Pentagonul anunta ca au fost lovite 31 de tinte, loviturile aeriene vor continua, iar intreaga campanie ar putea dura citiva ani
Statele Unite au lansat ieri seara un al doilea val de bombardamente in Afganistan, a anuntat un reprezentant al Pentagonului. O prima serie de atacuri a fost lansata in noaptea de duminica spre luni, fiind folosite in special rachete de croaziera Tomahawk. Locuitorii din Jalalabad au relatat ca in apropiere au fost auzite explozii, in timp ce un reprezentant al municipalitatii din Kabul a afirmat ca orasul este zguduit de bombardamente, fara a fi in masura sa identifice tintele atacate.
De data aceasta, atacurile aeriene au vizat aeroporturile din Kabul, Jalalabad si Kandahar. Surse locale au precizat ca in perimetrul aeroporturilor au cazut mai multe bombe, iar oficiali talibani de la Jalalabad au confirmat atacul asupra aeroportului. „Atacurile sint concentrate asupra aeroportului, dar nu avem detalii“, a precizat un oficial local.
Nu se stie daca au fost atinse toate centrele de comanda
Secretarul apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ieri ca nu se poate sti cu exactitate daca au fost atinse toate centrele de comanda ale talibanilor. Donald Rumsfeld a precizat ca au fost lovite 31 de tinte, iar loviturile aeriene vor continua, precizind ca intreaga campanie ar putea dura mai multi ani. Richard Myers, seful Statului Major Interarme, a declarat ca loviturile aeriene de ieri au implicat lansarea rachetelor de pe nave de razboi.
Kofi Annan, secretarul general ONU: Raidurile sint justificate prin prisma dreptului la legitima aparare
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a afirmat ieri ca bombardamentele americane si britanice in Afganistan sint justificate prin dreptul la legitima aparare, dupa atentatele comise la 11 septembrie. Intr-o declaratie televizata, Annan a facut apel la instituirea in Afganistan a unui guvern reprezentativ pentru caracterul multietnic al acestei tari. Annan a cerut Consiliului de Securitate sa dea dovada de „determinare in combaterea prin toate mijloacele“ a amenintarilor la adresa pacii si securitatii internationale. „Consiliul a reafirmat dreptul inerent la legitima aparare, conform Cartei Natiunilor Unite“, a mai spus secretarul general al ONU.
Talibanii cer populatiei civile sa stinga toate luminile
Regimul talibanilor de la Kabul a cerut ieri populatiei civile sa stinga toate luminile si sa nu iasa pe strazi in timpul raidurilor declansate de Statele Unite. Intr-un comunicat al Ministerului taliban de Interne, difuzat de Radio Shariat, postul oficial de radio, militiile islamiste au anuntat ca toate masurile au fost instituite pentru „o securitate perfecta“ a cetatenilor afgani. „In momentul atacurilor tiranice ale Statelor Unite, toti cetatenii sint rugati sa nu iasa din casa si sa stinga toate luminile de la domiciliu“, se arata in acest comunicat. „Cetatenii din Kabul trebuie sa se asigure ca au fost luate toate masurile de securitate si ca este asigurata siguranta tuturor cetatenilor“, se mai precizeaza in comunicatul difuzat de autoritatile talibane.
Canada va participa cu nave, avioane si 2.000 de militari
Canada va pune la dispozitia coalitiei antiteroriste internationale sase nave, cinci avioane militare de transport sau supraveghere si 2.000 de militari, a anuntat ieri ministrul canadian al apararii, Art Eggleton. Sprijinul naval va include patru fregate, un distrugator si o nava de aprovizionare, precum si elicoptere Sea King. Canada va oferi si trei avioane de transport Hercules, un Airbus si doua aparate de patrulare maritima Aurora. Eggleton a adaugat ca armata canadiana va pune la dispozitia coalitiei si un comando de elita al fortelor armate.