E vară şi pentru mulţi dintre noi acum este vremea vacanţelor. Ne pregătim să mergem la munte, la mare sau deja ne-am întors de la odihnă, din concediu. Am cheltuit sau vom cheltui bani pentru a ne procura această odihnă. Vacanţa fiecăruia dintre noi înseamnă deci o afacere prosperă pentru alţii. România are un mare potenţial pentru a face bani din concediul nostru, dar şi al altor cetăţeni ai planetei, care sunt invitaţi să-şi petreacă vacanţa pe meleaguri mioritice. Totuşi, potenţialul turistic românesc, după 20 de ani de la dispariţia regimului proaspăt deshumatului Ceauşescu, nu a fost pus în valoare. Până şi românii aleg de cele mai multe ori să meargă în concediu în Bulgaria, Grecia, Italia sau Austria decât în propria lor ţară. De ce acest refuz? Răspunsul îl ştim cu toţii. Oferta turistică românească înseamnă o reţea de drumuri pline de gropi, cu doar două autostrăzi supraglomerate şi mereu blocate cu lucrări de reparaţii, servicii scumpe şi mizerabile, personal necalificat, lipsit de respect pentru client, altfel spus, o probabilitate foarte mare de a-ţi vedea vacanţa cum se transformă într-un coşmar.
Deşi turiştii, români şi străini, s-au cam lămurit despre riscurile unei vacanţe în România, doamna ministru Elena Udrea rămâne optimistă şi mai face o încercare. Suntem invitaţi să explorăm „Grădina Carpatină“. În cadrul Expoziţiei Universale de la Shanghai, o delegaţie de oficiali români, în frunte cu ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, şi ministrul de externe, Teodor Baconschi, a lansat la pavilionul României noul brand de ţară „Explore the Carpathian garden“. Figuranţi chinezi îmbrăcaţi în costume medievale, doi dintre ei purtând pe cap câte o coroană asemănătoare celei pe care o poartă în frescele mânăstireşti Ştefan cel Mare – voievod cruciat şi Sfânt în Calendarul Ortodox – au făcut animaţie pe melodiile cântate de Gheorghe Zamfir. Doamna ministru a declarat emoţionată că „nu există o persoană mai mândră de cetăţenia ei şi mai încrezătoare în ţara pe care o reprezintă“.
Cred că mândria doamnei Elena Udrea ar fi justificată dacă brandul de ţară ar fi unul consistent, adică dacă ar promova un paradis turistic. Realitatea turismului românesc este la distanţe astronomice de speranţele doamnei ministru. De fapt, asistăm la o agonie pe bani mulţi a turismului românesc. Noul brand de ţară, care a costat scump, are un logo ce pare a fi o biată copie căreia i s-a făcut „download“ de pe net şi a fost lansat ca o „chinezărie“. Nimic autentic, nimic special şi, mai ales, nimic românesc. Întrebată ce ştie despre logo-ul noului brand, Elena Udrea dă un răspuns care, într-o ţară cu democraţie stabilă, ar fi atras demisia Domniei sale: „Nu mă pricep la branduri şi mărci, dar acest produs a fost achiziţionat în urma unei licitaţii publice de la o mare companie de branding din lume, care a lucrat la brandurile Spaniei, Greciei, Croaţiei, Cubei şi altele!“. A fi ministrul turismului înseamnă să te pricepi, printre multe altele, şi la branduri şi mărci, că doar ai de promovat o ţară întreagă.
Doamna Elena Udrea uită că este nu doar ministru al turismului, ci şi ministru al dezvoltării regionale. În această dublă calitate, Domnia sa gestionează sume imense provenite atât de la bugetul statului, cât şi din fondurile europene. Dacă banii europeni sunt folosiţi moral şi eficient, atunci vom avea şi turism la standarde de calitate europeană. Deocamdată, aceşti bani europeni nu au produs vreun avantaj turismului românesc. Până şi un elev de liceu ştie că turismul nu poate prospera fără autostrăzi perfect construite şi administrate, fără staţiuni turistice ultramoderne, fără susţinerea micilor proprietari de pensiuni, prin credite ieftine sau diminuarea impozitelor, fără munţi cu trasee montane îngrijite, ecologizaţi şi protejaţi împotriva defrişărilor masive ilegale, sau fără elementara igienizare a plajelor litoralului românesc.
Noul brand „Explore the Carpathian garden“ ne invită să vizităm ceva care nu există, turismul românesc la standarde europene. România doamnei Elena Udrea este, deocamdată, doar o „chinezărie“ – ceva poleit, ieftin şi ademenitor, dar care se strică şi te enervează de la prima utilizare. România „Land of choice“ a devenit o biată România „Made in China“. Aşa că vom merge la mare, la soare… în Bulgaria!
România „Made in China“
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei