• Trei dosare in care sint implicati oameni influenti din Gorj se afla de mai multa vreme in cercetare la IJP • Daca procurorii cer cu insistenta dosarele respective, politistii spun ca prelungirea cercetarilor este cauzata de expertize • In aceste dosare sint vizati subprefectul de Gorj, fostul primar din Rovinari si seful Colegiului de Institutori din Tirgu Jiu
Mai multe dosare aflate in cercetare la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Gorj asteapta de citiva ani sa fie solutionate. Conducerea IJP Gorj a explicat ca intirzierile sint cauzate de numeroasele expertize care trebuie realizate, mai ales in ceea ce priveste infractiunile de natura economica.
Un caz de notorietate este cel al subprefectului Eugen Vilceanu, cercetat in dosarul AMORIM. Acesta este acuzat ca, pe vremea cind era director economic, a vindut la pret de fier vechi unor societati din judet mai multe utilaje ale AMORIM. Ulterior, bunurile au ajuns la firma lui Eugen Vilceanu, unde au intrat in exploatare sau chiar au fost inchiriate societatii AMORIM.
Dosarul se afla la politie de anul trecut si a ajuns si pe la PNA. Alt dosar este cel care il vizeaza pe seful Colegiului de Institutori de pe linga Universitatea „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu, Gheorghe Caralicea Marculescu. Unul dintre cele mai vechi dosare care se afla in seifurile IJP este cel in care sint implicati fostul primar din Rovinari, Ilie Lungu, si omul de afaceri Nicolae Lupescu, patronul SC CONINVEST SRL din Tirgu Jiu. Acesta din urma a mai fost condamnat la trei ani inchisoare la locul de munca pentru afacerile ilegale pe care firma CONINVEST le-a derulat cu Primaria Scoarta.
S-au dispus expertize si nu s-au terminat
Procurorul Emil Mota, seful Biroului Cercetari Penale din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a declarat ca munca anumitor procurori este ingreunata de intirzierile cu care vin anumite dosare. Intre cele vizate se afla si cele in care este vorba de subprefectul de Gorj, fostul primar de la Rovinari sau seful Colegiului de Institutori.
„Noi le asteptam de ceva vreme si am tot contactat persoanele din politie care se ocupa de ele. Primul ar fi dosarul AMORIM, cu subprefectul Eugen Vilceanu, fost director economic al societatii, si Ion Bojinca, director general. Apoi cel care il vizeaza pe Gheorghe Caralicea Marculescu. Este vorba de sume incasate de la peste 270 de profesori, constind in diferite taxe pentru examenele sustinute, si de doua reviste care au fost vindute cadrelor didactice la pretul de 80 de dolari.
In total, suma care nu se mai regaseste este de 18.000 de dolari. Au mai fost eliberate diplome false unor persoane care nu au frecventat cursurile si nu apar in cataloage. Au avut loc si transferuri de studenti care nu puteau sa fie transferati, s-au dat si note trecute in cataloage de catre persoane care nu aveau acest drept. Avem de-a face cu infractiunile de fals, abuz in serviciu, delapidare, fals intelectual. Asteptam sa ne parvina dosarul. Ultimul se refera la Ilie Lungu, fostul primar din Rovinari, omul de afaceri Nicolae Lupescu si firma acestuia, care a cistigat o lucrare la Rovinari“, a declarat Emil Mota. In dosarul ROVINARI – CONINVEST apare si numele presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, un apropiat al omului de afaceri Lupescu. Numele lui Nicolae Mischie a mai figurat si in dosarul Scoarta, CONINVEST.
„Nu e nici un dosar!“
Daca subprefectul Eugen Vilceanu a spus ca nimeni de la politie nu a venit sa ii ia vreo declaratie, Gheorghe Caralicea Marculescu, seful Colegiului de Institutori si liderul PUR, sustine ca nu exista nici un dosar si ca Senatul Universitatii a emis o hotarire conform careia nu exista nici un fel de probleme la Colegiu. „Nu e nici un dosar! Ceea ce a fost incriminat nu mai este valabil. S-a facut o descarcare in Biroul de Senat si s-a dat o hotarire in care nici eu, nici directorul Lupulescu nu mai avem legatura cu cele ce s-au incriminat. Nu exista nici un dosar. Exista, desigur, o lucrare, cum se face in orice caz aflat in atentia politiei. Cercetarea nu poate sa dureze zece ani, au si dinsii niste termene de respectat. Din august 2002 a inceput aceasta lucrare. Nu mi s-au luat declaratii si nu mi s-au adus acuze oficiale. A fost o ultima zvicnire si o firma de audit neutra a realizat un raport al activitatii la Colegiu si a iesit bine“, a mentionat Gheorghe Caralicea Marculescu.
Expertizele prelungesc cercetarea
Ilie Lungu, fostul primar din Rovinari, a sustinut ca dosarul legat de firma CONINVEST a existat cu multa vreme in urma si a fost solutionat, in sensul ca Nicolae Lupescu a dat in judecata institutia condusa la acea vreme de Ilie Lungu, actual inspector OJPC Gorj, si a obtinut de la primarie plata lucrarilor pe care le-a executat. „A fost de mult. A cistigat in instanta. Primaria nu mai voia sa ii achite banii pentru lucrari. Instanta a hotarit ca acestea au fost executate cum trebuie si i s-au platit banii“, a spus Ilie Lungu. Comisarul sef Constantin Nicolescu, seful IJP Gorj, a apreciat ca, de cind a fost numit in functie, acum doi ani, mai multe dosare au fost deblocate, exemplele date fiind cele legate de afacerile lui Ion Negricioiu, zis „Nei“, precum si dosarul OJT Gorj. „S-au dispus expertize. In unele dosare s-au terminat. Trebuie realizate aceste expertize pentru a se putea incepe urmarirea penala. Dosarele economice sint mai greu de realizat. Dosarul AMORIM si cel de la Colegiul de Institutori sint aproape gata. Expertizele sint aproape finalizate. Nu pot sa spun data la care vom trimite aceste dosare la Parchet. Dosarul cu Nicolae Lupescu si Primaria Rovinari este, de asemenea, la politie“, a precizat comisarul-sef Constantin Nicolescu.