4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRadarul pozează-n gol

Radarul pozează-n gol

Deşi e perfect funcţional şi are toate autorizaţiile necesare, radarul fix din Craiova nu este utilizat pentru că… n-are cine să dea amenzi

Nu puţini craioveni care au trecut pe bulevardul Decebal, prin dreptul firmei MAT SA, au constatat cu surprindere că o „cutiuţă“ instalată pe un stâlp de pe marginea drumului le face poze, uneori folosind bliţul. Acesta este radarul fix din dotarea Primăriei Craiova. Ca multe alte investiţii ale municipalităţii, şi acest aparat se dovedeşte doar o altă modalitate a edililor de a arunca pe fereastră banii europeni.

Poliţia Locală n-are cum…

Radarul a fost achiziţionat de municipalitate la pachet cu întregul sistem de supraveghere video de pe bulevardul Dacia-Decebal, ce a costat aproape zece milioane de lei şi a fost inaugurat cu mare pompă, în aprilie 2010, de însuşi viceprimarul Mărinică Dincă. „În cazul în care cei de la UE văd că noi nu i-am dat nici o utilitate sistemului, s-ar putea să se mai gândească dacă ne lasă banii“, spunea viceprimarul Dincă la inaugurare. Aşa că municipalitatea îl foloseşte. Doar de formă…
Concret, atunci când cineva trece cu viteză excesivă prin dreptul aparatului, acesta îl fotografiază, iar imaginea este automat stocată timp de câteva săptămâni în baza de date a Centrului de monitorizare a traficului de pe strada Amaradia. Acolo lucrează în două ture poliţişti locali. Numai că legea nu le dă acestora dreptul de a-i sancţiona pe şoferii vitezomani.
„Radarul fix este perfect funcţional, însă Poliţia Locală, care monitorizează sistemul, nu are dreptul, prin lege, să aplice sancţiuni pentru nerespectarea vitezei legale. Doar Poliţia Rutieră poate să facă asta“, a explicat Teodor Sas, viceprimarul Craiovei.

… iar Poliţia Rutieră n-are cu cine

De cealaltă parte, Poliţia Rutieră susţine că n-are oameni care să monitorizeze radarul fix. Mai mult, poliţia nici n-ar prea dori să utilizeze acest aparat, pentru că identificarea conducătorului auto din imagini e dificilă.
„Pentru a putea fi aplicate sancţiuni pe baza imaginilor preluate de radarul fix, ar fi necesar ca un grup de lucrători cu abilităţi de Poliţie Rutieră să lucreze în structura care gestionează acest radar, ceea ce în prezent nu este posibil. Pe de altă parte, Poliţia Rutieră îşi desfăşoara activitatea într-un alt mod, în sensul că preferă să-i depisteze cu propriile radare şi să-i oprească imediat pe cei care depăşesc viteza legală, identificându-i şi aplicându-le în mod direct sancţiunea. Se evită pe această cale activitatea laborioasă de identificare a celui care se afla la volanul maşinii depistate de radarul fix, dar şi trimiterea prin poştă a procesului-verbal“, a precizat agent Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII