21.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAş plăti cu cardul. Dar unde?

Aş plăti cu cardul. Dar unde?

Băncile ne informează că tot mai mulţi români au achitat cu cardul la comercianţi şi datorită bonusurilor acordate de instituţiile bancare. În Craiova sunt puţine locuri în care se acceptă plata cu cardul. În timp ce unii oameni ar vrea să achite cu cardul, dar nu au unde, alţii se tem să utilizeze acest mijloc electronic de plată din cauza „carderilor“ care sustrag banii din conturi prin diverse căi.

Piaţa cardurilor de debit sau de credit este din ce în ce mai dezvoltată. Există persoane care au două sau chiar mai multe carduri şi care preferă să plătească peste tot cu cardul. Numai că în Craiova sunt puţine locurile în care se pot folosi la cumpărături mijloacele electronice de plată.
„Este mai comod şi mai civilizat să plătesc cu cardul decât să stau cu banii în portmoneu. Eu am şi un card de cheltuieli de la serviciu şi nu prea am unde să-l folosesc în Craiova. Am căutat pe la mai multe magazine să iau măcar un top de hârtie A4 şi să achit cu cardul, dar nu am găsit. Doar anumite produse se pot cumpăra cu cardul în Craiova acestui secol“, a spus un craiovean.

Unde putem plăti
cu cardul?

În Craiova, se poate achita cu cardul în supermarketuri, în benzinării, în anumite magazine din centrul comercial Mercur, în unele restaurante, în unele hoteluri, în anumite farmacii sau chiar laboratoare de analize medicale şi în unele cabinete medicale, în anumite agenţii de turism etc. Dar la frizerii, la magazine de papetărie, în centrele comerciale autohtone Bănie, Sucpi şi altele, în anumite restaurante, la prestatorii de alte servicii (vulcanizare, croitorie), magazine de piese auto nu se poate achita cu cardul. Nici în unele magazine alimentare de cartier nu prea s-a auzit de POS-uri (Point Of Sale) – adică acele aparate care permit plata cu cardul. La magazinele de haine sau le cele second-hand, nici pomeneală de plata cu cardul. Nici toate farmaciile nu acceptă asemenea mijloace moderne de plată, ci doar marile lanţuri de farmacii sunt dotate cu POS-uri, pe când multe dintre cele din cartiere nu acceptă cardul. Este nevoie de bani gheaţă în spălătoriile auto, la pariurile sportive, la magazinele de pâine, la alte firme mici care lucrează, în general, cu clienţi persoană fizică.

Magazinele de cartier încep să se modernizeze

Se pot număra pe degete comercianţii de la colţul blocului care acceptă plata cu cardul. Puţine firme de cartier îşi permit să încheie convenţii cu băncile. Totuşi, unele au început timid să se modernizeze. Un astfel de magazin alimentar a pus un afiş mare pe care scrie „Acceptăm plata cu cardul“.
„Ne-a venit ideea de la clienţii noştri. Tot mai mulţi dintre ei ne întrebau dacă pot plăti cu cardul la noi“, a spus o comerciantă din cartierul George Enescu.

De ce nu acceptă toţi comercianţii carduri?

În general, firmele mici se feresc să accepte mijloacele electronice de plată. Doar lanţurile de magazine unde se controlează „la sânge“ tot ce intră şi ce iese din magazin au montate POS-uri.
„Unele firme nu vor accepta în vecii vecilor să achite clientul cu cardul, pentru că au marfă luată la negru şi nu au cum să o evidenţieze în acte. Ca să accepţi carduri trebuie să ai totul în regulă. Absolut totul. Să fie toată marfa la vedere, luată cu acte“, a spus un comerciant din Craiova. În mare parte, deţinătorii de carduri încă preferă să scoată banii în numerar de la bancomatele băncilor atunci când le intră salariile sau alte venituri în cont. Mulţi s-au obişnuit numai cu cash-ul, iar alţii nu au încredere să folosească acele „plastice“ la cumpărături, de teamă că le pot fi clonate cardurile şi pot să le dispară banii din conturi. Pentru deţinătorii de carduri este mai confortabil să achite cu acestea la comercianţi, pentru că lor nu li se percepe nici un comision, ci banca se înţelege cu magazinul la comision, iar clientul nu plăteşte nimic, ba chiar poate să câştige dacă achită cu cardul produsele cumpărate.

Băncile au tot felul
de bonusuri

Persoanele care utilizează cardurile de debit (de salariu) sau de credit la comercianţi primesc tot felul de stimulente de la băncile care au emis acele mijloace electronice de plată. Unele bănci acordă puncte bonus la fiecare tranzacţie sau la mai multe tranzacţii. Alte bănci bonifică acei clienţi care folosesc cardurile la cumpărături prin sume de bani acordate, în funcţie de suma cheltuită. De exemplu, clientul primeşte zece lei pentru fiecare 1.000 de lei cheltuiţi la comercianţi de pe carduri. Excursii şi alte premii-surpriză sunt oferite utilizatorilor de carduri, oferte care se găsesc pe site-urile oficiale ale băncilor. BCR, de exemplu, a efectuat o statistică din care reiese că: „În 2010, volumul tranzacţiilor efectuate cu cardurile debit şi credit BCR la comercianţi a crescut cu 29%; numărul mediu al tranzacţiilor pe card la comercianţi a crescut cu 27%. Românii au plătit cu cardul mai ales la supermarket, farmacii, magazine de îmbrăcăminte şi magazine de bricolaj“, au precizat reprezentanţii băncii amintite.

UE obligă la carduri
cu cip

Treptat, cardurile cu bandă magnetică vor fi înlocuite cu carduri cu cip, acestea din urmă sporind securitatea conturilor deţinătorilor de carduri. Şi la noi există bănci care emit carduri cu cip, dar în viitorul apropiat băncile vor fi obligate să emită doar astfel de carduri. Deocamdată, din a doua parte a acestui an, toate bancomatele din statele membre UE trebuie să accepte carduri de credit cu cip, pentru că sunt mai greu de contrafăcut. Acest lucru înseamnă că unele bănci trebuie să îşi schimbe sau să-şi modifice bancomatele, astfel încât să accepte cardurile de credit cu cip.

Curiozităţi despre carduri
– În prima jumătate a anului 2010, poliţia din Germania a înregistrat aproximativ 2.000 de furturi de date de pe carduri de plastic la ATM-uri, estimând pagubele provocate la 40 de milioane de euro, potrivit incont.ro;
– Potrivit aceleiaşi surse, în doar zece zile, între 21 şi 30 decembrie 2010, românii au scos de pe carduri peste 700 de milioane de lei, cu peste 20% mai mulţi bani decât în aceeaşi perioadă din 2009;
– Reprezentanţii băncilor comerciale au spus că, în decembrie, bancomatele au fost asaltate de clienţi, astfel că 300.000 de oameni au scos bani de pe carduri într-o singură zi, în apropierea Crăciunului, informează incont.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII