6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn stol de lebede negre zboară spre 2011

Un stol de lebede negre zboară spre 2011

La trei ani de când teoria „lebedelor negre“ a fost extinsă de Nassim Taleb şi pentru lumea financiară, aceasta pare a da încă frisoane investitorilor. Teama de evenimentele neprevăzute, foarte rare pe scara istorică, dar cu impact major, rămâne importantă într-un moment în care pieţele mizează pe o revenire economică la nivel global. Saxo Bank, unul dintre cei mai mari brokeri on line din lume, a dat publicităţii la începutul acestei săptămâni un raport în care enumeră câteva dintre fenomenele financiare cu impact negativ determinant care nu sunt luate în calcul de investitori până în momentul de faţă. Aducerea în atenţia opiniei publice româneşti a acestor „lebede negre“ este utilă, cu atât mai mult cu cât economia naţională este conectată la ciclurile financiare din pieţele dezvoltate.

Congresul SUA blochează un nou program de relaxare monetară a Fed

În condiţiile în care impasul din piaţa ipotecilor s-ar putea prelungi, multe bănci americane ar fi din nou confruntate cu probleme de solvabilitate. Rezerva Federală Americană ar fi nevoită să vină în sprijinul acestora prin continuarea politicii de bailout. De data aceasta, Congresul SUA ar putea respinge iniţiativa băncii centrale de lansare a celui de-al treilea program de relaxare cantitativă („quantitative easing“). Înăsprirea criticilor la adresa tipăririi nesustenabile de monedă din rândul opiniei publice îi sileşte pe reprezentanţi să împiedice Fed să îşi extindă în continuare balanţa contabilă. De asemenea, legiuitorul american ar putea pune în discuţie şi mandatul dublu al Rezervei Federale, retrăgându-i acestei instituţii atribuţia de a supraveghea rata şomajului.

Dolarul puternic

Chiar dacă traiectoria economiei asiatice apare ca fiind sănătoasă în prima parte a lui 2010, evoluţiile din China surprind piaţa. Astfel, planul cincinal al Beijingului care miza pe o creştere a consumului intern nu funcţionează cum se anticipa. Stagnarea la nivelul producţiei industriale afectează în lanţ furnizorii din ţările învecinate, trăgând în jos întreaga economie asiatică. Acestea sunt conjugate cu mersul în gol al economiilor din Europa şi Japonia, ceea ce determină intrări masive pe dolar. Închiderile poziţiilor short deschise pe moneda americană în raport cu alte valute la începutul lui 2011 ar putea conduce la o creştere cu 25% a Dollar Index, până la nivelul de 100, în trimestrul al treilea al anului viitor.

Randamentele bondurilor pe 30 de ani ale Trezoreriei americane coboară sub 3%

Programele de „quantitative easing“ ale Fed nu produc efectele pozitive aşteptate. Creditarea nu ajunge către economia reală, iar nivelul relativ ridicat al preţurilor acţiunilor nu aduce beneficii companiilor listate. Sistemul nu se curăţă de datorii. Eşecul planurilor Uniunii Europene de a ajuta ţările periferice, precum şi o stagnare neanticipată pe emergente, determină investitorii să caute refugiu în titlurile de stat emise de Trezoreria SUA. Astfel, cumpărările masive duc la o coborâre a randamentelor bondurilor pe 30 de ani sub 3%.

Cotaţia petrolului se corectează cu o treime

La începutul anului viitor, preţul petrolului brut depăşeşte nivelul de 100 USD/baril, pe fondul aşteptărilor de creştere economică la nivel global. Infirmarea acestor proiecte atrage un picaj accelerat al cotaţiei ţiţeiului, care pierde peste o treime din valoarea de la începutul anului.

Aurul străluceşte la 1.800 USD/uncie

Nivelul respectiv ar putea fi atins pe fondul unei acutizări a războiului valutelor. Revenirea economică din America determină o reluare a consumului, iar acest fenomen va pune presiune pe deficitul comercial şi pe cel bugetar al SUA. Administraţia Obama propune o corectare a dezechilibrelor printr-o încurajare a exporturilor. În acest sens, Fed procedează la o depreciere deliberată a dolarului. Speriaţi, investitorii se îndreaptă către metalele preţioase. Aurul ajunge la 1.800 USD/uncie, alimentat de intrările de capital.

Gazul natural se scumpeşte cu 50%

Euforia legată de descoperirea unor noi rezerve de gaz natural în SUA se estompează. Cererea în creştere într-o economie în revenire pune presiune pe preţ. Acesta urcă în 2011 cu 50%, surprinzând pieţele financiare şi actorii economici.

Indicii americani ating maxime istorice

Rezerva Federală americană continuă să pompeze lichiditate, iar aceasta alimentează pieţele bursiere. Investitorii de retail reintră la cumpărare în măsura în care acest fenomen devine cunoscut. În acelaşi timp, companiile se însănătoşesc, lichidează din datorii, îşi îmbunătăţesc performanţa.
În condiţiile unei euforii legate de revenirea economică, indicele S&P500 depăşeşte pe neobservate maximele istorice, regăsindu-se la finalul anului 2011 la nivelul de 1.600 de puncte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII