2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArabii rup piata cu otet fals

Arabii rup piata cu otet fals

Etichetele „Bachus“, pe sticle cu apa chioara

Piaþa craioveanã este invadatã de oþet contrafãcut, au constatat organele de control de la Poliþia Economicã, de la Direcþia Generalã pentru Agriculturã ºi Industrie Alimentarã (DGAIA) ºi inspectorii Oficiului Judeþean pentru Protecþia Consumatorului (OJPC) Dolj.

Folosindu-se de eticheta BACHUS, singurul producãtor de oþet din Dolj, falsificatorii au pus in vinzare mii de litri de apã la un preþ atractiv, 13.500 de lei.

„Este un fals ordinar, iar consumatorul nu iºi poate da seama cã in loc de oþet cumpãrã apã coloratã sau clocitã. Asta este foarte grav. Poate doar cind vãd preþul pot avea suspiciuni deoarece oþetul bun se vinde cu 16.000 sau 18.000 de lei. Acesta este un atentat cu bunã ºtiinþã la sãnãtatea consumatorilor“, au declarat reprezentanþii OJPC Dolj.

Oþetul gãsit in tirgurile angro Bãnie ºi Marlorex are o tãrie aceticã de numai 0,6 ºi 3, faþã de 9, cit ar trebui sã fie concentraþia normalã.

„S-au prelevat probe ºi, in urma analizelor bacteriologice ºi fizicochimice, vom putea spune cu exactitate ce se gãseºte in sticlele gãsite pe piaþã“, a spus Valentina Golgoteanu, inspector de specialitate in cadrul DGAIA Dolj.

Deoarece unul dintre comercianþii gãsiþi in tirgul Marlorex cu 640 de litri de oþet contrafãcut, Zaradi Nabil, patronul SC NABIZAR COM SRL, a prezentat o facturã din care reieºea cã iºi fãcea aprovizionarea cu marfã de la BACHUS, organele de control au verificat ºi fabrica de oþet de la Podari. „In depozit nu am gãsit oþet fabricat din vin rose, aºa cum am gãsit la NABIZAR“, a declarat reprezentantul DGAIA.

Elementele dupã care consumatorul ar putea sã deosebeascã falsul de produsul bun þin doar de etichetare: pe fals nu existã datã de fabricaþie, strugurele, in loc sã fie brun cu frunza ruginie, este aproape negru; lipirea etichetei se face cu o substanþã incolorã, pe cind la BACHUS se face cu o soluþie de culoare maro; oþetul contrafãcut este de culoare roz ºi nu gãlbui, cu luciu, aºa cum este oþetul bun de consum. Pentru a nu cãdea in capcana falsificatorilor, consumatorii trebuie sã fie foarte atenþi la produsele pe care le cumpãrã.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS