Pieţele traversează în acest început de an o etapă optimistă, prin contrast cu neîncrederea de la jumătatea lui 2010, când se vorbea de al doilea val al crizei, spune Virgil Petrea, brokerul la WBS România. Creşterile sunt însoţite de convingerea investitorilor că acesta este ultimul tren pe care îl pot prinde pe equities, în prim-plan fiind acţiunile companiilor din domeniul tehnologic.
Indicele Nasdaq a ajuns în aceste zile pe cel de-al doilea maxim după spargerea bulei dot.com, consemnat în a doua parte a anului 2007, a amintit Petrea. Acest lucru este întrucâtva justificat deoarece profiturile sunt foarte mari. Tranzacţiile şi achiziţiile impulsionează această piaţă, astfel încât companiile cu o capitalizare de până în cinci-şase miliarde de dolari, care au avut creşteri ale vânzărilor de 20-30%, sunt supraevaluate.
„Există mult cash disponibil în căutare de plasamente. S-au cumpărat pachete importante şi la companiile nelistate precum Groupon şi Facebook“, a spus brokerul de la WBS România.
Sectorul tehnologic a fost cel mai atractiv, însă piaţa în ansamblul ei a crescut, iar una dintre explicaţii este disponibilitatea băncilor centrale de a arunca efectiv cu banii. Virgil Petrea zice că piaţa a reacţionat după ce au fost declaraţii deschise ale unor oficiali ai Fed că obiectivul lor este inflaţia şi o vor obţine cu orice preţ. „Investitorii se tem că va veni inflaţia şi asta se vede în preţurile la alimente şi energie. Indicele inflaţiei care ia în calcul preţurile la mâncare a depăşit core inflation“, a afirmat Petrea, adăugând că firmele care activează în sectorul energetic sau cel al materiilor prime, precum şi producătorii de bunuri perisabile care au un rulaj rapid ar putea beneficia de această conjunctură.
Vor să ţină sus preţurile din imobiliare
Ţinta Rezervei Federale Americane ar fi, în opinia brokerului de la WBS România, aceea de a direcţiona inflaţia către activele imobiliare pentru a crea senzaţia de bogăţie care să îi determine pe americani să reia consumul: „Dacă inflaţia s-ar simţi în preţurile imobiliarelor, s-ar elibera o grămadă de datorii şi am avea o creştere a consumului“. Deocamdată, vânzările cu amănuntul din SUA au fost mai slabe decât aşteptările care asumau un sezon bun.
Fed-ul încearcă să asigure pieţele că nu este cale de întoarcere şi că politica monetară relaxată va continua şi pentru următorii ani. „De o întoarcere a acestui trend probabil nu vom putea vorbi până nu se va pune în mod serios problema deficitului SUA“, a spus Petrea. El crede că investitorii, după şocul suferit în 2008 la căderea Lehman Brothers, nu mai pot fi speriaţi decât de un default comparabil, care nu ar putea fi decât unul al unui stat important. În 2010, mai multe ţări cumulat au oferit o asemenea dimensiune, dar îngrijorările se pot extinde şi la Statele Unite ale Americii, mai spune Petrea. Problemele din piaţa obligaţiunilor municipale ar avea, de asemenea, un impact major asupra pieţelor, dar acest lucru deocamdată nu este de aşteptat.
„Nu sunt semne că există acest pericol. Acest scenariu are, într-adevăr, un avocat important, pe Meredith Whitney, care şi-a câştigat respectul pieţelor când a anticipat problemele din sectorul bancar. Nu cred însă că sunt întrunite aceleaşi condiţii care au fost în piaţa imobiliară. Municipalităţile sunt entităţi cu surse de venit mult mai sigure decât debitorii din piaţa creditelor ipotecare. Ei nu îşi pot pierde slujbele“, a conchis Virgil Petrea.