Pentru un imprumut de 100 de milioane de lei, administratia judeteana vrea sa ipotecheze bunuri de patrimoniu in valoare de 1,2 milioane de lei
Consiliul Judetean Dolj va pune gaj la banca bunuri a caror valoare se ridica la 1,2 milioane de dolari, pentru a putea co-finanta proiectele de dezvoltare cu bani UE, cistigate de localitatile judetului.
Creditele obtinute prin imprumut bancar vor fi insa mult mai mari si vor face obiectul unui depozit folosit in aceste scopuri. Masura s-a luat deoarece bugetele sarace ale comunelor nu pot suporta aceste cheltuieli.
Vicepresedintele Consiliului Judetean, Petre Petrescu, a explicat: „Am avut in plan gajarea celor 12 apartamente sociale ale Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, insa aveau o valoare scazuta (aproximativ cinci miliarde de lei – n.r.), asa ca am convenit sa gajam ceva mai consistent. Este vorba de cele doua hectare de teren pe care urmeaza sa fie construit noul sediu al Centrului Militar Judetean, care apreciem ca valoreaza, in prezent, circa 200.000 de dolari, si de utilajul de modernizat drumuri Wirtgen, pe care am dat 30 de miliarde de lei (aproape un milion de dolari)“.
Noul centru militar – cladirea in ruina si terenul gajat la banca
Despre Centrul Militar aflat in subordinea CJ Dolj se stie ca nu va mai functiona in actuala locatie, deoarece fostii proprietari care au cistigat imobilul cer o chirie prea mare si, in plus, nu mai vor prelungirea contractului, intentionind sa vinda cladirea cu un pret exorbitant. Solutia a fost preluarea, din patrimoniul Armatei, a unor terenuri care au apartinut unei unitati situate pe strada General Dragalina, cu intentia sa construiasca un nou sediu.
Cu toate ca s-au alocat de la bugetul judetean 1,5 miliarde de lei, dupa studiile efectuate la cladirile aflate in paragina, specialistii au concluzionat ca suma necesara este de zece ori mai mare, asa incit in prezent cauta solutii. Utilajul Wirtgen a fost cumparat pentru modernizarea drumurilor judetene si a nascut pina acum destule discutii, deoarece era cerut de mai multe primarii simultan datorita economiilor care se puteau realiza prin utilizarea lui.
CJ spera sa obtina credite de 100 de miliarde de lei
Potrivit lui Petre Petrescu, valoarea bunurilor puse gaj s-ar putea ridica in cele din urma pina la 40-60 de miliarde de lei, iar creditele obtinute de la banci ar putea fi constituite intr-un depozit care sa fie utilizat pentru cofinantarea proiectelor SAPARD, cit si pentru cele care s-ar putea ivi in viitor. De precizat ca, pentru doua proiecte cistigate de doua comune doljene, consiliul judetean ar putea participa cu zece miliarde de lei.
Depozitul constituit prin obtinerea de credite bancare s-ar putea ridica la 50 sau chiar la 100 de miliarde de lei, pe viitor. Aceste cifre sint insa relative, deoarece inainte de contractarea creditului bunurile din patrimoniu puse gaj trebuie evaluate de experti.
O alta posibila varianta pentru obtinerea imprumutului ar fi fost gajarea cu bugetul CJ, circa 400 de miliarde de lei.