21 de disponibilizaţi de la Complexul Energetic Turceni au câştigat la Curtea de Apel din Craiova un proces în care solicitau plata unor salarii compensatorii în valoare de 450.000 de lei. Foştii mineri nu au primit în 2009 toate lefurile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, din cauza unui protocol semnat între administraţie şi sindicate.
Peste o sută de disponibilizaţi din cadrul unităţilor miniere şi din sistemul energetic din Oltenia au dat în judecată societăţile unde au lucrat, pentru că nu şi-au primit toate salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, iar unii ortaci au şi câştigat procesele.
21 de disponibilizaţi au obţinut din partea Curţii de Apel din Craiova o decizie prin care Complexul Energetic Turceni este obligat la plata integrală a salariilor compensatorii. Conform contractului colectiv de muncă semnat între administraţie şi sindicate, minerii concediaţi care aveau peste 25 de ani de muncă trebuia să primească 17 salarii compensatorii nete. În urma unui protocol semnat între sindicatele din cadrul Complexului Energetic Turceni şi administraţia unităţii, numărul salariilor compensatorii a fost redus la opt.
A rămas invalid
Vasile Terheci, miner disponibilizat din cadrul Complexului Energetic de la Turceni, a declarat că a lucrat 28 de ani în subteran şi s-a trezit că nu beneficiază de toate drepturile care i se cuveneau. Ortacul a fost ajutat de Asociaţia „Eurojob“, înfiinţată de Ion Răuţ, fost director în cadrul CE Turceni, de asemenea disponibilizat. „Am 28 de ani vechime în subteran. Nu aveau voie să mă dea afară, fiind unic întreţinător de familie. Pentru că am ieşit la pensie anticipat, mi s-a luat şi din pensie 25 la sută. Am câştigat procesul pentru plăţile compensatorii şi vom câştiga şi procesul pe care-l vom intenta pentru daune morale. Vom cere câte 50.000 de lei“, a spus fostul miner.
Dan Gheorghe are 24 de ani vechime în muncă şi şi-a pierdut degetele de la o mână într-un accident petrecut în subteran. Are soţia grav bolnavă şi este, de asemenea, unic întreţinător de familie. „Aşa am fost răsplătiţi că ne-am pus în pericol sănătatea în mină. Intram acolo şi nu ştiam că mai ieşim vii la suprafaţă. Voi cere şi eu daune morale. Nu voiam să plec“, a declarat Dan Gheorghe, fost angajat la Mina Dragoteşti.
Alte procese şi la Târgu Jiu
Avocatul angajat de Asociaţia „Eurojob“, Gheorghe Pecingină, a menţionat că pe rolul Tribunalului Gorj se mai află alte 60 de procese şi că reprezentanţii Complexului Energetic Turceni va trebui să înceapă să plătească pentru că sumele vor fi din ce în ce mai mari.
„Nu ştiu ce înţelegere au făcut sindicatele la vremea aceea. Că a avut sau nu legătură cu politica, nu ştiu şi nici nu contează asta. Nu a fost respectat contractul colectiv de muncă. Oamenii aveau dreptul la un număr de salarii compensatorii şi prin protocolul semnat le-a fost redus abuziv numărul salariilor la care aveau dreptul. Primul protocol din 2009 a fost semnat între directorul Tunaru şi liderul de sindicat Ion Ruşeţ, iar cel din 2010 – de directorul Graure şi liderul de sindicat Ion Ruşeţ. Acum ne-au spus că ei nu au bani să plătească. Eu sunt curios să văd ce vor face când vor câştiga procesele şi ceilalţi disponibilizaţi“, a precizat avocatul Gheorghe Pecingină.
Preşedintele Asociaţiei „Eurojob“ din Târgu Jiu, Ion Răuţ, înfiinţată pentru a apăra drepturile angajaţilor disponibilizaţi abuziv, a declarat că reprezintă în instanţă disponibilizaţi din judeţele Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Hunedoara şi că va oferi asistenţă oricărei persoane care a fost disponibilizată fără respectarea legii.