• Peste 90% din subventiile de la buget intirzie sa vina • Societatea a realizat deja aproape 70% din productia fizica stabilita prin OM 97/ 2001
Agricultura este una dintre ramurile economice care este subventionata in toate statele mai mult sau mai putin dezvoltate. Subventiile pot fi directe sau indirecte. Daca pina acum taranul roman a fost amagit cu subventiile infime acordate sub forma de cupoane pentru compensarea unei parti din contravaloarea carburantilor sau chiar lichiditati platite in functie de culturile infiintate, pentru prima oara in ultimii 11 ani, executivul a facut ceva palpabil in sprijinul dezvoltarii agriculturii. Prin OM 97/ 2001 au fost contractate masini agricole si tractoare in valoare totala de peste o mie de miliarde de lei, cu toti producatorii din tara. Acestia urma sa produca si sa vinda fiecare o anumita cantitate de produse finite, incasind de la clienti doar 45% din pretul real al masinilor agricole si al tractoarelor, restul de 55% fiind suportat de ministerul de resort, dintr-un fond special pentru dezvoltarea agriculturii.
Tot cei marunti isi platesc datoriile
Pe lista producatorilor se afla si MAT SA din Craiova. In portofoliul societatii, APAPS detine inca pachetul majoritar de 51% din actiuni. Cei care doreau sa cumpere produsele craiovene (cu pret subventionat) se adresau mai intii Directiei Agricole Dolj pentru a obtine avizele necesare. Cu toate documentele eliberate de Directia Agricola, clientii se prezentau la MAT SA, unde contractau si lansau comanda pentru produsele dorite. In momentul livrarii, clientii achitau 45% din pretul produsului, iar producatorul isi contabiliza restul de bani drept creante. „Incepind din luna aprilie, de cind s-a dat Ordinul nr. 97, am inceput sa lucram in ritm sustinut. Ne-am axat pe aceasta comanda pentru a face fata solicitarilor, avind de executat pina la sfirsitul anului masini agricole si tractoare in valoare totala de 176 de miliarde de lei. Pina in prezent am realizat o productie fizica de 118,9 miliarde de lei“, a spus Ioan Soporan, director de vinzari. Din aceasta suma, MAT SA ar fi trebuit sa primeasca o subventie de aproximativ 65,4 miliarde de lei de la Ministerul Agriculturii. „De la sfirsitul lunii iulie si pina acum n-am primit decit 5,43 miliarde de lei. Cu clientii n-am avut nici o problema, toti si-au achitat fara comentarii partea lor de 45%. Din nefericire, nu la fel s-a intimplat si cu ministerul. Noi am respectat graficul livrarilor, dar, vinzind la jumatate din pret, ne-am decapitalizat“, a precizat directorul de vinzari al MAT SA.
Guvernul greseste, angajatul plateste
Efecte ale acestei situatii au inceput sa apara abia acum, primii asupra carora s-au rasfrint fiind chiar cei care s-au bucurat cel mai mult ca au iar de lucru: salariatii. Avansul pe luna septembrie trebuia acordat acum o saptamina. Acest lucru s-a intimplat abia marti, 2 octombrie, cind societatea a dispus de 670 de milioane de lei, reusind sa acopere doar avansurile personalului direct productiv. „Incercam azi (miercuri – n.r.) sa gasim inca 330 de milioane pentru ceilalti salariati. Anul acesta am facut angajari, bazindu-ne pe acordul cu Ministerul Agriculturii“, a mai spus Ioan Soporan. Fondul de salarizare al MAT SA este de patru miliarde de lei, din care jumatate reprezinta impozitele pe salarii, CAS etc., sume care se duc la buget. Contractele pentru export mai exista, dar acestea nu salveaza situatia financiara: „Nu am renuntat la partenerii externi, dar ne-am axat pe productia interna. In primavara aceasta am avut un virf de comenzi pe care ne-am calat. Am schimbat toata valuta din cont pentru a ne aproviziona rapid cu tot necesarul. Comenzile pe care le avem vor fi onorate cu siguranta pina in decembrie. Oricum, s-au produs si vindut anul acesta de catre toti producatorii din tara cinci mii de tractoare. Asta se va vedea anul viitor, cind – o spun de acum – vom avea o productie excelenta in agricultura, cum n-am mai avut de multi ani. Mi-e teama sa nu moara aceasta idee extraordinara cu subventia utilajelor pentru agricultura. Este prima oara cind guvernul ajuta micul producator agricol in mod direct. Trebuie gasite solutii pentru iesirea din impas, nu omorita ideea“. Intr-adevar, este timpul ca si sora saraca a industriei, agricultura, sa devina o prioritate.