• Stocurile de alimente si combustibil ajung pina la sfirsitul toamnei • Medicamentele la fiole sint pe cale de disparitie
La Bailesti, in anul 1926, se puneau bazele primului spital din zona. Respectind stilul arhitectural al epocii, unitatea sanitara a fost structurata pe pavilioane. Abia in 1976 au fost ridicate o aripa noua si corpul care adaposteste birourile aparatului administrativ. De-a lungul anilor, Spitalul din Bailesti a alinat sau vindecat suferintele multor locuitori din zona. Daca odinioara era o unitate reprezentativa pentru mediul rural, acum Spitalul Bailesti incearca sa supravietuiasca in contextul socio-economic actual.
Un cadru medical la doi – trei bolnavi
Pentru cele 235 de paturi ale spitalului mai sint angajate 80 de cadre medicale, medici si asistenti, in afara de personalul medical din ambulatoriu. In prezent, sint internati aproximativ 150 de pacienti. Majoritatea cazurilor – specifice perioadei de munci agricole – sint cele de traumatisme rezultate in urma accidentarilor si mai putin in urma actelor de violenta. Directorul general al spitalului, dr. Valentina Ciurea, a precizat: „Acum sint toti localnicii ocupati cu muncile si cei bolnavi prefera tratamentul ambulatoriu. Dupa ce se vor termina treburile cu agricultura, numarul bolnavilor internati va creste. Cam asa se intimpla in fiecare an“. „Deocamdata ne descurcam cu aprovizionarea cu alimente“ – a adaugat directoarea economica, Floriana Panduru. „Stocul de alimente ne ajunge pina la sfirsitul lunii noiembrie. Multa bataie de cap ne da centrala termica. Aceasta este foarte veche, are consum ridicat, iar pretul pacurinei a crescut foarte mult. Si aici avem stocul asigurat pina la sfirsitul lunii noiembrie. Aceasta este o problema care se repeta in fiecare an – spune dr. Valentina Ciurea. Anul acesta am reusit sa trecem instalatia de la bucatarie pe gaz, economisind astfel pacurina. Mai ramin insa instalatiile de la spalatorie si incalzire sa functioneze cu pacurina. In functie de bugetul aprobat si de sumele pe care le vom primi de la CAS, ne vom descurca din decembrie cu alimentele si cu caldura“.
SICOMED, unicul producator de medicamente injectabile, nu mai fabrica 80 de tipuri de fiole
Spitalul Bailesti se confrunta cu cea mai mare criza de medicamente la fiole din ultima perioada. „In Romania exista o singura fabrica de astfel de medicamente – SICOMED – declara dr. Valentina Ciurea. SICOMED nu mai produce cele 80 de fiolaje strict necesare in spitale. Cel mai mare necaz este generat de lipsa de algocalmin, hemisuccinat, piafen, xilina. Nu mai avem nici analgezice. Pentru strictul necesar am apelat la firme care aduc aceste medicamente din import“. Si acestea au fost luate insa prin surprindere, pentru ca piata fiind asigurata de SICOMED, putine unitati spitalicesti se aprovizionau de la firmele care importa. O explicatie a acestui fapt consta in preturile practicate. In timp ce produsul romanesc hemisuccinat costa 3.000 de lei, o fiola de 25 ml, acelasi produs adus din Egipt, in fiole de 100 ml, costa 35.000 de lei, adica de aproape 12 ori mai mult. Prima sectie care ar avea de suferit in situatia in care rezervele s-ar epuiza este cea de chirurgie, unde injectabilele sint indispensabile. Daniela Bartos, cunoscind foarte bine aceasta problema, a spus ca va incerca sa faca tot ce poate ca sa se monteze o linie noua de productie la Cluj, Iasi sau Bucuresti. Pentru aceasta este insa nevoie de doi-trei ani, timp in care bolnavii de la Bailesti sau de oriunde din Romania nu mai pot astepta. Dr. Valeria Ciurea a mai spus: „Actul medical nu a fost afectat si facem tot posibilul ca el sa se desfasoare in conditii bune si in continuare“.