România participă la programele ONG-ului EYP (Parlamentul European al Tinerilor) din anul 1996. În acest an, Craiova a fost şi ea reprezentată la Sesiunea de Selecţie pentru EYP.
Tineri din întreaga Europă se întâlnesc la aceste sesiuni pentru a discuta problemele de actualitate ale politicii europene şi să le dezbată într-o adunare parlamentară. Peste 10.000 de tineri sunt recrutaţi de EYP în fiecare an. Cerinţele pentru aplicanţi sunt: vârsta cuprinsă între 16 şi 21 de ani, să nu mai fi participat anterior la selecţii regionale EYP România, să vorbească fluent limba engleză, să aibă preocupări de politică europeană şi să constituie o delegaţie formată din 11 membri – dintre care zece politicieni şi un muzician de muzică clasică, instrument sau canto, cu participarea opţională a profesorului.
Craiova la EYP
La una dintre Sesiunile Regionale de Selecţie ale Parlamentului European al Tinerilor a participat şi o echipă constituită din elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Între 1 şi 3 aprilie, Adrian-Bogdan Drăghici, Claudia-Georgiana Becea, Andra-Daria Efrim, Denisa Mihaela Florea, Selma Evelyn Cătălina Goga, Cosmin Iană, Florin Narcis Roşulescu, Anamaria Alina Olteanu, Radu Cristian Papuc, Dana-Iulia Purecel şi Claudiu-Eduard Nistru au luat parte la regionala de selecţie pentru zona Muntenia, în localitatea Buşteni, din judeţul Prahova. Ei au pregătit soluţii pentru problemele europene, rezoluţii şi dezbateri, sub îndrumarea unui chairman (ambasadorul delegaţiei). Cele câteva zile petrecute la Buşteni le-au oferit tinerilor craioveni posibilitatea de a lucra sub presiune, contra cronometru, pentru realizarea unor cerinţe extrem de serioase.
Sesiunea de selecţie nu a însemnat numai politică şi concentrare. Tinerii au prezentat specificul popular prin dansuri sau cântece, dar şi prin expunerea specialităţilor culinare zonale. Totodată, a fost organizat şi un concert la care muzicienii delegaţiilor au cântat şi încântat publicul.
Pentru tinerii din Craiova, experienţa a reprezentat o provocare. Eduard Nistru a mărturisit: „Experienţa EYP a însemnat foarte mult pentru mine. M-a ajutat să îmi dau seama că puterile fizice şi psihice nu-mi sunt limitate. Am învăţat ce înseamnă munca în echipă. Ea ne-a apropiat foarte mult, ca pe final să reuşim să ştim ce şi cât poate face fiecare, astfel încât să facem o rezoluţie imbatabilă. Pentru vânătorii de diplome, cea de la EYP este una din cele rare, dar adevăratele avantaje sunt altele: înveţi să te autodepăşeşti. Încă nu ştiu ce-mi rezervă viitorul, dar, dacă aş urma o carieră în politică, aş fi pregătit mulţumită acestui proiect“.
EYP reprezintă, astfel, o reţea unică a tinerilor din Europa, care iau parte activ la formarea viitorului lor.