4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea asociaţiilor, neconstituţională?

Legea asociaţiilor, neconstituţională?

Legea asociaţiilor de proprietari nr. 230/2011 trebuie să fie modificată, cel puţin în privinţa articolului 26, deoarece Curtea Constituţională a hotărât (Decizia nr. 670/2011) că sintagma „de la adoptarea acesteia“, cuprinsă în respectivul articol din lege, este neconstituţională.
În mare, în lege se prevede ca proprietarii care sunt nemulţumiţi de o hotărâre luată în cadrul Adunării Generale să o conteste în justiţie în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Adică, termenul în care poate fi atacată hotărârea Adunării Generale a proprietarilor curge la fel atât pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei, cât şi pentru membrii ei. Astfel, nişte proprietari noi, care îşi achiziţionează apartament într-o asociaţie şi nu cunosc deciziile Adunării nu mai pot ataca în instanţă prevederile pe care le consideră injuste, căci termenul de 45 de zile pentru ei este pierdut. În aceeaşi situaţie se găsesc şi locatarii care sunt plecaţi din ţară sau din localitate şi află la întoarcere de hotărârile adoptate la nivel de asociaţie. Pornind de la această premisă, Curtea a constatat că art. 26 din Legea nr. 230/2007 aduce atingere dreptului persoanelor interesate de a accede efectiv la justiţie.
În aceste condiţii, Curtea apreciază că proprietarii care nu au avut cunoştinţă de Adunarea Generală a Asociaţiei de proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată.
„Nu cunosc această decizie. În acest caz, legea trebuie modificată, în fapt, acest articol. Prin urmare, proprietarii vor avea un termen mult mai mare la îndemână ca să conteste anumite decizii care li se par injuste la nivelul asociaţiei din care face parte“, este de părere Dan Remus, preşedintele UJALP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII