Sanatatea mintala constituie in prezent cea mai importanta problema medicala in intreaga lume. In Romania, din cauza situatiei economice, sociale si politice din ultimii ani, sanatatea mintala a populatiei ar trebui sa fie una dintre principalele probleme aflate in atentia specialistilor. Din pacate, preocuparile legate de aceasta chestiune nu constituie inca o prioritate.
In tara noastra, echilibrul psihic al individului si chiar al unor colectivitati este grav amenintat, fiind marcat dupa 1989 de cel putin trei traume succesive: iesirea brusca de sub asa-zisul protectorat al epocii comuniste; imersia in viata complexa si dificila a tranzitiei si departarea, dincolo de limita vizibilului, a promitatoarei societati a viitorului.
Exista deja suficiente indicii care atesta amenintari asupra Sanatatii Mintale, semnificativ mai mari la noi in raport cu media europeana. Printre acestea se numara: deteriorarea generala a starii de sanatate a populatiei, inmultirea abuzurilor si cresterea numarului de persoane dependente de substante psihoactive si suprasaturarea cu factori de stres a societatii. Amenintarea la adresa sanatatii mintale este un fenomen complex, de ordin biologic, psihologic si social. In ceea ce priveste bolile psihice, statisticile specialistilor nu sint deloc imbucuratoare. Numarul persoanelor internate pentru boli psihice a crescut cu peste 28% in 1999 fata de 1990, in conditiile in care in acest interval de timp numarul populatiei a inregistrat o scadere. Bolile psihice afecteaza in general populatia tinara si adulta, peste 80% dintre persoanele internate in clinici de specialitate avind o virsta mai mica de 45 de ani. In ciuda acestei situatii, sanatatea mintala nu este considerata in Romania o problema prioritara de sanatate publica, existind o totala lipsa de interes din partea statului. La noi in tara, bugetul pentru sanatatea mintala reprezinta doar 3% din bugetul pentru sanatate, iar costul unei zile de spitalizare intr-un spital de psihiatrie reprezinta doar 35 – 45% din suma alocata celorlalte specialitati.
Cum trebuie privite problemele de sanatate mintala
Reforma de sanatate mintala trebuie sa cuprinda sistemul de ingrijiri – care in Romania este total inadecvat si a carui modificare reprezinta o prioritate indiscutabila. Ea trebuie obligatoriu corelata cu masuri de ordin legislativ, cu promulgarea legii privind promovarea sanatatii mintale si apararea drepturilor persoanelor cu tulburari psihice. Sanatatea mintala trebuie privita ca o prioritate nationala, cu toate consecintele care decurg de aici: o politica de sanatate mintala coerenta, de durata si cu obiective clare, o asumare a raspunderii la toate nivelurile pentru realizarea acestei politici, alocarea resurselor necesare si, cu siguranta, multe altele. Constientizarea importantei problemelor legate de sanatatea mintala apare din ce in ce mai frecvent in deciziile Consiliului Europei , care sprijina activ dezvoltarea actiunilor in acest domeniu, ele constituind o conditie obligatorie de integrare europeana.