La nivelul Ministerului Agriculturii s-a elaborat un program de sustinere a culturilor agricole care urmeaza sa fie infiintate in toamna acestui an. Sustinerea, care in termeni cunoscuti se numeste subventie, va fi acordata in conformitate cu prevederile art. 8 din OUG nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, prevederile Legii 75/1995 referitoare la reducerea pretului de cumparare a semintelor si ale Ordinului ministrului agriculturii nr.27/1995 privind modul de finantare a actiunilor de protectie a plantelor subventionate de la bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, statul nu mai subventioneaza decit exploatatiile agricole care depasesc suprafata de 110 ha in zona de cimpie si 50 ha in zona de deal. Subventii mai primesc si exploatatiile agricole care au in cultura mai mult de 2 ha de legume si 5 ha de pomi fructiferi sau vita-de-vie nobila. Micii proprietari de terenuri, taranii, care isi cultiva singuri pamintul, nu mai beneficiaza de nici o facilitate, subventie, acordata de stat.
Pentru judetul Dolj, planul de culturi de toamna este: 152.000 ha cu griu, 7.000 ha cu rapita de toamna, 11.600 ha cu furaje, 8.700 ha cu legume de cimp, 200 ha cu legume de sera, 6.000 ha cu pomi fructiferi si 18.000 ha cu vita nobila.
Subventia pentru judetul nostru se va acorda doar pentru 100.000 ha griu, 2.100 ha cu rapita de toamna, 5.800 ha cu furaje, 1.700 ha cu legume de cimp, 150 ha cu legume de sera, 2.300 ha cu pomi fructiferi si 3.730 ha cu vita-de-vie nobila.
Facilitatile acordate de stat exploatatiilor agricole pentru culturile nominalizate vor intra in plata, conform unei adrese transmise in teritoriu de ministerul de resort, incepind cu 1 ianuarie 2002, in conformitate cu prevederile bugetului de stat pe anul 2002. Nu se specifica in nici o adresa a ministerului in ce constau aceste facilitati, dar se intelege clar ca o parte din banii cheltuiti in aceasta toamna cu infiintarea culturilor care intra in programul de sustinere vor fi recuperati pe la mijlocul verii viitoare, cind se va aproba bugetul anului 2002.
Printre specialistii agricoli circula doar zvonul ca saminta de griu va fi subventionata cu 20% din pretul de livrare si asta doar pentru exploatatiile agricole. Taranii trebuie sa bage mina in buzunarele goale de multi ani.
Intre altele, facilitatile promise de guvern pot fi privite si ca o masura subtila de a-i convinge pe micii proprietari ca alta sansa decit exploatatiile agricole nu exista. Ministerul Agriculturii se face ca uita ca mai multi ani majoritatea asociatiilor agricole, care oricind pot fi transformate in exploatatii, au incasat subventiile acordate de stat si au platit in batjocura proprietarii de pamint.
Ministerul Agriculturii va subventiona anul viitor o parte din semanaturile acestei toamne
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei