8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrioteasa: Putem susţine şi un duşman dacă stă bine în sondaje

Prioteasa: Putem susţine şi un duşman dacă stă bine în sondaje

Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, şi totodată preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a declarat într-un interviu acordat GdS că nu s-a hotărât dacă va candida la un nou mandat şi a precizat că PSD îşi doreşte foarte mult funcţia de primar al Craiovei. Atât de mult, încât ar fi în stare să desemneze candidat un duşman dacă acesta este primul în sondaje.

GdS: PSD şi PNL sunt oficial aliate sub cupola Uniunii Social-Liberale. Cum funcţionează mariajul dintre cele două partide la nivelul Doljului?
I.P.: În consonanţă cu protocolul pe care l-am semnat. Ne-am întâlnit la Bucureşti în faţa celor doi secretari generali de la Partidul Social Democrat şi PNL împreună cu o delegaţie de la ambele partide. Şi ne-am cam pus de acord… nu cu multe lucruri, pentru că nu avem foarte multe de împărţit în judeţ. Suntem chiar unul dintre judeţele unde lucrurile pot să fie abordate cu mai multă claritate, datorită faptului că de-a lungul timpului nu am avut relaţii foarte tensionate. În al doilea rând, avem majoritatea în Consiliul Judeţean Dolj şi chiar în momente mai grele, ca acela în care PSD a intrat la guvernare şi mie mi se cerea să ies din această asociaţie cu liberalii şi se vorbea de un mariaj „a trois“, eu mereu spuneam că merg în continuare cu cine am dat palma. Probabil că nu o să fie în toate cele 111 localităţi la fel de neted şi vor mai exista şi zone unde, dacă va trebui, vom merge separat, însă în foarte multe locuri ne vom da mâna întrucât ceea ce ne dorim este să câştigăm în cât mai multe localităţi şi să pregătim alegerile din toamnă.

GdS: Preşedintele PNL Dolj, Mihai Voicu, a dat de înţeles că lasă preşedinţia CJ pe mâna dumnneavoastră, bănuiesc că veţi candida…
I.P.: Eu nu mi-am exprimat această dorinţă până în acest moment. Nu ştiu dacă voi candida, mai e timp până atunci. Din protocol se înţelege că acolo unde este preşedintele consiliului judeţean partidul respectiv poate să-şi nominalizeze în continuare un candidat. În ceea ce priveşte municipiul reşedinţă de judeţ, noi trebuie să-l judecăm în contextul în care unul dintre partide are un candidat mai bun şi poate să câştige. Aproape că nici nu contează de la ce partid vine, numai că partidul care îşi pune un candidat trebuie să-şi atragă de partea lui soldaţii, respectiv membrii din organizaţiile municipale, şi să fie un candidat credibil, adică să nu fie neapărat o încrâncenare a unui partid de a-şi pune un candidat. Dacă mie cineva îmi spune că PNL are un candidat care este credibil şi cu el se pot câştiga alegerile la Craiova, pot să le spun colegilor mei că este o măsură mai bună. Până acum nu s-au pus asemenea probleme.

GdS: Mihai Voicu a lăsat să se înţeleagă că ar dori Primăria Craiova în schimbul cedării consiliului judeţean.
I.P.: Nu ştiu, nu am avut o asemenea discuţie cu dumnealui.

GdS: Vi s-ar părea un lucru normal?
I.P.: Mi s-ar părea un lucru normal ca această alianţă să câştige şi judeţul, şi Primăria Craiova. Restul sunt lucruri de amănunt şi vom vedea cum trece timpul peste ele şi cum le-om rezolva.

GdS: Deci, nu excludeţi nici una dintre cele două variante…
I.P.: Nu exclud, în ideea în care v-am spus, ca partidul care vine să-şi pună în faţă candidatul cel mai credibil care… simpla numire a unui candidat nu înseamnă că acela este şi câştigător şi, ştiţi cum se spune, există liderul de facto şi liderul de jure. Atunci când se întâlnesc, este situaţia cea mai favorabilă. Aşa şi aici. Dacă e de la PSD, e bine, dacă e tot din alianţă, la fel, deci oricum ar fi…

GdS: PSD îşi doreşte de foarte multă vreme Primăria Craiova.
I.P.: Exact. Şi se va lupta pentru asta.

GdS: Mai mult decât pentru consiliul judeţean?
I.P.: Le doreşte în egală măsură.

GdS: Presupunând că Antonie Solomon va candida la Primăria Craiova, poate fi învins?
I.P.: În primul rând îi doresc să poată reveni, să intre în normalitate. În legătură cu celelalte lucruri nu mai pot să fac comentarii. Ce pot să spun este că, indiferent cine candidează, candidatul alianţei şi noi suntem hotărâţi să câştigăm Primăria Craiova.

GdS: Deci poate fi învins?
I.P.: Nu ştiu de Antonie Solomon, în primul rând nu ştiu dacă mai candidează…

GdS: Există posibilitatea ca Antonie Solomon să participe la alegeri din partea alianţei? I-aţi face o ofertă dacă nu ar mai fi în PDL?
I.P.: Nu vreau să comentez ce ar urma să se întâmple cu el. A traversat o situaţie atât de dificilă, încât a avansa cu presupunerea ar însemna să nu-i acordăm respectul cuvenit. Văzând şi făcând, deci în momentul în care apare problema, atunci o discutăm.
GdS: Mihai Fifor este candidatul pe care dumneavoastră l-aţi aruncat oficial în lupta pentru primărie.
I.P.: Nu este o candidatură oficială a domnului Fifor. Deocamdată, partidul nu şi-a desemnat candidatul. În calitatea lui de preşedinte al organizaţiei municipale, era normal să-şi depună candidatura. După el şi-au depus-o şi alţii, a fost şi senatoarea Olguţa Vasilescu, a fost şi… fostul viceprimar Gheorghe Nedelescu. Probabil, până se va lua o hotărâre, vor mai apărea şi alţii. Nu exclud acest lucru. În acest moment lăsăm liberă competiţia în interiorul partidului pentru a apărea cât mai mulţi oameni. Dar nici unul dintre cei care şi-au anunţat candidatura nu este preferatul cuiva sau de la început alesul organizaţiei. Eu nu-l prefer pe nici unul. Îi privesc cu simpatie pe toţi. De aceea le-o spun cu toată claritatea, ca să nu existe vreo supărare. Pe de altă parte, ei, ca fiecare politician cu personalitate, e normal să se lupte, să se zbată, în nişte limite, bineînţeles, în măsura în care au programe şi pot să aibă dezbateri pe ele cu privire la dezvoltarea Craiovei. Ştiţi cine poate să fie în ultimă instanţă candidatul la Primăria Craiova? Un duşman al nostru, dacă este şi tot ar trebui să fie acolo, deci să nu ţinem cont de nici un fel de resentimente. Eu nu am prea mulţi, să zicem, oameni cu care să am o înverşunare, dar, dacă ar fi unul dintre aceştia şi iese din sondaje, şi cu acela aş merge.

GdS: Domnul Nedelescu era foarte supărat, a spus că nu este susţinut şi lua în calcul o candidatură independentă. De ce credeţi că este nemulţumit?
I.P.: Chiar nu ştiu de ce şi nici nu ştiu dacă este nemulţumit. Ce am spus este valabil şi pentru dânsul. Cine doreşte să lupte, se luptă pentru fiecare bucăţică. O candidatură independentă este o opţiune personală.

GdS: Va avea Bucureştiul vreo influenţă asupra candidaturii finale?
I.P.: Da. Şi ei pot avea o influenţă la un moment dat, în sensul că două case de sondare a opiniei publice, alese una de PSD şi alta de PNL, vor pune în operă pe cei care s-au înscris şi vor face un sondaj probabil prin iunie, iulie. Şi atunci se va vedea, sperăm de prima dată. Dacă diferenţele vor fi zdrobitoare, rămâne un singur sondaj, dacă nu, atunci e normal ca şi conducerea partidului să fie interesată de Craiova şi atunci vor sta cu ochii pe noi. şi asta pentru că într-un oraş cum e Craiova rezultatul reverberează în toată regiunea.

GdS: Bucureştiul se poate opune rezultatului sondajelor?
I.P.: Bucureştiul poate avea o discuţie şi cu mine, şi cu Mihai Voicu şi să spună că aşa se vede de la Bucureşti, să ne întrebe de la noi cum se vede. Această platformă este una foarte flexibilă. Partea bună este că şi eu, şi Mihai Voicu suntem vicepreşedinţi ai partidelor şi putem discuta lucruri care în alte părţi nu se pot discuta, şi fiecare dintre noi, la un moment dat, pe baza compromisului din politică, poate să facă un pas înainte sau înapoi.

GdS: Ce ar aduce nou pentru Craiova un primar al alianţei?
I.P.: Un candidat cu un consiliu ar putea pune în operă proiecte social-liberale, investiţii în Craiova cum sunt cele liberale, şi sociale – cum este la PSD. Mă refer la o abordare specială a cartierelor sărace ale Craiovei, mărginaşe, care arată ca o comună. Au fost lăsate în urmă zone care poate înseamnă jumătate din Craiova.

