţiile noilor scumpiri.
Modificări apar şi în cazul unor medicamente necesare în transplantul hepatic. Astfel, un medicament cu substanţa activă Tacrolimusum, în doză de 1 mg, are un preţ de 8,68 lei, din care valoarea compensată este de 4,9 lei, iar contribuţia pacientului – 3,78 lei.
Bolnavii cu afecţiuni psihice, loviţi crunt de preţurile medicamentelor
Dacă în cazul altor afecţiuni firmele de medicamente sunt generoase cu diferite sponsorizări, nu acelaşi noroc îl au bolnavii psihic, crunt loviţi de noua listă. După calculele medicilor, coplata la medicamentele pentru copiii şi adulţii cu tulburări psihice ar putea ajunge la câteva sute de lei pe lună. Unul dintre cele mai prescrise medicamente este Alprazolam de 0,25 mg, care are un preţ de 5,64 lei, din care pacientul plăteşte 3,85 lei. Pentru acelaşi medicament, dar cu concentraţia de 0,50 mg, preţul de vânzare este de 8,91 lei, cu o contribuţie a pacientului de 5,85 lei. Medicii psihiatri sunt îngrijoraţi de noile preţuri şi spun că acestea vor duce la aglomerarea unităţilor sanitare de profil, iar costurile pentru sănătate vor fi astfel şi mai mari decât în trecut.
Aplicarea noului sistem de compensare va determina mulţi dintre bolnavi să renunţe la tratament, pentru că nu îşi vor mai putea permite să plătească medicamentele. Asociaţiile bolnavilor cronic au solicitat deja conducerii CNAS să renunţe la noul sistem de compensare, care va duce, spun ei, la moartea a sute de mii de pacienţi.
Cum a fost şi cum va fi
De pildă, pentru Sortis de 10 mg, utilizat pentru scăderea colesterolului, până acum pacienţii plăteau 40 de lei, iar prin noul sistem de compensare vor achita 55 de lei.
Monopril de 10 mg, un antihipertensiv, pentru care până acum pacienţii plăteau 9 lei, de la 1 iulie costă 17 lei.
Unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru inimă este Noliprel, care costa 1,90 lei pe comprimat, din care contribuţia pacientului era de 90 de bani. În prezent, bolnavul trebuie să suporte 1,70 lei pe comprimat.
În cazul unui medicament pentru hepatită cu substanţa activă Ribavirinum cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului – 12,82 lei.