18.4 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFarmaciile se profesionalizează

Farmaciile se profesionalizează

Noua lege a farmaciei va pune capăt haosului actual, cu farmacii la parter de bloc şi patroni care pun profitul mai presus de bolnav, sunt de părere farmaciştii doljeni.

Farmaciile nu vor mai avea voie să vândă medicamente pe internet, vor fi patronate de farmacişti şi nu vor mai putea fi deschise în centre comerciale, gări sau autogări. Acestea sunt cele mai importante modificări pe care le aduce un proiect de ordonanţă de urgenţă al ministrului sănătăţii, care modifică legea farmaciei.

Fără medicamente la piaţă

Noua lege a farmaciei prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori. În oraşele reşedinţă de judeţ va putea să fie înfiinţată o farmacie la 3.500 de locuitori, în celelalte oraşe la 4.000 de locuitori, iar în Bucureşti la 3.000 de locuitori. În mediul rural nu vor exista limitări pe criterii demografice. Farmaciile vor putea să fie înfiinţate la o distanţă de cel puţin 500 de metri de o altă farmacie existentă. Aceste prevederi erau şi în vechea lege (Legea nr. 266/2008 a farmaciei), însă nu erau respectate din cauza numeroaselor derogări. Potrivit Legii nr. 266, în oraşele reşedinţă de judeţ ar fi trebuit să fie o farmacie la 3.500 de locuitori. Aceeaşi lege a permis însă înfiinţarea de farmacii fără respectarea criteriului demografic în centre comerciale cu suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi, iar modificările ulterioare la lege au redus suprafaţa minimă necesară la 1.000 de metri pătraţi. Un exemplu edificator în acest sens este Craiova, care are în prezent, potrivit Colegiului Farmaciştilor Dolj, 130 de farmacii, ceea ce înseamnă o farmacie la 2.300 de locuitori. Farmaciile au apărut precum ciupercile după ploaie în hipermarketuri, pieţe, la parterul blocurilor, în gări şi autogări. „Au fost situaţii în care, pentru a se obţine suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi s-a mai adunat o suprafaţă de la parterul unui bloc de vizavi la suprafaţa aferentă farmaciei“, a declarat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.
În prezent, sunt prea multe farmacii în Craiova şi acest lucru este în dezavantajul bolnavilor, consideră farmaciştii. Aceştia spun că un număr mare de farmacii înseamnă mai puţini bani de la CAS pentru fiecare farmacie şi deci o epuizare mai rapidă a plafonului financiar la medicamente. În aceste condiţii, bolnavii găsesc mai greu medicamente compensate, pentru că trebuie să umble din farmacie în farmacie până să găsească una cu fonduri.

Farmacii noi, doar lângă spitale

Noua lege a farmaciei interzice înfiinţarea de farmacii în centre comerciale, autogări, gări şi aerogări. Vor mai putea fi înfiinţate farmacii doar în apropierea spitalelor care au compartimente de urgenţă, pe o rază de 100 de metri, cu condiţia ca farmaciile să aibă program nonstop. Asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei va fi obligatorie şi pentru minimum o farmacie în localităţile cu cel puţin 20.000 de locuitori.
În ceea ce priveşte distanţa de cel puţin 500 de metri pe care trebuie să o păstreze o farmacie nou înfiinţată faţă de una veche, această prevedere a existat şi până acum, însă nu a fost respectată. „În ultimii 20 de ani, sub presiunea diverselor interese, a fost eliminată din lege de mai multe ori pe perioade scurte de timp. Nu s-a mers până la eliminarea totală a acestui criteriu pentru că toate farmaciile de la ţară s-ar fi mutat la oraş“, a precizat Elena Călin.

Farmacist-şef, doar cu experienţă

O altă modificare se referă la patronii de farmacii. Noua lege va permite doar farmacistului să fie asociat unic sau în asociaţii de farmacişti care să deţină cel puţin 51% din acţiunile farmaciei care va funcţiona ca o societate comercială. Până acum, orice patron, indiferent de profesia pe care o avea la bază, putea să-şi deschidă o farmacie. „Farmaciile vor fi iar ale farmaciştilor. Aceştia văd în client mai întâi un pacient şi nu o sursă de profit, aşa cum se întâmplă adesea cu patronii de farmacii care au alte profesii. Au fost cazuri în Craiova, prezentate de mass-media, de oameni de afaceri cu cazier care au înfiinţat farmacii“, a menţionat preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj, referindu-se la cazul Constantin Gabriel, zis Gabi Alunecosu, condamnat la închisoare pentru înşelăciuni cu cecuri fără acoperire.
O altă prevedere importantă este aceea care se referă la funcţia de farmacist-şef. Dacă până acum farmacistul-şef conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-şef doar dacă va face dovada unei experienţe de cel puţin doi ani în profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singură unitate farmaceutică în care are şi norma de bază.

Premieră

În noua lege există două alte importante prevederi, în premieră. Va fi interzisă vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare, iar farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII