4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli în maternităţi

Nereguli în maternităţi

În timp ce pacienţii se plâng că maternităţile din spitalele craiovene arată în mare parte deplorabil, iar secţiile de ATI ale acestora sunt arhipline, controalele efectuate de reprezentanţii CAS Dolj nu au scos la iveală probleme majore, ci doar unele deficienţe care trebuie remediate în 30 de zile.

După evenimentele tragice care au avut loc la Maternitatea Giuleşti, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a efectuat o serie de controale la maternităţile din Craiova. Tematica de control a urmărit respectarea clauzelor contractuale şi a criteriilor care au stat la baza eliberării deciziei de evaluare, în special organizarea clinicilor de maternitate şi ATI maternitate; lista personalului angajat în clinică, programul de lucru în Clinica maternitate şi ATI maternitate, existenţa fişelor de post ale personalului din Clinica maternitate şi ATI maternitate, existenţa procedurilor de îngrijiri ale pacienţilor, aparatura existentă în clinică etc. „Pe 19 şi 20 august, angajaţii CAS Dolj au întreprins controale la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova şi la Spitalul «Filantropia». La Secţia neonatologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au fost constatate deficienţe în ceea ce priveşte existenţa buletinelor de verificare metrologică şi a contractului de service pentru aparatura din Clinica maternitate şi ATI maternitate. Totuşi, mare parte din aparatură este încă în garanţie, iar procesul de contractare a serviciilor de service şi metrologie a fost demarat. Fişele de post ale personalului din Clinica maternitate şi ATI maternitate erau întocmite generalizat, pentru toate activităţile din Secţia de neonatologie şi nu diferenţiat, pe activităţi specifice fiecărui compartiment al secţiei. Activitatea personalului secţiei nu este elaborată conform obligaţiilor stipulate în contractul de administrare al Secţiei de neonatologie“, a precizat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt la CAS Dolj.

La terapie intensivă – maternitate, 14 bebeluşi în stare gravă în zece paturi  

În toată Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova există un medic şef de secţie, şase doctori, 44 de asistente, un asistent social, cinci infirmiere, cinci îngrijitoare, un registrator medical şi o moaşă. Alţi şapte angajaţi ai secţiei sunt în concediu de maternitate sau în concedii fără plată. Tot acest personal deserveşte 70 de paturi. Reprezentanţii Spitalului Judeţean susţin însă că Secţia de neonatologie funcţionează în condiţii normale, chiar dacă normativul de angajaţi ar trebui să fie de 90, iar secţia spitalului dispune doar de aproximativ 60. În Secţia de ATI a maternităţii există doar zece paturi. „În prezent, nu este nici un pat liber la ATI, în condiţiile în care aici vin cazuri din aproape toată Oltenia şi chiar din spitalele din Craiova. De exemplu, azi (marţi – n.r.) avem 11 copii pe cele zece paturi, iar la sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, au fost chiar şi 14 copii internaţi. Secţia ATI este funcţională şi în aceste condiţii, iar deficienţele constatate de CAS Dolj nu pun în nici un fel în pericol desfăşurarea activităţii secţiei“, a precizat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. În ceea ce priveşte controalele efectuate de reprezentanţii CAS Dolj, Florin Petrescu susţine că nu au fost găsite deficienţe de organizare, personalul este corespunzător, respectă programul de lucru şi există regulamente de ordine interioară. Managerul Petrescu a mai precizat că Secţia de neonatologie e dotată cu aparatură modernă, însă o parte din ea a ieşit din garanţie sau urmează să iasă anul acesta. În aceste cazuri au fost deja demarate procedurile de contractare a serviciilor de service prin încheierea de contracte cu firme autorizate.

La Spitalul „Filantropia“, doar deficienţe de ordin legislativ…

La Secţia neonatologie din Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova, reprezentanţii CAS Dolj au constatat deficienţe în ceea ce priveşte existenţa aparaturii cu termen de garanţie depăşit, lipsa din fişele de post ale asistentelor a atribuţiei de „participare la asigurarea unui climat de siguranţă în salon“. „În plus, am constatat lipsa procedurilor operaţionale a activităţilor de îngrijire a pacienţilor, lipsa protocoalelor de practică medicală, activitatea în Secţia neonatologie ATI desfăşurându-se după cele şapte protocoale de urgenţă ale Ministerului Sănătăţii. Am constatat neautorizarea ANRE a lui Ion Dumitraşcu ca manager energetic, acesta având ca atibuţie, conform fişei postului, «întreţinerea şi repararea instalaţiei electrice, verificarea la timp a instalaţiilor şi utilajelor (staţie de oxigen, generator, centrală termică) etc.»“, a adăugat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt la CAS Dolj.
Reprezentanţii Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ au precizat însă că toate deficienţele semnalate de echipa CAS Dolj vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil. Au dat chiar şi o dispoziţie privind fişa de post a asistentelor medicale din Secţia de neonatologie cu completarea atribuţiei de „participare la asigurarea unui climat de siguranţă în salon“. „S-a dat deja o dispoziţie privind fişele de post ale asistentelor medicale şi au fost începute procedurile de autorizare ANRE a managerului energetic. Cât despre celelalte aspecte semnalate de CAS Dolj, au fost deja discutate şi urmează să fie remediate în scurt timp, chiar înainte de cele 30 de zile dispuse de CAS“, a spus dr. Mihaela Tătaru Abagiu, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“.

Fără detectoare de fum

Potrivit DSP Dolj, în prezent, nici una din secţiile de terapie intensivă din spitalele doljene nu este dotată cu senzori de fum, care pot preveni tragedii cum a fost cea de la Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti. În urma unui inventar făcut de DSP, pentru spitalele din Dolj este nevoie de 77 de aparate de detectare a fumului, gazelor sau incendiului, care  vor fi montate, cu prioritate, în secţiile de terapie intensivă. Din totalul aparatelor pentru detectat incendiile, necesar în Dolj, aproximativ 30 vor fi montate la Spitalul de Urgenţă Craiova.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII