7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacea sociala din invatamint risca sa fie compromisa

Pacea sociala din invatamint risca sa fie compromisa

Uniunea Sindicatelor Independente din Invatamint (USII) Dolj, afiliata la FSLI, dezvaluie – intr-o scrisoare trimisa ieri premierului Adrian Nastase – cele mai acute probleme din invatamintul preuniversitar de stat. Primul ministru este rugat de sindicalistii doljeni sa se implice in reorganizarea modului de finantare si sa intervina pentru „o regindire a salarizarii“ cadrelor didactice.

Presedintele USII Dolj, Constantin Rada, spune ca proiectul legii salarizarii bugetarilor, initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, nu rezolva discordantele existente intre categoriile de bugetari: „Acesta nu tine cont de importanta domeniului de activitate, majorarea de 6% fiind nesemnificativa. Este necesara reasezarea categoriilor socio-profesionale de bugetari in cadrul celor 61 de niveluri. Salariile de baza din aceasta grila sint foarte mici, salariul mediu din invatamint situindu-se sub salariul mediu pe economie.“ El considera ca valoarea de referinta sectoriala trebuie sa fie salariul mediu pe economie si in functie de aceasta valoare sa se stabileasca, prin negociere, coeficientii de multiplicare. Astfel, salariile din invatamint vor tine pasul cu inflatia.

Tichetul de masa pentru dascal – act de discriminare

Neacordarea tichetelor de masa pentru dascali este o alta problema spinoasa, Rada calificind aceasta atitudine ca „un act neconstitutional si imoral“: „In timp ce o mare parte a salariatilor din economia nationala beneficiaza de asemenea tichete, iar invatamintul nu, este evidenta discriminarea in cadrul categoriilor de bugetari, ceea ce ne determina sa conchidem ca este anticonstitutional si imoral. Solutionarea acestei probleme depinde exclusiv de alocatia bugetara pe anul 2002.“

Paradoxul din invatamintul preuniversitar de stat

Sindicalistii din invatamint isi exprima convingerea ca finantarea invatamintului preuniversitar a suferit modificari din cauza Ordonantei de Urgenta nr. 32/2001 si normelor metodologice aprobate prin Hotarirea de Guvern nr.538/2001, influentind negativ circuitul fondurilor banesti.

De asemenea, presedintele USII Dolj sustine ca in invatamint s-a creat o situatie paradoxala: „Angajatorul (inspectoratul scolar – pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic) nu mai este si ordonator de credite, nu mai are nici o obligatie privind plata salariilor si nu are nici posibilitatea legala de a interveni eficient pe linga autoritatile administratiei publice locale, care au devenit ordonatori principali de credite. Propunerea USII Dolj catre premierul Adrian Nastase este ca inspectoratul scolar sa ramina ordonator secundar de credite si sa fie mentinute centrele financiare, intrucit s-ar elimina si incercarile nejustificate ale autoritatii publice locale de a interveni in viata scolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS