Cu toate că li s-au micşorat semnificativ salariile, profesorii doljeni nu dau încă semne că ar dori să renunţe la această meserie. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, comparativ cu anul trecut, se observă chiar o diminuare a numărului celor care şi-au dat demisia.
În ultimele luni, profesorii au trecut printr-o perioadă extrem de grea din punct de financiar. Pe lângă faptul că li s-a micşorat salariul cu 25% (ca, de altfel, tuturor bugetarilor), luna aceasta şi, după caz, luna viitoare, vor fi nevoiţi să înapoieze 25% din indemnizaţiile de concediu aferente lunilor iunie şi iulie.
Multor profesori care fac naveta în judeţ primăriile nu le-au mai decontat de câteva luni bune transportul. Cu toate acestea, numărul cadrelor didactice care şi-au manifestat dorinţa de a renunţa la meserie este în scădere faţă de anii trecuţi.
„În anul acesta şcolar, nu au fost înregistrate prea multe demisii. Până pe 20 octombrie, nu au fost decât două cereri de demisie, mult mai puţine decât în anii anteriori“, a declarat Alexandrina Maria Năstase, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, faptului că nu s-au mai scos posturi vacante la concurs nici în alte domenii. „Titularii, de regulă, renunţă foarte greu la posturi, chiar şi atunci când se titularizează în altă localitate din judeţ. De regulă, atunci când se duc acolo îşi fac nişte calcule“, a adăugat Alexandrina Maria Năstase.
Concediu fără plată pentru 91 de cadre didactice
Chiar dacă nu au renunţat definitiv la posturi, unii dascăli au decis însă să intre în concediu fără plată. „De la începutul anului şcolar şi până în prezent, s-au înregistrat 91 de cereri pentru acordarea concediului fără plată fie din motive personale, fie pentru continuarea studiilor“, a precizat Alexandrina Maria Năstase, care a explicat că pentru continuarea studiilor cele mai multe solicitări sunt de la persoane care sunt angajate în învăţământ pe funcţii de educator sau învăţător.
În ceea ce priveşte decizia de a-şi lua concediu fără plată, aceasta nu pare influenţată de locul în care-şi desfăşoară cadrele didactice activitatea. Proporţia dintre numărul de angajaţi din mediul rural şi numărul de angajaţi din mediul rural se respectă şi în cazul celor care au decis să-şi întrerupă activitatea în învăţământ.
Criterii de obţinere a concediului fără plată
Potrivit informaţiilor primite de la ISJ Dolj, în învăţământ, acordarea concediilor fără plată este reglementată de Statutul personalului didactic. Pentru motive personale se poate lua un an de concediu fără plată după zece ani lucraţi, iar pentru continuarea studiilor se pot lua maximum trei ani şcolari pentru acest scop. În cazul continuării studiilor, decizia de concediu fără plată se dă însă pe un an şcolar, cel interesat fiind nevoit să solicite acest lucru în fiecare dintre cei trei ani. „Suplinitorii nu pot beneficia de concediu fără salariu, ci doar de concediu de maternitate“, a explicat Alexandrina Maria Năstase.
Astăzi, profesorii ies în stradă
În contextul situaţiei actuale, dascălii au decis să protesteze împotriva deciziilor luate în ceea ce-i priveşte.
„Joi (astăzi-n.r.), între orele 11.00 şi 13.00, aproximativ 200 de persoane vor picheta sediul primăriei în semn de protest faţă de decizia viceprimarului Mărinică Dincă de a reţine banii pe perioada concediului de odihnă“, a declarat Constantin Rada, preşedintele filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care a explicat că forme similare de protest vor avea loc în fiecare zi de joi. De altfel, nu este exclus ca în următoarea perioadă numărul dascălilor care vor protesta să crească, mai ales că, în luna decembrie, cei din mediul rural vor primi doar 25% din salariu. Asta, deoarece, acum sunt obligaţi şi dascălii din mediul rural ca în decembrie să facă rectificarea care s-a făcut celor din Craiova, pentru că se încheie anul bugetar. La aceste forme de protest se adaugă aproape 1.000 de procese intentate de Sindicatul „Spiru Haret“ şi FSLI, filiala Dolj. În plus, aceştia din urmă aşteaptă să treacă şi cele 30 de zile de la adresa trimisă de viceprimarul Mărinică Dincă „pentru a-l chema în contencios administrativ şi, dacă nu revine asupra deciziei, urmează şi o plângere penală“.