23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal AVIOANE SA - in pericol de a face disponibilizari masive

AVIOANE SA – in pericol de a face disponibilizari masive

• Angajatii fabricii de Avioane de la Craiova se tem ca de anul viitor isi vor pierde locurile de munca • Guvernul a decis sa sisteze acordarea ajutoarelor de somaj tehnic pentru industria de armament • 1.300 de oameni din cei 1.900 ai fabricii de Avioane se afla in acest moment in somaj tehnic

Zece ani de somaj tehnic

Industria de armament beneficiaza de sistemul platilor pentru somaj tehnic de la inceputul anilor ’90. Acesta cuprinde la nivel national aproximativ 60 de mii de persoane. Ideea de baza a fost pastrarea oamenilor pregatiti in domeniu pentru momentul in care aceasta industrie ar fi relansata. Relansarea propriu-zisa nu s-a produs insa. Directorul de marketing al Avioane Craiova, Neculai Paun, crede ca de vina este lipsa unei strategii coerente la nivel guvernamental. Din aceasta cauza s-au pierdut piete externe de desfacere fara a fi cistigate altele noi. Neculai Paun spune ca decizia de intrerupere a platilor pentru somaj tehnic este realista, dar nedreapta pentru angajati mai ales avind in vedere ca nu se mai acorda plati compensatorii pentru disponibilizarile colective.

Sindicatele se asteapta la disponibilizari

Liderul sindical al Avioane Craiova, Gheorghe Tanasoiu, spune ca in prezent Romania nu mai are industrie de armament. Tanasoiu crede ca ajutoarele pentru aceasta industrie ar putea fi in continuare acordate deoarece exista suficienti bani la fondul de somaj. Liderii sindicali din intreaga industrie de aparare s-au intilnit ieri pentru a stabili modul in care vor protesta fata de situatia actuala. Saptamina viitoare, vor avea loc pichetari ale prefecturilor din 13 judete (printre care si Dolj) si la guvern, iar liderii sindicali se vor intilni cu prefectii si cu parlamentarii, in judete. Pe 25 octombrie vor fi organizate mitinguri la nivel judetean, iar pe 6 noiembrie, la Bucuresti. Gheorghe Tanasoiu spune ca, in paralel, vor fi propuse mai multe legi pentru protectia industriei de aparare si a personalului care probabil va fi disponibilizat.

Conducerea Avioane SA crede ca exista solutii pentru continuarea functionarii intreprinderii

Fabrica de avioane de la Craiova s-ar putea redresa, crede conducerea. Aceasta depinde insa in continuare de guvern care pina acum s-a aratat total dezinteresat de orice discutii pe aceasta tema. Directorul general al AVIOANE SA, Nicolae Deneanu, spune ca exista un contract ferm si se discuta pe marginea altora care ar garanta locurile de munca ale unui important numar de angajati. Este vorba de o comanda din partea Ministerului Apararii Nationale pentru cinci avioane IAR 99 SOIM destinate modernizarii aviatiei militare romane. De asemenea, se poarta discutii cu firme straine pentru incheierea altor contracte privind produse specifice, dar si cu firme romanesti pentru produse din alte domenii decit aviatia. Conducerea AVIOANE SA spune insa ca toate acestea nu se pot realiza fara implicarea guvernului, deoarece industria de armament este un sector controlat in toate statele democrate ale lumii. In plus, de la incheierea unui contract si pina la obtinerea banilor necesari pentru plata salariilor angajatilor trebuie parcurse mai multe etape care necesita un timp indelungat, mergind pina la un an. Conducerea Avioane SA spune ca problema industriei de armament ar trebui vazuta punctual astfel incit sa fie ajutate intreprinderile care au sanse de a deveni profitabile, asa cum este cea de la Craiova. Ajutorul s-ar putea concretiza prin acordarea unor reesalonari, prin anularea unor datorii sau prin implicarea intreprinderii in proiecte cu finantare externa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS