Lubeniţe pe jos, varză murată direct din maşină, brânză din găleţi de vopsea lavabilă, ţuică la pet, mărar şi pătrunjel pe cutii de carton, ouă şi lapte în sacoşe de rafie, toate înşirate pe trotuarul şi spaţiul viran dintre blocuri şi fostul complex co-mercial Pelendava din cartierul craiovean 1 Mai.
Este, în fapt, aspectul unei „pieţe“ agroalimentare încropite la colţul străzii după un principiu vechi: cerere şi ofertă. Numai că acest comerţ ambulant se face cu oblăduirea autorităţilor locale, incapabile să amenajeze un loc în care să se desfăşoare civilizat acest gen de comerţ. Până una-alta, Primăria Craiova ştie că acolo se vând pepeni, dar câte persoane şi în ce condiţii îşi vând marfa şi, mai ales, ce rămâne în urma lor habar nu are.
„Întrucât în pieţele agroalimentare din Craiova nu se pot asigura condiţiile preluării tuturor agenţilor economici şi a producătorilor particulari ce comercializează pepeni şi varză, primăria emite în anumite zone acorduri pentru ocuparea temporară a domeniului public, caz în care se află şi zona Pelendava. Costul în respectiva zonă este de 4 lei/mp/zi şi până în prezent au fost înregistrate zece solicitări“, a spus Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Ţăranii şi comercianţii veniţi aici să facă un ban cinstit nu dispun de o sursă de apă, de un WC, de o tarabă sau un container, îşi expun marfa pe jos sau în maşinile parcate pe trotuar şi printre blocuri. Printre „tarabele“ improvizate ,cumpărătorului îi rămâne o cale îngustă. Iar acest spaţiu este cale de acces către alte spaţii comerciale sau artere de circulaţie.
„Primăria a încercat deschiderea unei pieţe în zonă, dar spaţiul nu este suficient. Cei care practică aici comerţ se găsesc pe domeniu privat, terenul a fost retrocedat fostului proprietar. O mică parte mai aparţine domeniului public. Comercianţii au acceptul primăriei să îşi vândă marfa aici şi plătesc o taxă. Ei sunt verificaţi zilnic de Poliţia Comunitară“, a declarat Teodor Sas, viceprimarul Craiovei.
Sub balcon… se vinde lubeniţă
Pentru locuitorii din zona Pelendava, comerţul desfăşurat la marginea drumului este binevenit, dar şi un coşmar. Cei mai afectaţi sunt proprietarii apartamentelor din blocurile I61 – I64 şi 98 A.
„De dimineaţa de la cinci vin aici. Este un furnicar până seara târziu. Este piaţă în toată regula. Dar cea mai supărătoare este mizeria pe care o lasă, cartoane, resturi de legume şi fructe stricate, saci, peturi. Se înşiraseră în jurul blocului, dar am pus nişte maşini care să ocupe parcarea. Dacă ar fi organizaţi, dacă ar fi o piaţă de cartier închisă, cu dotările necesare, ar fi altceva“, a spus un locatar din blocul I64. Supărătoare sunt şi chioşcurile din tablă care ocupă jumătate din trotuar, multe fiind abandonate.
„Gheretele nu mai sunt folosite şi ocupă domeniul public. Ce trotuar, că nu mai poţi să treci. Unii vând, unii cumpără, cartierul are nevoie de o piaţă, dar nu în condiţiile acestea improvizate. Să amenajeze primăria un spaţiu, să vină şi comercianţii, şi ţăranii. Nu să stea la colţul blocului, sub balcon“, este de părere Alexandru Marinache, alt locatar.