9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024

Scurte ştiri

Dobânzile la depozite, mai mici cu 2%

Dobânzile la depozitele bancare au scăzut în ultimul an în medie cu 2%, iar economiştii apreciază că vor scădea în continuare. Analiştii explică situaţia prin faptul că băncile au prea mulţi bani şi acordă prea puţine credite, deci nu au interes să-şi mărească rezervele financiare. Băncile acordă acum dobânzi de cel mult 6%, cu excepţia băncilor mici, care pot merge până la 8%. Cele mai avantajoase oferte sunt la ATE Bank, Pro Credit Bank sau Banca Transilvania, unde dobânzile s-au menţinut la valoarea din 2010, adică aproape 8%. Cele mai slabe oferte sunt la Bancpost, BCR şi BRD – unde dobânzile s-au înjumătăţit faţă de anul trecut şi abia sar de 4%.

10% dintre orăşeni mai vor credite

Un studiu IRES, realizat în luna ianuarie, arată că doar 10% dintre utilizatorii de servicii bancare, cu rezidenţa în mediul urban, intenţionează să ia un credit de la bancă în viitorul apropiat. Potrivit IRES, într-o lună normală, doar 39% dintre utilizatori reuşesc să facă economii. De asemenea, 5% dintre românii care utilizează servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, în timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale. Studiul mai arată că 47% dintre români nu folosesc niciodată cardul pentru a face plăţi la comercianţi, iar 33% îl folosesc în acest scop ocazional. 

BCR denunţă adiţionalele la OUG nr. 50

BCR denunţă actele adiţionale de aliniere la OUG nr. 50/2010 a contractelor semnate înainte de 21 iunie 2010. Decizia băncii vizează evitarea interpretărilor contradictorii cu privire la structura de costuri.
Banca anunţă că va aplica OUG nr. 50 şi la contractele de credit pentru consumatori semnate înainte de 21 iunie 2010, cu dobândă de referinţă internă BCR (administrată, revizuibilă semestrial, variabilă). Astfel, rata dobânzii va fi raportată la fluctuaţiile indicilor de referinţă independenţi ROBOR la 6 luni/EURIBOR la 6 luni/LIBOR la 6 luni. Pentru orice modificare a nivelului de dobândă din cauza variaţiei indicilor de referinţă, clienţii vor fi informaţi prin SMS sau scrisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS