Proiectul ordonantei care inca se dezbate in guvern prevede acreditarea a doar opt din cele 20 de universitati particulare aflate, de citiva ani, in atentia parlamentului. Unele autoritati din domeniu apreciaza ca un astfel de act normativ contravine legislatiei si nu reprezinta o prioritate in invatamintul superior. Desfiintarea celor cinci universitati particulare a stirnit controverse in mediul universitar. Intre timp, nemultumirile s-au amplificat, o data cu aparitia pe lista desfiintarii a inca patru asemenea institutii. In total, noua. Din acestea, au scapat deocamdata doua: Scoala Superioara de Jurnalistica din Bucuresti si Universitatea „Andrei Saguna“ din Constanta. In schimb, au fost desfiintate: Universitatea „Jiul de Sus“ din Tirgu Jiu si „Gaudeamus“ Constanta.
Trei universitati particulare s-au autodizolvat
Presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA), Ioan Mihailescu, a spus ca unele universitati sint noi si nu au avut timp sa-si demonstreze competitivitatea, iar CNEAA va incepe propriile-i controale dupa deschiderea noului an academic, „mai ales in cele 30 de universitati carora, in urma evaluarilor anterioare, li s-a pus in vedere sa-si indrepte abaterile constatate.“ El a dezvaluit ca inca trei universitati si-au anuntat autodizolvarea, iar alte opt nu si-au depus dosarele pentru a-si innoi autorizatiile de functionare. Surse din MEC afirma ca in interiorul executivului situatia este confuza din acest punct de vedere, iar parerile sint contradictorii.
Sansa studentilor de la Universitatea „Jiul de Sus“ din Tirgu Jiu este transferarea la Craiova
Pentru studentii inmatriculati, modificarile de ultima ora nu pot fi benefice, apreciaza ministrul Ecaterina Andronescu. Multi dintre ei sint in situatia de a nu sti incotro sa se indrepte, avind in vedere ca lichidarea facultatilor incepe cu anul intii. Studentii se pot transfera la alte unitati autorizate, afirma aceasta.
Spre deosebire de altii, studentii gorjeni – a caror universitate a fost desfiintata – au sansa de a se inscrie la Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova – autorizata – la Facultatea de Stiinte Economice, Facultatea de Drept etc. Se poate numi sansa, deoarece Biroul Senatului acestei universitati a aprobat prelungirea inscrierilor pina la 10 octombrie inclusiv. In plus, valoarea profesorilor nu poate fi pusa la indoiala de absolut nimeni, avind 100% cadre didactice de la cele mai prestigioase academii din tara. Are o baza materiala de exceptie, percepe cele mai mici taxe din tara, iar facilitatile acordate studentilor nu pot fi intilnite aproape nicaieri in Romania. Noi le uram studentilor gorjeni multa bafta!