Dosarul „Ferestrele lui Circiumaru“ – redeschis
Primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, este cercetat de procurorii din cadrul Parchetului local, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu. Prim-procurorul Danut Volintiru a confirmat ca dosarul in care mai este anchetat si tirgujianul Nicolae Davitoiu, pentru fals in declaratii, este cercetat si edilul Circiumaru. In baza unei declaratii date in fals de Nicolae Davitoiu, autentificata de un birou notarial, primarul din Tirgu Jiu a eliberat o autorizatie de constructie pentru realizarea unor ferestre de aluminiu, la o casa de pe strada 14 octombrie, din municipiu. Declaratia falsa a fost vizata de Serviciile Urbanism si Juridic din primarie, dupa care a ajuns sub nasul primarului, la semnat.
Un litigiu in care sint implicate familiile Davitoiu si Marian din Tirgu Jiu l-a adus in fata procurorilor si pe primarul Florin Circiumaru. In urma cu peste trei ani, intre cele doua familii a izbucnit un scandal, cauza fiind ridicarea unei constructii fara autorizatie de la primarie. Membrii familiei Marian au dat in judecata familia Davitoiu pentru a obtine demolarea unei parti din constructie, care le afecta curtea. Cu toate ca procesul respectiv se afla pe rolul instantei de la Tirgu Jiu, Nicolae Davitoiu a mers la un notar public, unde a dat o declaratie pe propria raspundere, conform careia constructia la care dorea sa realizeze niste ferestre nu se afla in nici un fel de litigii. Notarul nu a verificat cele spuse de Nicolae Davitoiu, iar acesta din urma a atasat declaratia autentificata la un dosar cu care a mers la primarie, pentru a i se elibera autorizatia necesara pentru realizarea ferestrelor.
Nicolae Davitoiu mai este cercetat intr-un dosar
Dupa de a trecut pe la Serviciile Urbanism si Juridic din cadrul primariei, dosarul a ajuns la primar, care a semnat. Intre timp, a aparut si o sentinta data de Tribunalul Gorj, prin care instanta il obliga pe Davitoiu sa isi demoleze acea parte de constructie aflata in litigiu. Vazind ca, desi justitia le-a dat dreptate, Davitoiu continua sa primeasca autorizatii, membrii familiei Marian au depus o plingere penala la Parchetul local, atit pe numele primarului, cit si pe numele lui Nicolae Davitoiu. Pe 4 aprilie 2003, procurorul Sichitiu a dispus scoaterea de sub urmarie penala pentru fals in declaratii a lui Davitoiu, pe motiv ca fapta nu prezinta pericol social, si aplicarea unei amenzi administrative de doua milioane de lei. De asemenea, primarul a fost scos de sub urmarire penala, fapta petrecindu-se fara incalcarea prevederilor legale, dupa cum a mentionat procurorul Sichitiu. Aceasta solutie a fost infirmata insa de prim-procurorul Danut Volintiru, care a redeschis dosarul: „Pe 1 iulie am reinceput cercetarea fata de invinuit pentru fals in declaratii si fata de Florin Circiumaru, pentru abuz in serviciu.
Cercetarile au fost incomplete si nu au fost administrate toate probele. Nicolae Davitoiu, care mai este cercetat si in alt dosar, a dat o declaratie in fals pe care un notar a autentificat-o. Primarul a eliberat autorizatia in baza acestei declaratii“, a precizat prim- procurorul Volintiru. Primarul Florin Circiumaru a spus: „Pina la primar, sint Serviciile Juridic si Urbanism. Eu semnez sute de documente. Si la Legea 18 sint multi care declara pe propria raspundere. Incurcaturile sint facute de mult cu acel zid. O data ce vezi ca cineva semneaza o astfel de declaratie…Eu nu aveam cum sa verific“.
Acuzat initial de procurorii mehedinteni pentru inselaciune si luare de mita
1,4 miliarde de lei pata pe mandatul lui Harcau
Acuzat initial de procurorii Parchetului Mehedinti de inselaciune si luare de mita, de prejudicierea bugetului statului, impreuna cu alte doua persoane, cu peste un miliard de lei, primarul comunei Simian, Constantin Harcau, a primit de la magistratii din Caras-Severin o condamnare de doi ani inchisoare, cu suspendare. Potrivit secretarului general al Prefecturii Mehedinti, Nicolae Draghiea, hotarirea instantei din Caras-Severin este „cam trasa de par“, iar Parchetul va face recurs. Primarul Constantin Harcau se considera nevinovat si aduce grave acuzatii consilierilor locali si secretarului general al Prefecturii Mehedinti.
Constantin Harcau, primarul localitatii Simian, din judetul Mehedinti, a fost retinut pe 28 februarie 2002 de politisti, initial pentru 24 de ore, fiind acuzat de complicitate la inselaciune si luare de mita. La numai o zi, prin Ordonanta data in Dosarul 64/P/2002, procurorii mehedinteni au decis punerea in miscare a actiunii penale si arestarea preventiva, pentru 30 de zile, a acestuia, pentru infractiunile de inselaciune si luare de mita, prevazute de art. 215 si 254 Cod Penal. Potrivit anchetatorilor, in perioada decembrie 2001 – ianuarie 2002, el a primit de la Arion Stefan, cercetat in aceeasi cauza, administrator al SC CONS ROM INVEST SRL – firma de constructii din Drobeta Turnu Severin, bunuri si bani, in valoare de 140 de milioane de lei, pentru ca, in derularea unui contract intre firma lui Arion Stefan si Primaria Simian, sa aprobe virarea unor sume de bani pentru lucrari neefectuate, atestate de situatii false, prejudiciind astfel bugetul de stat cu 1,4 miliarde de lei. In fapt, primarul din Simian ar fi platit in 2001, de la bugetul local, 1,4 miliarde de lei catre firma de constructii CONS ROM INVEST SRL, la care era administrator Stefan Arion, pentru realizarea unei retele de aductiune cu apa, desi pe teren societatea nu a construit nimic, in conditiile in care aceasta nu avea nici un angajat.
In urma cercetarilor, s-a stabilit ca firma lui Arion a incheiat contractul cu Primaria Simian in 21 august 2001, la doar o zi dupa ce a fost reziliat un alt contract, pentru aceeasi lucrare, cu firma APOLLODOR, reprezentata de Stefan Lulea, fostul director al FPS Mehedinti. Stefan Lulea si Stefan Arion au fost arestati preventiv, pe 14 februarie 2002, iar primarul comunei Simian, Constantin Harcau, doua saptamini mai tirziu.
Recurs admis pentru ca decizia de prelungire a arestarii a fost data fara consultarea inculpatilor
Tribunalul Mehedinti a dispus ulterior prelungirea masurii arestarii preventive a celor trei inculpati, cu 30 de zile, dar avocatii au facut recurs si au solicitat stramutarea cauzei la Tribunalul Caras-Severin, stramutarea fiind admisa de Curtea Suprema de Justitie. Instanta de la Resita a respins recursul, dar si aceasta decizie a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Timisoara. Potrivit purtatorului de cuvint al Curtii de Apel Timisoara, judecator Cristian Tup, prin Decizia penala nr. 655/8/3.07.2002, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, in Dosarul nr. 4532/P/2002, „s-au admis recursurile declarate de inculpatii Stefan Lulea si Constantin Harcau impotriva incheierii din 20.06.2002, pronuntata de Tribunalul Mehedinti in Dosarul nr. 4045/2002, si, extinzind efectele acestor recursuri asupra inculpatului Arion Stefan, s-a casat aceasta incheiere, cu privire la mentinerea arestarii preventive a celor trei inculpati, si s-a dispus punerea lor in libertate, de indata. Aceasta solutie este definitiva“.
Argumentul Curtii de Apel Timisoara, pentru admiterea recursului, a fost acela ca, desi prezenti la termenul de judecata din 20 iunie 2002, cind s-a pronuntat incheierea atacata, instanta mehedinteana nu a pus in discutie prelungirea arestarii preventive a celor trei inculpati, ci, din oficiu, a prelungit aceasta masura, folosind impropriu sintagma „mentine arestarea preventiva pe timp de 30 de zile“. Dosarul a fost restituit Tribunalului Caras-Severin, in vederea solutionarii cauzei, potrivit investirii dispuse de Curtea Suprema de Justitie. Recent, magistratii Tribunalului Caras-Severin au emis pentru primarul Constantin Harcau o condamnare de doi ani cu suspendare. Hotarirea a fost atacata de edilul sef al comunei Simian.
„Pe domnul Draghiea il suspectez ca este interesat sa ajung in puscarie!“
„Parchetului nu-i va conveni aceasta hotarire, pentru ca mi se pare putin cam trasa de par. Decizia nu s-a dat de Tribunalul Mehedinti, ci de catre alt tribunal. Deocamdata, este doar pronuntata, noi nu am primit nici un document. Dupa aceea, discutam“, a spus Nicolae Draghiea, secretarul general al Prefecturii Mehedinti.
Constantin Harcau a fost eliberat din functia de primar al localitatii, prin ordin al prefectului Dan Trancota, pina la raminerea definitiva a unei hotariri judecatoresti, dar dupa decizia Tribunalului Caras-Severin a revenit in scaunul de primar al comunei Simian. Harcau se considera nevinovat si, mai mult, ii acuza pe consilieri si pe secretarul general al Prefecturii Mehedinti ca se numara printre principalii vinovati de arestarea sa: „Dosarul meu a fost instrumentat de mai multi ofiteri de politie de la municipiu si am fost tratat ca o persoana care prezinta pericol social. Cred ca domnul Draghiea, cu toate studiile sale juridice, nu respecta prevederile Constitutiei, care precizeaza ca pina la o hotarire judecatoreasca irevocabila, persoana in cauza este nevinovata. Citiva consilieri m-au reclamat si ei la politie, dar orice instanta ma va scoate nevinovat. Am si atacat hotarirea. Pe domnul Draghiea il suspectez ca este interesat sa ajung in puscarie sau sa nu mai fiu primar! Mi-a si recomandat ca ar fi bine sa-mi dau demisia!“.
Stefan Lulea si Stefan Arion, implicati si ei in „dosarul Simian“, au primit din partea magistratilor Tribunalului Caras-Severin o condamnare de trei ani inchisoare cu suspendare.