GdS: Deci asta aţi avea de reproşat conducerilor de până acum ale primăriei…
I.P.: Nu am nici o intenţie… Aici vine şi consiliul judeţean, prin  Masterplanul de Apă de 178 de milioane de euro, aproape 45 de milioane de euro vin la Craiova, exact pentru două cartiere foarte sărace în care se va reduce problema apei şi a canalizării. De ce nu, în continuare primăria şi CJ să-şi dea mâna cu mult mai multă prietenie pentru rezolvarea unor probleme, pentru atragerea investitorilor în jurul Aeroportului din Craiova.

GdS: Cum?
I.P.: În primul rând, cu speranţa că avem un guvern al nostru. Ne-am dori să găsim uşi la care să batem şi să le spunem că această zonă este una dintre primele şase zone ale UE ca sărăcie şi a doua din România ca sărăcie şi nu vedem nici un proiect pentru această zonă.

GdS: Deci mizaţi pe aportul parlamentarilor…
I.P.: Vorbim de primării, dar nu putem să nu ne gândim la toamna care urmează. Sper ca primarii să poată alege parlamentari care să constituie o majoritate şi să vedem nişte oameni ridicaţi din această zonă. Să-i vedem că au această intenţie de a întoarce ceva către această zonă.

GdS: Cum vă explicaţi că în Consiliul Local Craiova, consilierii PSD nu se opun proiectelor primăriei? Este alianţă şi acolo?
I.P.: Ar fi foarte simplu să voteze contra şi la consiliul local, şi la consiliul judeţean. Într-adevăr, ei au abordări punctuale atunci când sunt proiecte care vizează bunul mers al Craiovei. Nu se opun dacă nu există o piedică legislativă sau care să atenteze la doctrina noastră social-democrată.
GdS: Nu-mi amintesc să fi fost recent un proiect la care PSD să fi votat împotrivă.
I.P.: Nu ştiu să vă dau un exemplu, dar ceva trebuie să existe.

GdS: Ultimul exemplu este numirea noilor administratori de la Salubritate şi Pieţe, pe care PSD i-a votat.
I.P.: Aici este posibil să fi fost o abordare mai grăbită.

GdS: De ce credeţi că acel investitor al Ford (IAC – n.r.) s-a mutat la Balş, în Olt, şi nu în Dolj?
I.P.: Cred că, pe de o parte, este o strategie a firmei care şi-a spus că există destui oameni care nu au serviciu acolo. Pe de altă parte, vorbim de lucruri foarte serioase, 17 milioane de euro, pe care guvernul le-a acordat ca ajutor de stat, şi atunci nu s-a spus ca ajutorul acesta de stat să meargă la Craiova, ci s-a spus să meargă la Balş. Plus diligenţele oamenilor de la putere, deputatul Steriu, care s-a spus că a făcut potecă la domnul Ialomiţeanu până i s-au aprobat aceşti bani. Arătaţi-mi mie pe cineva în această lume, care doreşte să deschidă o afacere, şi nu este sensibil când cineva îi oferă 17 milioane de euro.

GdS: Adică parlamentarii de Dolj nu s-au zbătut suficient?
I.P.: Să înţelegeţi exact că strategia lor a fost să se oprească acolo. Eu m-am întâlnit cu ei. L-am prezentat pe decanul Facultăţii de Mecanică… Ce să vă spun mai mult decât că noi le dăm gratis şi le punem şi utilităţi? Au primit bani să se aşeze acolo.

GdS: Liberalii spun că ei au adus Fordul la Craiova.
I.P.: Singurul lucru pe care pot să-l remarc este că acel contract a fost semnat pe vremea premierului Tăriceanu. Uzina asta a avut atracţie tot timpul, şi pe vremea lui Năstase, şi pe vremea lui Tăriceanu. Întâmplarea a făcut să vină acum. Nu am nici un resentiment pentru guvernul liberal, care a adus-o aici. Şi cu atât mai mult dacă există un guvern PDL care să aducă o investiţie la Craiova, nu m-aş sfii să-l aplaud.

GdS: V-aţi vedea vreodată la PDL?
I.P.: M-aş vedea într-o vizită de lucru pentru că eu sunt deschis, dar, aşa cum lideri marcanţi de la ei nu s-ar vedea la noi, nici eu nu m-aş vedea. Sunt prea legat de oamenii de aici şi nu mi-am pus niciodată problema.

GdS: E nevoie de o schimbare a conducerii tuturor partidelor din parlament?
I.P.: Eu zic că e problema fiecărui partid cum simte. Dacă ne uităm în Europa, sunt lideri care sunt la o vârstă venerabilă şi conduc în continuare partide. Sunt în alte părţi care nu rezistă mai mult de patru sau chiar doi ani. Eu pot avea abordări doar în ceea ce ne priveşte.

GdS: Şi ce credeţi despre PSD?
I.P.: Cred că s-a întâmplat ceea ce a fost de întâmplat. Şi acum are credit total Victor Ponta.
 
GdS: Există riscul disoluţiei identităţii celor două partide care formează USL?
I.P.: Este o abordare mai mult filosofică. După 20 de ani de politică, dacă este să fim cinstiţi, când vorbim de doctrină într-o comună de pe malul Dunării într-o zi de vot, cred că nu o înţelege foarte multă lume. Sigur, există o parte din populaţie care ştie ce înseamnă. Contează omul, o anumită credinţă a lui, o anumită abordare. Dacă au votat, de exemplu, trei trandafiri, e greu să-i mai schimbi şi de câţiva ani contează foarte mult cine strânge mai mulţi bani pentru campanie.

GdS: Ce ştiţi de Fabrica de Avioane?
I.P.: Este încă un mister al economiei româneşti într-un moment în care sunt foarte puţine fabrici neprivatizate. În UE şi în lume există foarte puţine ţări care au putut să dovedească faptul că în industria de vârf pot să aibă performanţe aşa cum a fost fabrica de la Craiova. De dorit ar fi fost ca toate guvernele sau unul, în sfârşit, să aibă o finalizare cu această fabrică. Acum trăieşte cu mâna întinsă, fie după salarii, fie după comenzi. Oamenii încep să se deprofesionalizeze. Eu cred că nu s-a privatizat pentru că nu s-a dorit. Totuşi, peţitori au fost. Probabil au fost condiţiile prea dure, fie cei care au vrut să le cumpere au vrut să le ia pe nimic şi apoi  să le transforme în supermarketuri. Că nu pot da vina pe fatalitate şi să spun că nu au avut noroc. Cu cei de la Alenia m-am întâlnit de multe ori. Dar au dispărut pe parcurs, le-au apărut alte posibilităţi, ca şi cehii. Mereu ne spunem că acesta ar trebui să fie anul privatizării.

GdS: Au avansat discuţiile pentru aducerea companiilor care să opereze zboruri pentru angajaţii Ford?
I.P.: Nu aş putea spune asta, pentru că pe noi ne vor anunţa ultima dată. Ei au dorit să se asigure că se poate ateriza la Craiova cu avioane mari. Au făcut un audit şi au stabilit că nu există nici o problemă. Am aici o scrisoare către directorul Ford, în care îl rog să ne întâlnim să schimbăm informaţii, să le facem publice. Sunt oameni care vin în audienţe tot întrebând când încep angajările.

GdS: Ce veţi face cu stadionul Tineretului?
I.P.: Am avut un concurs de idei. Ne-ar fi foarte simplu să spunem că îl scoatem la o licitaţie. S-a vorbit despre istoria Universităţii. Aproape că nu ştiu să vă spun acum ce facem cu el, dar este clar că va trebui făcut ceva, dacă nu acum… Eu am o temere foarte mare să văd competiţii sportive pe acest stadion, să nu avem vreo surpriză cu tribunele. Dar ne-am dori să fie pentru el un proiect foarte mare, fie un stadion, dacă s-ar permite…

GdS: Spuneaţi mai demult că Federaţia Română de Fotbal nu îl va omologa.
I.P.: Poate vine un arhitect care spune că se poate. Deci acum rămâne în administrarea clubului de copii şi juniori. Şi dacă vom găsi fondurile necesare sau investitori, vom face acolo, în primul rând, ceea ce a fost, dacă e posibil, un complex sportiv sau să legăm mai multe variante, cu clădiri în colţuri pentru CJ, fie pentru o instituţie a CJ. Zona permite o abordare pe verticală. Poate cu birouri pe care să le închiriem.

GdS: Şi când luaţi o decizie? Au trecut doi ani de la acel concurs de idei.
I.P.: Nu ne arde deloc această problemă. Avem multe altele. Până acum, nu a apărut un program al UE care să poată prevedea fonduri. Nu ne-ar displăcea să primim jumătate din bani.

GdS: Ce v-ar putea determina să nu mai candidaţi pentru un nou mandat la consiliul judeţean?
I.P.: Familia. Au un cuvânt foarte mare de spus. Dacă ei vor spune că e de ajuns cu zbuciumul şi că mai e cazul să stau şi cu ei, atunci aşa voi face.

GdS: V-ar tenta funcţia de primar al Craiovei?
I.P.: Niciodată, pentru că în general îmi place să abordez problemele pe care le cunosc, iar uneori chiar intru în amănunte şi îmi ia timp până mă lămuresc cu o anumită problemă. Eu am o altă dorinţă. Sunt mai obişnuit cu partea aceasta de spaţiu, cu 111 localităţi, şi mă încarc când mă apropii de Dunăre, de nordul judeţului. În această etapă, ruralul, teritoriul are mai multă nevoie de mine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII